Головна
>
Статті
>

Герой нашого міста. 9 організацій з усієї України, які підтримують локальну музичну культуру

Герой нашого міста. 9 організацій з усієї України, які підтримують локальну музичну культуру

Цієї суботи, 18 квітня, відбудеться масштабний онлайн-фестиваль «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення». Серед його засновників – дев’ять організацій із різних міст, які займаються розвитком локальної музичної тусовки. Як інформаційні партнери події, ми вирішили розповісти більше про тих, хто працює на розвиток української музики у всій країні. 

Вінниця. PLAI

Чим займаються?

Мистецьке об’єднання PLAI існує з 2019 року. Вони допомогли провести у Вінниці два мультидисциплінарних фестивалі сучасного мистецтва Air Gogolfest, а також ревіталізацію закинутої території дитячого санаторію для мистецького вікенду Ticket to the SUN.

 Богдан Богрин

Ми пропонуємо контент, який розвиває і культурно виховує людей. Реакція відвідувачів наших івентів демонструє, що люди його потребують, вони цього чекають та шукають, а ми робимо все, що від нас залежить. І окрім нас ніхто у місті не пропонує альтернативні заходи. «Дихай вільно», певною мірою, наше кредо і орієнтир. У певні періоди, в будь-якому місті, андеграундним рухом займаються ті чи інші ентузіасти, зараз цю місію виконуємо ми.

Як справи у музичної інфраструктури міста?

На думку Богдана, серед головних проблем Вінниці – брак концертного майданчика, який би зміг об’єднати та розвинути музичну інфраструктуру. Саме через це організатори та музиканти часто використовують альтернативні локації для своїх івентів. Серед артистів з Вінниці, на яких варто звернути увагу, крім тих, хто виступатиме на «Інтерсіті Live», – Space of Variations, JazzforaCat, Morj, KurDura, Big Brothers Band, Микита Щур та Богдан Совик.

Чому долучилися до «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

 Богдан Богрин

Мистецтво єднає! І саме ця ідея викликала потяг до об‘єднання різних міст, місць, цікавих людей, діджиталу та різнобічних творців й не лише культурних. Це поєднання і є досягненням. Також нам цікавий експеримент із форматом онлайн-фестивалю – історична подія.

Хто з Вінниці виступатиме на «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

Гера Луідзе (The Hypnotunez), Pollution Band, Bushiko (Вінниця).


Дніпро. Module

Чим займаються?

Мистецький центр Module існує з 2016 року. Зараз він зосереджений на створені практичної мистецької лабораторії ModuleLab, формуванні аудіо- та відеоконтенту та практичних освітніх занять. У майбутньому планує запустити онлайн-радіо та власний лейбл.

Як справи у музичної інфраструктури у їхньому місті?

Дніпро не виняток – у місті-мільйоннику немає інфраструктури для проведення великих концертів чи гучних привозів. Це стосується відсутності достатньої кількості концертних майданчиків, організаторів та навіть аеропорту. Але, як додають Module, «існують поодинокі виключення, які тільки підтверджують тезу, що в Дніпрі музична інфраструктура майже відсутня».

Серед ініціатив Дніпра також радять звернути увагу на «Культура Медіальна» з їхнім фестивалем «Конструкція» та Dnipro Center for Contemporary Culture. Серед гуртів називають проєкти  Курс Валют, Ksztalt. DZ’OB, Monotonne та I, iteration.

Чому долучилися до «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

 Євген Гончаров

Наразі цей фест — єдиний спосіб тримати музичний конект між містами та показати на всю країну, що крім проблем та вірусів, у нас все ще є музика та її треба підтримувати.

Хто з Дніпра виступатиме на «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

МС Брехунець, Teche.Dnipro та Banned Society.


Київ. kontrabass promo

Чим займаються?

Про концертну агенцію kontrabass promo ми окремо розповідали в інтерв’ю з ними. Ви можете знати їх за «фестивалем всього» Vertuha Art Festival, а також театрально-музичним виступом «Катарсис».

Чому долучилися до «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

 Юра Базака

У той час, коли концертна діяльність у країні повністю схлопнулась та робить спроби адаптації до онлайн формату, хотілося б зробити щось цінне для всієї індустрії. Міжміська колаборація промоутерів та культурних діячів з різних міст – саме той формат, який значно важче було б реалізувати офлайн. Тому Інтерсіті Live – це чудова можливість побудувати культурні мости між містами для подальшого спільного розвитку локальної сцени.

 Катя Войчук

Ми давно знаємо всіх співорганізаторів, стежимо за їхніми новинами та діяльністю. Але спільно нічого серйозного досі не робили, кожен завжди у своїх справах, у локальних подіях. Зараз всі вони, як і kontrabass promo, скасували події, вільного часу стало більше. Це хороший момент для справ, до яких не доходили руки. Дуже сподіваємось, що цей фестиваль – тільки початок. Далі з такою командою можна робити дуже масштабні речі.

