Головна
>
Музика
>

Ви точно десь бачились: Андрій «Муха Мухич» Самойло

Ви точно десь бачились: Андрій «Муха Мухич» Самойло

У вересні 2024 року 20-річчя святкує альбом гурту ТартакМузичний лист щастя. Заради святкового концерту возз’єдналися два його співавтори. І якщо побачити на афіші Олександра Положинського було очікувано, то про те, що до культового альбому причетний Андрій «Муха Мухич» Самойло, знали далеко не всі. 

А що ви взагалі знаєте про Муху Мухича? Ми в Лірум вирішили розповісти про нього крізь призму його музичних гуртів та проєктів. До речі, наведені в тексті пісні радить послухати сам Андрій.

Мухи в чаї 

Луцький музичний андеграунд 90-х, як розповідав Муха місцевим виданням, був різноманітним. Грали в різних стилях: були і дез-металісти, і гранджери, і панки, і навіть так звані «радянські» рокери.

Перший гурт Андрія, Мухи в чаї, був найближчим до панків, що цікавилися та експериментували з різною музикою. 

До речі, завдяки цьому гурту Андрій Самойло отримав прізвисько — на честь назви колективу він набив собі татуювання мухи на плечі. Це тату він називає «шевроном, що нагадує про певний період життя».

Записів Мухи в чаї не збереглося. Проте є сюжет про відбірковий тур «Червоної рути ’98», і з 11:06 там можна побачити фрагмент виступу гурту наживо.

А ще саме в цьому гурті відбулося знайомство Андрія з Сашком Положинським, який мав з Мухами в чаї спільні виступи до осені 1996 року. 

Дисклеймер: Муха Мухич більшу частину творчого шляху примудрявся грати в кількох колективах одночасно, тому не дивуйтеся збігу часових проміжків.

Тартак

«Восени 1996 року “Мухи в чаї” сказали, що або я буду другим вокалістом, або з ними працювати не буду. І я пішов. Тоді знайшов аранжувальників, які робили важку електронну музику, під яку я співав би. Так і виник гурт “Тартак”, який навіть не планувався як гурт, а просто як компанія на декілька пісень», — згадує Олександр Положинський.

Вже за рік ця «компанія на декілька пісень» мала стабільний концертний склад: Андрій Самойло (гітара) та Андрій Благун (клавішні) долучилися до Сашка Положинського і Василя Зінкевича-молодшого. У цьому вигляді на початку 1998 року Тартак проїхав по всій Україні як переможець фестивалю «Червона Рута ’97».

Згодом гурт переїде до Києва.

Муха грав в Тартаку цілих 7 років, і був дотичний не тільки до Музичного листа щастя, а й до Системи нервів та Демографічного вибуху — саме до цих трьох альбомів увійшли найбільші хіти гурту Тартак.

Ось цей трек Андрій радить вам послухати з тих часів:

Флайза

Назва гурту буквально походить від луцького музичного колективу Мухи в чаї, адже його учасники стали основою нового гурту, заснованого у 2000 році.

«Fly» з англійської перекладається як «політ», інше значення слова – «муха», що модернізувалося у нову назву. Зберегли основу «флай» і додали «zZz» – звукопис дзижчання мух. Літеру «z» продублювали тричі, відповідно до кількості вокалістів на той час», — розповідав лідер ФлайzZzа Андрій Тимчук в інтерв’ю. Звісно, зараз вони називаються вже Флайза.

Флайза легко та органічно міксували регі та хіпхоп. Муха долучався до гурту зовсім ненадовго, вже маючи роботу в Тартак, тож радить послухати з того часу цей дует:

Бумбокс

Андрій Самойло та Андрій Хливнюк познайомилися, коли жили разом на орендованій квартирі в Києві. Протягом року вони майже не говорили про музику, але одного вечора Муха придбав акустичну гітару і грав власну мелодію. Хливнюк випадково почув, наспівав щось, і так народилася пісня День. До речі, саме її Муха Мухич пропонує вам послухати:

Андріям сподобалося працювати разом, і вони почали створювати музику, більше заради власного задоволення, без серйозних планів. Пізніше вони вирішили, що їм потрібен хороший ді-джей, і запросили DJ Валіка — Валентина Матіюка, скретчера гурту Тартак.

