Головна
>
Статті
>

Чим відрізняються різні типи акустичних систем?

Чим відрізняються різні типи акустичних систем?

Якщо ви часто слухаєте музику і вона займає важливе місце у вашому житті, з часом постане потреба у якісному звуці. Перше, що доведеться зробити – знайти акустичну систему. Та як не заплутатися у різноманітних характеристах та відмінностях, і зрозуміти з чим доведеться мати справу? Разом із магазином Цитрус розбираємось у цьому питанні.

Що взагалі таке акустична система?

Акустична система – пристрій з одним або декількома динаміками, призначений для відтворення звуку. Базові поняття його роботи ви могли дізнатися за допомогою перших комп’ютерних колонок або динаміків в магнітофоні. Завдяки якісній акустичній системі Hi-Fi і Hi-End класу ви зможете відтворити звук найбільш близький до оригіналу. Коли бачите страшні слова Hi-Fi, Hi-End – не лякайтесь, це всього лише показник якості відтворення звукового потоку, або “елітності” обраного пристрою. Ці позначення створені для швидкості вибору потрібної акустичної системи (однак її ціна буде досить високою, попереджаємо завчасно).

39Harman Kardon GO+PLAY Mini

А чим це відрізняється від звичайних колонок?

По суті звичайні колонки теж є акустичною системою. Найімовірніше вони будуть двоканальні (2.0 або 2.1). Перша цифра – кількість колонок, друга – кількість сабвуферів. Раніше їх позначали словом “стереосистема”. Принципова різниця між “колонкою” і “акустичною системою” – кількість каналів відтворення звуку. Чим їх більше, тим на більш близький до першоджерела звук і його об’єм ви можете розраховувати.

З чого почати?

Принципів класифікації акустичних систем є декілька. Основні: за типом встановлення, за кількістю смуг звуковідтворення та за сферою застосування.

За типом встановлення всі акустичні системи можна розділити на поличні і підлогові. Сюди ж віднесемо портативні колонки та док-станції. Підлогові акустичні системи займають найбільше місця, поличні можна розмістити на узвишші для більшої зручності. Док-станції маєте змогу поставити де зручніше особисто вам (з корисних лайфхаків – вони ще й телефон зарядять), а портативні колонки мають компактний розмір, їх можна взяти з собою куди завгодно

9JBL Pulse 3

За кількістю смуг звукового відтворення система може бути односмуговою (наприклад, один динамік) і багатосмуговою (два і більше динаміків + сабвуфер). Недолік односмугової конструкції в тому, що вона не здатна однаково добре відтворювати сигнали різних частот, а значить, не дасть якісного звуку. У двосмуговій системі один динамік призначений для відтворення середніх і низьких частот, а другий – високих. Наявність сабвуфера – запорука відтворення басів. Так можна продовжувати аж до систем з відмітками 7.1 та 7.2 – вони дають найбільш “кіношне” об’ємне звучання. Проте два сабвуфера не гарантують великої різниці в басах, бо ж сам “басовий” канал у них спільний.

За сферою застосування позначимо: для дому та офісу, концертно-театральні, студійні, автомобільні, для індивідуального прослуховування (ті ж динаміки у вас в телефоні). Ця категорія не передбачає тривалого розбору, просто потрібно розуміти для якої сфери діяльності потрібна акустична система.

Далі розглянемо активні та пасивні системи. Активна передбачає вбудований підсилювач потужності. Завдяки цьому вам не потрібно буде шукати його самому, він точно буде відповідати параметрам конструкції, сама система вийде дешевшою. З недоліків: у випадку з великими акустичними системами може знадобитися два і більше джерела живлення, але якщо ви шукаєте простий варіант для дому, з цією проблемою не зіткнетеся.

38Marshall Loudspeaker Kilburn (Steel)

Відповідно характерною ознакою пасивних акустичних систем є відсутність вбудованого підсилювача потужності. Простий приклад – колонки з одним чи декількома гучномовцями та фільтрами для високих і низьких частот. З переваг ви маєте змогу самостійно підібрати підсилювач та налаштувати акустичну систему на свій смак. Серед недоліків варто очікувати на значно більші розміри (відносно активної системи), та витрати на додаткове обладнання.

Звучить складно. Можна розібратися швидше?

Так. Визначтеся, з якою метою шукаєте акустичну систему: слухати музику вдома/в офісі, грати в ігри, дивитися фільми, а може потрібна звичайна колонка, яку ви будете носити з собою. Якщо пристрій, з якого буде відтворюватися звук, має Bluetooth – обирайте бездротову систему. Вона обійдеться трохи дорожче, але ви не будете зайвий раз плутатися в кабелях.

Для домашнього прослуховування музики підійде будь-яка акустична система з кількістю смуг звукового відтворення 2.1 і вище. Відчувати себе “всередині” гри або дивитися фільм “як в кінотеатрі” допоможе система 5.1.

11Philips Fidelio (B1/12)

Хочете позбутися зайвої мороки і пошуків підсилювача потужності, обирайте активну систему. Якщо вам потрібно, щоб акустика не просто давала хороший звук, а й пасувала дизайну приміщення, в якому знаходиться – вам в розділ Hi-End. Але будьте готові, що за подібні бажання доведеться доплачувати.

А є якісь додаткові вбудовані функції акустичних систем?

Вони можуть бути вологозахищеними. Така опція найчастіше присутня в портативних колонках, які можна взяти у відпустку/похід/подорож. Для тих, хто хоче не просто слухати, а й дивитися, є акустичні системи з вбудованим підсвічуванням. У нових моделях можна шукати функції годинника, будильника, секундоміра, календаря. Все це приємні доповнення, але головне – не забувати, що в першу чергу ви шукаєте хороший звук.

8Powerbeauty LED Table lamp Bluetooth speaker

Тож якщо звук головний, як бути впевненим в його якості?

Зрозуміти, чи подобається вам звук на сто відсотків, можна лише після прослуховування. Пам’ятайте, гучність – далеко не основний критерій оцінки. Вас мають влаштовувати об’єм, потужність басів, високі та низькі відтворювані частоти.

Спробуйте відтворити різні треки та погратися з їхньою гучністю. Якісна акустична система однаково добре відтворюватиме як акустичні балади, так і електронну музику.

36Bang & Olufsen Beo Play A2

Ну, а на випадок, якщо ви не маєте бажання заглиблюватись у вивчення цієї теми, проте готові витратити трохи більше грошей – маркер Hi-End/Hi-Fi часом дійсно рятує, бо ж є показником поєднання якості та високої точності звуку.

На обкладинці:
Дизайнерська акустика
Vitaliy Pototskiy Music of Your City Barcelona

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024