Хто з Києва виступатиме на «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

Ofliyan, Sheetel & The Good Stuff та Марія і Магдалина (проєкт учасниць гурту ЦеШо).


Львів. Лінія Втечі

Чим займаються?

«Лінія Втечі» – культурна агенція у Львові, яка з 2009-го встигла організувати понад 300 подій. Частина цих подій достатньо експериментальна: від панк-фестивалю біля покинутого скейт-парку до виступів музикантів у спортивних залах чи стрип-клубах. Саме вони привозили у Львів гурт Napalm Death, а також проводили Vinyl Music Festival у 2017 році.

Також під кураторством «Лінії Втечі» спільно з Марічкою Чічкової вони відродили проведення концертів у львівському Театрі Ляльок, організувавши концертний простір TEATR – чи не єдине місце, де не грають кавер-гурти та є постійний беклайн для виступів.

 Ляна Мицько

Роблю події, бо подобається творити їх – це такий-от момент кураторства і самореалізації, який не можу в собі побороти. Подобається бачити процес і результат. Підтримую артистів, творіння і діяльність яких мені до душі.

Як справи у музичної інфраструктури у їхньому місті?

За словами Ляни, у Львові наразі недостатня підтримка міста у питанні розвитку музики як творчості, а не комерції. Хоча й зазначає зрушення у комунальній інфраструктурі, зокрема зміні керівництва органного залу. Також лишаються невирішеними питання з репетиційними точками, відсутністю музичної преси та загальної підтримки тих музикантів, які принаймні намагаються щось робити.

Серед колег, на які радить звернути увагу, називає організаторів рейвів та вечірок, зокрема Zavtra та Павла Pilikayu. Із гуртів пригадує 1914 та Somali Yacht Club, Глава 94, Maryana Klochko, проєкти контрабасиста Марка Токара, фолк-виконавців Torban, Курбаси, Kings and Beggars, Lemko Bluegrass Band, Гордій Старух  та Уляну Горбачевську (учасницю десятого сезону «Голосу»), а також Zbaraski, Pilikayu, Продукти, Mauser та Bedroom Talks.

Чому долучилися до «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

 Ляна Мицько

Я не люблю онлайн-концерти, бо події тоді втрачають свою магію. Але до подорожі «Інтерсіті» долучилася, бо тут буде інтерактивність, діалоги, зворотний звязок від публіки, віртуальна мандрівка між містами. І маю класних технічних партнерів в місті. Цілі ніякої нема, є бажання гарно провести час із товаришами зі всієї України, трохи поворушити музикантів та отримати на виході класний матеріал для архівів.

Сподіваюся, що кібернізація наша не заглибиться так сильно, щоб робити такі події постійно, бо тоді вони втратять шарм.

Хто зі Львова виступатиме на «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

Паліндром, Павло Гудімов та BRAT.


Одеса. More Music Club

Чим займаються?

More Music Club – музичний клуб у центрі Одеси, що існує з 2015 року. Став майданчиком для незалежних авторів-музикантів, активно проводить сольні виступи, фестивалі та вечірки. Під час карантину також організовує онлайн-концерти: як у форматі акустичних сетів, так і виступів у повному звуці.

Хто з Одеси виступатиме на «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

Alex Trip та Ocean Bloom.


Рівне. Man-Gust

Чим займаються?

Man-Gust – це громадська організація, що існує з 2015-го, займається підтримкою інді-артистів і неформальними фестивалями. Також вони мають однойменне онлайн-радіо, на якому транслюються виключно виконавці з міста Рівне.

 Аппекс

Музика – наше покликання. Наша студія – це середовище для репетицій, розвитку і створення матерії.

Як справи у музичної інфраструктури у їхньому місті?

Як пояснює Віталік, «загалом музична інфраструктура у Рівному схожа на інфраструктуру більшості міст України: вона активно розвивається за рахунок наявного потенціалу, але місцями просідає навіть у базових речах, не знаходячи підтримки і фінансування зовні». Головна проблема, так-так, вгадали, – концертні майданчики.

Серед цікавих ініціатив відзначає фестиваль «Арт Джаз», а також гурти Nick lemon band, Ціна Ритму та Wootabi.

Чому долучилися до «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

 Аппекс

Це ж якраз наше – розвиток культури. Тому дуже круто, що орги стількох міст знайшли спільний інтерес, щоб пушнути українську неформальну сцену.

Хто з Рівного виступатиме на «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

Безпосередньо сам організатор – Аппекс.


Тернопіль. Шпиталь Рекордс

Чим займаються?

У першу черту «Шпиталь Рекордс» – це студія звукозапису, створена Лесиком Omodada з гурту Tik Tu 7 років тому. Вони працювали з такими гуртами, як Komissiya, BRAT, Tik Tu, Miles Babies тощо. Також студія займається серією концертів «Ехо Парія», що відбувається влітку на катері. «Капітан Парій – назва катера, та одночасно ім’я його власника, який і започаткував курсування з туристами по тернопільському ставу. У нас вже виступали Postman, Anj, Пиріг, Omodada Gee, Ті що падають вгору, німкені Treesome», – пригадує Лесик.

