Головна
>
Кіно
>

Омаж на «Колір граната» Параджанова: дивимося кліпи іноземних зірок

Омаж на «Колір граната» Параджанова: дивимося кліпи іноземних зірок

3 жовтня в прокат виходить відреставрована версія біографічної драми-притчі «Колір граната» Сергія Параджанова. Це одна з найвідоміших стрічок режисера. Й до сьогодні у світовій моді та культурі можна простежити вплив Параджанова — тільки з відсилками на цю стрічку ми знайшли 6 відеокліпів, серед них відео для Мадонни й Леді Гаги.

В чому прикол?

Сергій Параджанов — культовий український та вірменський режисер. В Україні Параджанова знають за фільмом «Тіні забутих предків» і саме цією стрічкою він започаткував напрям поетичного кіно в українському кінематографі. Саме під впливом його творчості пізніше свої робити створили українські режисери Іван Миколайчук, Борис Івченко, Юрій Іллєнко, Леонід Осика. 

«Параджанов сформував умовний канон цього напряму, де важливу роль відводилося символізму та метафоричності висловлювань, а також поєднання якихось традиційних чи навіть архаїчних сюжетів з сучасною проблематикою української ідентичності, її культури та історію в контексті радянської цензури», — пояснює для Лірум кінокритик Ігор Кромф.

У світі Параджанов більше відомий як режисер «Кольору граната», в цьому фільмі йому вдалося створити власну візуальну кіномову. Режисер вирішив відійти від стилів, типових для біографічних творів і зосередився на складних елементах зображення та звуку.

Свої фільми він називав колажами. Власне, будь-яка сцена в «Кольорі граната» — це динамічна серія картинок, які розповідають історію життя вірменського поета Саят-Нови, від дитинства до смерті: духовний шлях, мистецькі напрацювання та внутрішні конфлікти, які зробили поета головним ліриком своєї епохи. Саят-Нова постає як майстер містифікації, який сам потрапив у свої пастки.

Критики описували фільм як «очевидне масштабне кінематографічне досягнення». У 2014 році Кінофонд Мартіна Скорсезе спільно з Cineteca di Bologna відреставрували стрічку. За це Скорсезе отримав премію Інституту Параджанова-Вартанова у 2014 році. Світова прем’єра цієї версії відбулася на Каннському кінофестивалі того ж року. 

Мартін Скорсезе схарактеризував його як «кінематографічний досвід, що лишається поза часом». І має рацію, бо «Колір граната» залишається мудбордом для режисерів, виконавців та модельєрів досі.

«Колір граната» в попкультурі

Стиль Сергія Параджанова підхопили й сучасні митці. У 1987 році він познайомився з французьким модельєром Івом Сен-Лораном. Й кажуть, що Лорана вразили артистичні образи «Кольору граната», тож він попросив Параджанова намалювати для нього декілька ескізів. Параджанов подарував йому власноруч зроблений альбом колажів, який до сьогодні зберігається в музеї Іва Сен-Лорана у Парижі. Дизайнери Антоніо Марраса та Бічолла Тетрадзе також створювали колекції одягу, надихнувшися стрічкою.

Колеккція Bicholla, 2020 рік

Американський режисер Арі Астер посилався на «Колір граната», коли створював фільми «Сонцестояння» та «Реінкарнація», індійський режисер  Тарсен Сінгх — у фільмі «Клітка» з Дженіфер Лопес.

Кадр з кліпу «Клітка»

Японський композитор Сусумі Йокота має пісню The Colour of Pomegranate на своєму альбомі The Boy and the Tree, а чилійсько-американський композитор Ніколас Джаар випустив у альбом Pomegranates як «альтернативний саундтрек» до фільму. 

«Колір гранатах» в кліпах

Мадонна Bedtime Stories

У 1995 році Мадонна випускає шостий студійний альбом Bedtime Stories. На однойменну пісню режисер Марк Романек зняв кліп та використав у ньому символи з «Кольору гранату». Він став одним з найдорожчих кліпів: бюджет — 5 мільйонів доларів. А от саму пісню називають недооціненою.

У відео багато сюрреалістичних та нью-ейдж-образів, які режисер створив під впливом творчості художниць Ремедіос Варо, Фріди Кало та Леонори Керрінгтон. Він хотів «дуже жіночого ставлення до цих художніх образів». Романек також черпав натхнення у художників Рене Магрітта, Лючіана Фрейда та у режисера Сергія Параджанова. Зокрема, рімейком на сцену «Колір гранату» є кадр, де дитина стає у позу ембріона, щоб хлопець прикрив її. 

Lady Gaga — 911

Фільм став основою для кліпу-фільму 911. Вже вищезгаданий режисер Сінгх майже 20 років мріяв втілити своє натхнення фільмом Параджанова. За словами співачки, пісня 911 розповідає про антипсихотичний препарат, який вона вживає для боротьби з обсесивно-компульсивним розладом. Сінгх розповів, що вибрав Параджанова, аби представити світ співачки саме у його стилі.

«Я зрозумів, що відсутність ліків так само абсурдна, як і наявність великої кількості ліків або наркотиків. Ви можете приймати героїн або не приймати прописаний вам препарат, щоб відчути те, що решта світу вважає нормальним. Мені довелося відмовитися від ідеї того, чому людина бачить те, що вона бачить. Я взяв усе це й абстрагувався, тому я обрав одного режисера, Сергія Параджанова, абстрагував це в його стилі і помістив туди її», — сказав Сінгх в інтерв’ю EW.

З омажем на Параджанова він також створив кліп для французького гурту Deep Forest.

Juno Reactor God Is God

Британський гурт використав кадри з фільму, бо вважає «Колір гранату» ретельно створеним та неперевершеним.

Kiiosk  —  Yarom Bia

У відеокліпі для іранського гурту Kiiosk режисер Мустафа Хераві використав зображення з «Кольору гранату». Він був натхненний і цим фільмом, і тим фактом, що пісня походить від таджикистанського співака Муборакшо. Намір режисера полягав у створенні художнього відеокліпу, який поєднує зміст пісні та фільму.

Seven Sisters of Sleep — War Master

Американський гурт повністю замонтовував відео з матеріалів «Кольору гранату».


Читайте також: 7 аніматорів, які створюють відео українським виконавцям

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024