Головна
>
Статті
>

Звіт із закритого концерту та прес-конференції Океану Ельзи до виходу альбому “Земля”

Звіт із закритого концерту та прес-конференції Океану Ельзи до виходу альбому “Земля”

15 травня відбулася презентація нового альбому Океану Ельзи «Земля». Вдень альбом було презентовано на сервісі Яндекс.Музика, а ввечері – на закритому концерті в клубі.

Концерт-презентація був своєрідним подарунком фанам. У соцмережах відбулася акція, переможці якої отримали змогу відвідати ексклюзивний клубний концерт ОЕ. Формат для гурту відверто незвичний, проте стіни клубу зуміли вмістити 300 щасливих фанів, фактично, звідусіль та ще й друзів гурту. До того ж завдяки такому масштабу особливо відчувалася єдність музикантів з прихильниками, близькість та щирість між ними. Наступного дня, на прес-конференції Вакарчук сказав: «Це було вперше, коли ми грали альбом від початку до кінця, так як він є. Більше альбом в такому порядку гратися не буде. […] А те, що фани були не тільки з Києва і України, а з різних куточків, навіть з Росії, – для нас було дуже приємно».

Дехто вже встиг послухати альбом, а дехто спеціально чекав вечора, аби почути його одразу наживо. І наживо альбом звучить набагато сильніше.  Під «Стіну» та «Бодегіту» можна вдосталь пострибати, під «Обійми» та «Коли навколо ні душі…» посвітити ліхтариками та мобільними – все як ми звикли робити на концертах ОЕ. Утім, назвати альбом концертним важко. Серед усієї «Землі» можна виокремити лише декілька пісень, які знайдуть своє місце у стадіонних концертах.

Рок-н-ролу та крутих «соляків» до виступу додав новий гітарист ОЕ – серб Владімір Опсеніца. А фанати відповіли йому видовщним флешмобом на “Бодегіті”, усі як один піднявши плакати “Welcome Vladimir!”, вітаючи сербського віртуоза.

Варто відзначити, що Владімір поки не є офіційним учасником гурту. Наразі він виступає як сесіонний гітарист. Чи стане Опсеніца повноцінним учасником ОЕ, як сказав пан Святослав: «Покаже час…».

Навіть концерт-презентація не обійшовся без декількох виходів «на біс». Трошки відпочивши та послухавши овації, Святослав вийшов зі словами: «Що, думали, ми вивчили новий альбом, 12 пісень, і все?». «Я так хочу», а потім «911» та «Друг» стали неймовірним доповненням до цього особливого подарунку.

 

Наступного дня, о 13:00, у креативному просторі «Часопис» відбулася прес-конференція, присвячена виходу «Землі».

Щодо стадіонного туру: «Ми робимо тур для майданчиків з фан-зонами, але виявляється, що закритих майданчиків з фан-зонами (Палаців Спорту) в Україні не більше 10. Міст, у які ми їдемо, як правило, від 25 до 30. Друга причина, чому стадіонний тур, тому що літо і тепло. Третя, найголовніша причина, що жодна площадка не вмістить стільки людей. Багато людей хоче прийти до нас на концерти. Це важче, це дорожче, але для нас приємніше».

Щодо альбому та обкладинки: «На обкладинці багато різного насіння, переважно українського походження. Тут 12 насінин, кожна з них відповідає окремій пісні. Кожна насінина – пісня з альбому. Земля цінна тим, що з неї щось росте. Може, трошки дитяча, але, як на мене, цікава ідея».

«Ми готувалися до виходу альбому на студії ім.. О. Довженка. Так з’явилася думка, що алюзії минулого альбому були зв’язані з фільмом Фелліні «Dolce Vita», то чому б цього разу не вшанувати нашого українського генія?»

«Я ніколи не намагався штучно створити шедевр. Альбом як альбом. Років через 100 подивимось».

Щодо особливих пісень в альбомі:

«Я написав дві пісні – «Незалежність» і «Коли навколо ні душі…» -, кожна з них зайняла не більше 15 хвилин. Це майже рекорди. Такі речі ставались дуже рідко. Таке, я пам’ятаю, сталося з піснями «Без бою», «Веселі, брате, часи настали»…»

««Коли навколо ні душі…» взагалі не мала увійти в альбом. Я написав її, коли хлопці в черговий раз настроювали звук гітари чи щось ще, а я сидів біля роялю. Я був сам, вони займались своєю справою. І, залишеним самим на себе, я почав грати та одразу співати текст».

Щодо написання пісень з Денисом Дудко: «У нас різний підхід до музики, але спільні смаки, тому це може дати гарний результат».

Щодо зйомок кліпів: «Під час зйомок «Стріляй», особисто я провів на майданчику 30 хвилин».

«А «Обійми» – це зовсім інша історія. Зйомки відбувалися в Лондоні. Вони були заплановані на 10:00 і мали закінчитись в 22:00. Ми почали в 10:03 і закінчили в 22:00. Я не пам’ятаю, щоб коли-небудь так знімали в Україні, прямо секунда в секунду».

«Знаєте, як буває: знімальна група – в одному місці, масовка, актори, зірки – в іншому, у кожного свої палатки, гримерки. А там усе спільно».

Щодо змін у країні: «Це питання на кшталт того, чому у нас погані політики, і коли у нас будуть хороші. Їх не буде, поки ми самі не змінимось. А коли змінимось, вони одразу з’являться».

 

Фото з офіційної спільноти гурту ВК.

Євгенія Люлько

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
3 години тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024