Головна
>
Кіно
>

Фестиваль «Молодість» оголосив національний конкурс коротких метрів та позаконкурсну секцію «Українські прем’єри»

Фестиваль «Молодість» оголосив національний конкурс коротких метрів та позаконкурсну секцію «Українські прем’єри»

З 26 жовтня по 3 листопада у Києві пройде 53-тя едиція Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Раніше ми розповідали учасників Національного повнометражного конкурсу та які фільми увійшли до конкурсних програм, а тепер організатори анонсували стрічки національного конкурсу та позаконкурсної секції «Українські прем’єри». До програми увійшли як роботи вже відомих режисерів, так і фільми режисерів-початківців.

Приз за найкращий фільм Національної конкурсної програми короткометражних фільмів — 50 тисяч гривень та статуетка «Скіфський олень».

Лірум є інформаційним партнером події.

Фільми національного конкурсу:

  • «Татова подряпинка», режисер Єгор Гармаш;
  • «В очах синів», режисер Святослав Костюк;
  • «Увага, добрий пес!», режисерка Аделіна Борець;
  • «Дядя Толя», режисер Богдан Адаменко;
  • «Додаткові сцени», режисери Роман Хімей, Ярема Малащук;
  • «Спукі Лупс», режисер Стас Сантімов;
  • «Комма», режисерка Соня Лелюх;
  • «Район», режисер Микола Рідний;
  • «Під знаком якоря», режисер Тарас Співак;
  • «Там, де закінчується Росія», режисер Олексій Радинський;
  • «Вибухи біля музею», режисери Роман Хімей, Ярема Малащук;
  • «Stargazing», режисерка Настя Канарьова;
  • «Територія дитинства», режисерка Марина Шкрабалюк;
  • «Рани», режисерка Леся Дяк;
  • «Лелеки завжди повертаються додому», режисерка Ґала Козютинська;
  • «Не/Доброзичливець», режисер Микола Демченко;
  • «Ось, власне, що я думаю про все це», режисер Роман Кологойда;
  • «8×sex», режисерка Анна На;
  • «Відеокамера sony dcr-trv265e digital8», режисер Геник Заяць;
  • «Клабінґ», режисерка Наталія Ільчук.
Кадр з фільму «Територія дитинства»

Фільми програми «Українськи прем’єри»

У секції «Українські прем’єри» зібрані унікальні документальні та ігрові стрічки, які присвячені актуальним подіям в Україні, або видатним особистостям української культури. На фестивалі відбудеться прем’єра ігрового фільму «Малевич». Режисеркою, а також співавторкою сценарію та співпродюсеркою фільму є Дар’я Онищенко. Ця стрічка розповідає історію життя видатного українського авангардиста, уродженця Києва, Казимира Малевича. 

«Що стоїть за Чорним квадратом, намальованим у 1915 році одержимим художником Казимиром Малевичем? Для конкурентів — шахрайство, для радянської влади — таємний код, для однієї жінки — любовний лист, а для народу України — пророцтво…» — коментують свій фільм автори стрічки. 

Відбудеться перший в Україні показ документального фільму «Dear Beautiful Beloved» режисера Юрія Речинського. Світова прем’єра пройшла на кінофестивалі у Локарно. Фільм документує евакуацію живих людей, а також тіл загиблих із зони бойових дій.

На глядачів очікує також фестивальна прем’єра документального фільму «Ізоляція» режисера Ігоря Мінаєва. Стрічка розповідає про радянський завод у Донецьку, який у 2000-х роках став артцентром «Ізоляція», а з початком російсько-української війни перетворився на катівню. Це – фільм-свідчення про те, як відбувається дегуманізація. 

Кадр з фільму «Ізоляція»

Крім того, в секції «Спеціальні події›» до 100-річчя українського та вірменського режисера Сергія Параджанова відбудеться національна прем’єра фільму «Сентиментальна подорож до планети Параджанова». Над стрічкою працювали режисер Тарас Томенко, продюсери Пилип Іллєнко, Андрій Ризванюк, Лук’ян Галкін, Альона Голякова. В основі стрічки — архівні матеріали, що поєднуються зі сюрреалістичними ляльковими сценами. Міжнародна прем’єра стрічки відбудеться в документальній конкурсній програмі Варшавського кінофестивалю, що є фестивалем класу А.

Ще одним документальним українським фільмом у позаконкурсній програмі стане «Антарктида: Щоденники війни». Це фільм-свідчення першої за часів повномасштабного вторгнення арктичної української експедиції, зафільмований одним із її учасників. Це повнометражний режисерський дебют Володимира Хомка. Вперше в ролі креативного продюсера виступив відомий документаліст Дмитро Грешко. Генеральна продюсерка — Поліна Герман, продюсери — Матіас Маріо Контіні, Джонатан Дончев і Тася Пугач

Українсько-польський фільм «Букіністи» режисерки Тетяни Ганжи і продюсера Мирослава Вальдемара Дембінського оповідає історію київських букіністів, які роками збирали книжки й рятували їх зі звалищ. Але, коли починається російське вторгнення в Україну, перед ними постають питання, що робити із російським імперіалістичним надбанням та власним минулим.

Абонементи на фестиваль вже у продажі. За цим посиланням можна придбати фестивальний абонемент, а за цим — студентський.


Читайте також: «Підйомна сила». Як документалка про українську армійську авіацію стала кращою кінематографічною популяризацією українського війська

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024