Головна
>
Музика
>

«Моє місто, для тебе тут тісно»: слухаємо перші релізи червня

«Моє місто, для тебе тут тісно»: слухаємо перші релізи червня

Roxolana та Phil it записали спільний мініальбом, який називають ліричною казкою, haterappers та Blockbaby переспівали трек 404, а Klavdia Petrivna співає, що ми всі граємо ролі у великому театрі буття. Слухаємо релізи двох перших тижнів червня разом.

Джозерс — Прокляття двадцятих (LP)

Прокляття двадцятих — багатоголоса повість про десятиліття, всередині якої ми зараз перебуваємо. 

«Бачить бог я не хотів аби четвертий альбом був таким, проте це було майже неуникно. Кожен наступний сингл, який вдалося розділити з колегами, збирався навколо однієї теми, яка витала у повітрі й зрештою оформилася першими двома треками. Дофамінний труп у “Проклятті двадцятих” — це буквально я, та й можливо ми всі», — коментує фронтмен гурту Сергій Воронов

Настя Денеж: «У мене було трохи часу послухати альбом, а у деяких пісень з альбому було трохи часу зайняти особливе місце у моєму плейлисті. А “СННС” встиг стати одним із улюблених треків».

Geyera — Osmium (LP)

«Osmium для мене — це символ міцності та крихкості одночасно. Я прагнув передати ці якості через музику, створюючи композиції, що поєднують потужні удари й складні, витончені аранжування. Це був довгий шлях, але я задоволений результатом і сподіваюся, що слухачі зможуть відчути ту енергію та емоції, які я вклав у цей альбом», — ділиться артист.

Lubko Stasiv & Shahid — рнбшне радіо Вайс сіті (LP)

Львівський дует Lubko Stasiv & Shahid на створення альбому надихнула музика з радіо в грі GTA Vice City.

Бус #1648 — Еллада (LP)

Еллада — давньогрецький мініальбом гостомельського виконавця Бус #1648, де він розкриває головні досягнення еллінської міфологічної та філософської спадщини, міксуючи п’ять мов, включаючи давньогрецьку. Альбомі підіймає теми переосмислення вчинків Прометея, рефлексія щодо долі царя Едіпа, зміна історії про Мінотавра, пояснення концепту «апейрон» Анаксімандра, перенесення образу Сізіфа на сучасне життя тощо.

Roxolana, Phil it — Коли квітне папороть (EP)

Спільний мініальбом Roxolana та Phil it створювали як ліричну казку з незавершеним фіналом, що сповнена усіма можливими настроями та кольорами. Кожна пісня альбому є відображенням ледь вловних граней та відтінків кохання — від перших мрій і пристрасті до ностальгії та спогадів про яскраві переживання. 

Bloom Twins — Transformer (EP)

Як розповідають виконавиці, кожен трек з ЕР має власні приховані сенси, які можна легко зрозуміти прослухавши альбом від початку й до кінця. Головна концепція, яка об’єднує треки в один ЕР, полягає у боротьбі з викликами, які супроводжують нас впродовж усього життя: тут і війна в рідній країні, розтавання і складні стосунки з коханими, а також маніфест сміливого життя.

Kalush — Для душі (EP)

«Назва альбому повністю, в принципі, вже описує те, що всередині. Це чисто ті пісні, які мені подобаються. Деякі з них абсолютно антихітові й не можуть бути в наших чартах в наші дні. І саме тому вам варто їх послухати. Бо це щось нове, від мене особисто», — каже про мініальбом Олег Псюк.

Настя Денеж: «Не знаю, як вам, а мені дуже важко відокремлювати творчість артиста від його особистості. І здебільшого, якщо мене напрягає та тригерить особистість артиста — я не можу (чи не хочу) навіть намагатися зрозуміти, а тим паче полюбити його творчість. Проте, не можу не визнати те, що це дійсно щось нове від Псюка. Я впевнена, що ця музика знайде свого слухача, але це буду не я».

Kola, