Головна
>
Музика
>

11 релізів другого тижня серпня від редакції Лірум

11 релізів другого тижня серпня від редакції Лірум

Цього тижня майже вся редакція знайшла, чим хоче поділитися з вами з нової української музики. До коментування долучилися Настя Денеж, Оля Закревська та Женя Кудрик, які не пропускали ще жодного тижня релізів! А ще Лєра Зданевич, яку, ви (і ми!) чекаєте кожного тижня найбільше. У цій добірці є трохи репу, трохи джазу, балада і поп, з цих 11 релізів щось для себе точно підберете.

Krechet — Дуже легендарний реп альбом, який увійде в історію музики (LP)

Марічка Максимець: «Це той альбом, який я буду вмикати в компанії зі словами: “гляньте, яке класне у нас роблять”. Чи буду я слухати альбом на репіті? Та навряд (ну хіба “легендарний етно реп”, його я окремо хочу згадати). Чи вмикатиму я його періодично, щоб послухати текст та посміятися? Однозначно. Усе, ніби, за правилами канону для реп-альбому: гроші, дівчата, тачки, але є нюанс :)

P.S.: попередній абзац я писала у п’ятницю і я хочу забрати свої слова назад: на вихідних я справді слухала альбом на репіті. Ще подумала, що цей реліз це буквально посібник “як писати реп для чайників” з дуже неприхованою іронією, що ніби пробиває четверту стіну між автором та слухачем. Словом, варто спробувати, ви точно про нього чули з моменту релізу, тому це просто ще одне нагадування, що якщо ви ще ніт — слухайте».

ta Ukrainka — s k o c z w s z u w a r y

Настя Денеж: «Трохи понад року тому мені захотілося розбавити свій україно- англо- та трохи івритомовний плейлист новими звучаннями. Водночас мені хотілося чути більш-менш знайомі слова, тому я почала шукати, яку ж музику роблять наші сусіди на західному кордоні. Відтоді у моєму плейлисті почали зʼявлятися треки польських артистів. І донині спотіфай може мені підкинути щось цікавеньке польською мовою, як от сьогодні підкинув реліз від ta Ukrainka (зі сценічного псевдоніму можна зрозуміти, що виконавиця насправді українка, яка переїхала до Польщі).

Гарні біти, приємний голос і загалом, як на мене — звучить дуже стильно. А якщо ви любите розуміти абсолютно кожне слово в пісні, то можете послухати україномовний трек виконавиці
».

Do Sliz Літосінь

Настя Денеж: «Дуже легка та десь наївна пісня, яка насправді зараз абсолютно НЕ відповідає моєму настрою, але я не могла її проігнорувати та просто пройти повз. Буду її вмикати як терапію, для підняття свого настрою».

Hliborob Самота

Настя Денеж: «А ось ця пісня, на відміну від попередньої, абсолютно відповідає моєму настрою. Проте, не тільки через це я звернула увагу на неї. Я неймовірно люблю звучання духових інструментів, особливо саксофону (напевно це від батька), а в Hliborob його чимало.

P.S.: релізом поділилася з батьком, і наш коротенький діалог може сказати набагато більше, за розлогий відгук:


Я: — мені прям вау, що скажеш?
Б: — на поціновувача і настрій. Щодо музики: сакс тенор, бездоганно звучить
».

Настя Гонцул — якщо ти підеш

Оля Закревська: «Зауважила за собою, що і інстаблог, і пісні Насті Гонцул, в першу чергу, можу охарактеризувати як “не бісить”. Новий реліз “якщо ти підеш” продовжує цю тенденцію — це обережний легкий поп трек з гітарною заявкою на потенційно непогане звучання і в лайві також».

Max Paragraph — Очі, що закохують світ

Оля Закревська: «Ого, це що, історична балада? “Я твій самурай, ти моя індіанка, між нами весь світ” — не знаю, чи було у цього сюжету історичне підґрунтя, але попри певну войовничість сетингу, це дуже ніжна акустична пісня про неймовірне і навіть трохи неможливе кохання».

Kyryllch, Ivan Korniienko Liquid

Женя Кудрик: «По-перше, я дуже люблю формацію Fusion Jam. По-друге, я дуже люблю саксофон. По-третє, я дуже люблю dnb. Хоча я рідко слухаю інструментальну музику, цей трек я переслухала багато разів і він тримає протягом всіх трьох хвилин. Дуже гарна робота».

Фіверº Тінь (В. Стус)

Женя Кудрик: «Мені дуже подобається вокал і музика. Але саме в цьому треці я не можу сприйняти поезію Стуса. Відчуття, ніби її використали заради того, щоб використати. Можливо, в музикантів зовсім інші відчуття. Але це мій субʼєктивізм».

Хвиля Кульового — Котигорошко

Лєра Зданевич: «Куди податися, коли в голові суцільні сумніви? В українську мистецьку спадщину, запевняє нас галицько-волинський музикант, поет і автор глибоких електронних пасажів Артур Брутевич. Котигорошко — це майже 7-хвилинне ретрофутуристичне полотно, якому личило б бути саундтреком до ностальгійних фільмів чи ретроспективних виставкових мистецьких проєктів. Або принаймні психоделічних тріпів.

Хоча трек можна розглядати й під іншим кутом, адже це остання робота Брутевича за цивільного життя. Тепер він у ЗСУ, на що зокрема натякають войовничі цитати, розкидані треком. “Без зброї — слабкі герої” — звертається він до нас через рядки мультфільму 1970 року, які так добре лягають на контекст сьогодення. Може, це своєрідний заклик відкинути бентегу та робити вибір на користь захисту країни?
».

Океан Ельзи, Yaktak, Kola, Shumei, Jerry Heil — Той день (OE30 edition)

Лєра Зданевич: «Альбом “Янанебібув” я люблю і знаю напамʼять, як і, певне, чи не кожна людина, яка коли-небудь цікавилася українською музикою. Від цього спроби переосмислень золотої класики сприймаються під критичнішим кутом. В ОЕ30 едішні багато вайбів номерів на “Голосі Країни”, коли пісня відходить на другий план за намаганням вокаліста показати свою концентровану манеру співу й діапазон можливостей. Проте з огляду на фітову активність ОЕ у 2021-му році, коли гурт заколабився чи не з кожним видним виконавцем на молодій сцені, ця робота виглядає напрочуд логічно. Тепер і “класика” звучить голосами ровесників гурту».

Granat Garden По шляху іти

Марічка Максимець: «Дуже сімейні у нас виходять релізи: Настя згадувала свого тата, я згадаю маму, якій новий трек Granat Garden нагадав ВВ. І після цього коментаря нічого іншого я розчути не можу. Але, справедливості заради, якщо у пісні є хоча б натяк на блюз чи джаз, я автоматично віднесу її до категорії “увімкнути дітям, як пісню молодості”. Дуже гарно, вайбить ностальгією, хоча пісня в моєму плейлисті перший день».


Читайте також: «Я не впевнений чи справді ми фестиваль». Організатори «Файного міста» про унікальність фестивалю та як обирають артистів

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024