Так почалася історія тріо, яке стане одним з найпопулярніших рокгуртів України — Бумбокс. У 2005 році Муха дасть останній концерт з Тартаком. На той момент Бумбокс існував вже рік і вже важко було називати його просто полем для експериментів.

У 2019 році спільна 15-річна історія Мухи Мухича та Бумбокс спочатку стала на паузу, проте, здається, тоді ж остаточно і закінчилась.

Mari Cheba

До колективу Mari Cheba Андрій «Муха Мухич» Самойло приєднався у 2020 році. Разом зі складом музикантів змінився і формат звучання — Марі повернулася до інді-фолку. 

Цей період, на думку Мухи, найяскравіше характеризує сингл Лотоси. У ній Андрій став співавтором музики, а саундпродюсуванням треку, до речі, займався Михайло Клименко з гурту Adam.

Співпраця з Марі тривала для Мухи Мухича до повномасштабної війни.

Mazepa

У 2020 році саундпродюсер і музикант Андрій Мазепа вирішив поєднати свої ролі та створити власний музичний проєкт, ставши його фронтменом. До нового складу він запросив топових музикантів: драмера Green Grey Володимира Костика та гітариста Андрія «Муху Мухича» Самойла.

Андрій Мазепа з іронією називає жанр своєї групи «українським бароко» — відсилання до мистецького стилю, який асоціюється з гетьманом Мазепою. В піснях Mazepa часто присутня іронія: важливі ідеї передаються через просту, розмовну мову, яка гармонійно поєднується з ненав’язливими й легкими мелодіями.

З гуртом Mazepa Муха Мухич грає і донині, а ще радить послухати цю пісню з його репертуару:

Гурт Дно

Гурт Дно виник у березні 2022-го, під час повномасштабного вторгнення і за цей час випустив десятки треків, а ще — завірусився у TikTok. Якщо не у TikTok, то завдяки дуетам ви точно десь чули про «Гурт Дно»: ЕР ФОП Кохання разом з Женею Яновичем та Tember Blanche, співпраця з Олександром Явдиком і Євгенієм Дубовиком, Гімн ЖК Патріотика з «Непотрібним каналом», дует з Олею Шуровою — це навіть не повний перелік всіх колаб, які тільки додавали гурту впізнаваності.

Учасники колективу мають багатий досвід у музичній індустрії: Костя Марко грав у Leo Mantis і Mazepa разом із Мухою, а Саша Дворецький працював над треками Jerry Heil, Panivalkova та Стаса Корольова

З інтерв’ю «Суспільне Культура» стає зрозуміло, чому в піснях Муху Мухича підписують додатково: «він окремий артист, але грає з нами. “Муха на дні” — так називається наш спільний чат». Проте їхня співпраця достатньо стабільна і регулярна.

По суті, це гостросоціальний супергурт, чиє існування більше схоже на жарт. Проте, на дуже вдалий та актуальний (і достатньо матірний) жарт, якому пасують нинішні часи.

Сесійні проєкти

2020 — грав кілька концертів у складі Kosmopolis, підміняючи травмованого постійного гітариста гурту Андрія Ярошенка. 

2023 — разом з Гуртом Дно долучився до студійних записів Moann – Буквами та de sens – 2 хвилини до кохання.

2024 — з акустичною гітарою долучився до акустичної програми Асафатоv

Бонус

Муха: Йой! Забув! 13 років тому я продюсував тодішню дружину. На Ютубові є відоси. Зараз вона в Індії живе з нашим сином. Відома там діджейка під псевдо Zena Shankar.

А тоді, на початку «десятих», це проєкт Radiolla. До речі, в цьому кліпі романтичного героя грає сам Муха Мухич.


Київський концерт до 20-річчя альбому Музичний лист щастя та ще кілька десятків культурних подій, що відбудуться цього тижня, шукайте у нашій щотижневій добірці.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024