Головна
>
Література
>

Видання «ЛітАкцент» припинило діяльність

Видання «ЛітАкцент» припинило діяльність

Український літературно-критичний портал «ЛітАкцент» припинив свою діяльність після 13 років роботи.

«ЛітАкцент» було створено восени 2007 року професором Києво-Могилянської академії Володимиром Панченком за підтримки видавництва «Темпора». Ідея створити створити такий ресурс виникла через відсутність літературної критики в Україні.

На сайті публікували статті, рецензії, огляди, оцінки українських і зарубіжних книжкових новинок літературознавцями, репортажі, інтерв’ю тощо.

У 2021 році сайт припинив співпрацю з видавництвом «Темпора», а відтак втратив фінансування. Тоді українська критикиня та головна редакторка видання Ірина Троскот повідомляла, що роботу довелось переформатувати і закликала підтрмати команду фінансово.

«Хостинг сайту обходиться у $20 щомісяця, і його оплату я як редакторка залишаю за собою. А також працюватиму на волонтерських засадах, тобто без оплати своєї праці – принаймні в цей кризовий час, до того моменту, коли нам вдасться отримати гранти або знайти будь-яке інше відносно стабільне фінансування. Або й передати в інші надійні руки, які передовсім поділятимуть наші цінності».

24 травня 2022 року Ірина Троскот повідомила, що видання закривається:

«Власне, так, ЛітАкцент прощається. 13 років щоденної роботи літературно-критичного порталу, заснованого тоді, коли ще жодного схожого видання в мережі не було, — думаю, не найгірший результат. Півтора року тому завершилося фінансування ресурсу, ми оголосили збір коштів і мали можливість ще певний час проплачувати принаймні хостинг. Водночас зараз є значно актуальніші потреби. Ні, я не про те — література завжди на часі. Але нині із захватом спостерігаю, як зростають колеги, й переконана, що їм вдасться зробити неймовірно багато вартісного й хорошого. А зараз дуже хочу лише подякувати всім причетним до ЛітАкценту — тим, хто лаяв, і хто вболівав. Хто читав і писав. Хто любив нас і ні. Це був направду хороший етап. Дякую й усіх (майже) незмінно люблю».

З 2009 по 2020 рік видання обирало переможців літературної премії «ЛітАкцент року». Премію надавали у трьох номінаціях: «Художня література», «Літературознавство» та антипремія «Золота булька». А з припиненням «ЛітАкцент року» в Україні немає жодної поетичної премії за найкращу нову поетичну книжку.


Читайте також: Стали відомі лавреати «Книжки року-2021»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024