Як справи у музичної інфраструктури у їхньому місті?

Зазначає, що музична сцена у Тернополі була живішою у 2000-х, особливо коли Україною гастролював фестиваль локальних бендів «Тернопільська присутність».

Чому долучилися до «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

 Лесик Omodada

«Інтерсіті» – це абсолютно нова та експериментальна ініціатива, що прийшла від Kontrabass promo (а вони мої добрі друзі), тому ми з Tik Tu вирішили не гнилити, а спробувати себе в цьому форматі. Ми й так сидимо по домах, втикаєм. А так хоч трохи себе зберемо докупи, дістанемо новий досвід. Немає особливих очікувань. Головне, щоб все вдалось і ми більше тішились, ніж харились.

Хто з Тернополя виступатиме на «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

Tik Tu.


Харків. Живот

Чим займаються?

Ми спілкувалися з Настею Абашиною, яка займається перебудовою клубу «Живот», що існує вже 23 роки, фестивалем соціальних інновацій та нової музики Plab B, театрально-урбаністичним фестом Parade Fest, а також створенням освітнього та культурного центру. Незабаром також презентує ремісницький фестиваль «Сам собі фест».

 Настя Абашина

Я почала волонтерити на різних проєктах після закінчення школи, а тепер сама координую волонтерів та фестивалях, Різні проєкти давали різний досвід – тепер можу організовувати зйомки, вечірки, запускати спектаклі, знаходити партнерів та спонсорів і, навіть, фарбувати паркани. Займаюся цим, бо люблю людей. І коли я бачу, що вони щасливі, і я до цього маю стосунок – радію й сама.

Як справи у музичної інфраструктури у їхньому місті?

Як розповідає Настя, музична інфраструктура Харкова тримається на взаємопідтримці активістів за власні кошти або гранти. Рекомендує також слідкувати за мистецькою платформою Art Area та мультикультурним проєктом «Культура звука», що поєднує магазин вінілу, школу діджеїв, музичну студію та клуб.

Чому долучилися до «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

 Настя Абашина

Зараз у нас всіх є чудова можливість перевірити на міцність свої сили та навчитися чомусь. Приділити час собі та своїм проєктам. Я вдячна, що завдяки цьому проєкту ми попрацюємо з іншими містами, почуємо, що про нас думають з усієї України. Зараз важливо не кидати все та чекати завершення карантину, а адаптуватися та діяти.

Хто з Харкова виступатиме на «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

Мантри Керуака, KH та Value.


Хмельницький. Республіка

Чим займаються?

Фестиваль «Республіка» існує з 2010 року. Своїм досягненням організатори вважають те, що займаються децентралізацією культури, проведенням мистецьких проєктів у селах Хмельницької області, а також міжнародними проєктами по обміну музикантами. Як розповідає Андрій Зоін, він займається цим, бо відчуває близькість до концепції Григорія Сковороди про сродну працю.

Як справи у музичної інфраструктури у їхньому місті?

 Андрій Зоін

По 10-бальній шкалі – рівень зеро, себто нуль. Все тримається на ентузіазмі та фанатизмі деяких невгамовних активістів. Немає жодного клубу, жодного місця для виступів наживо. Якимось чудом в березні відкрився перший цікавий клуб «Симпатія» і мав відкритись інший на 300 відвідувачів, але коронавірус підкосив їх на злеті. Чи витримають вони такий удар – подивимось. Єдиний позитивний момент в місті для музикантів – це притомна міська влада та управління культури, як це б і не виглядало дивно.

Також радить звернути увагу на фестиваль Rock&Buk, а також музикантів Pafosnyh (Mattew Taylor), Kate Soul, Cios та ВСГД.

Чому долучилися до «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

 Андрій Зоін

Нам цікава будь-яка спроба об’єднати представників мистецької спільноти України, тим більше зараз, коли багато музикантів розгублені та деморалізовані, спробувати знайти нові форми та шляхи, які, можливо, зможуть допомогти музикантам в часи карантину. Також нам цікаво протестити механіку проведення фестивалів онлайн, тому що ніхто наразі не знає, як довго буде тривати карантин і чи не доведеться нам також використовувати онлайн-схему для проведення фестивалю «Respublica» повністю чи частково.

Хто з Хмельницького виступатиме на «Інтерсіті Live – Міжміське культурне сполучення»?

Шугар, Присяжний (Мотор’ролла) та Kate Soul.


Підписуйтеся на нас в ІнстаграміТелеграмі та YouTube. Підтримати проєкт можна тут!

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
«Темні конячки Нацвідбору»: хто такі Nahaba?
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
10 години тому
Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024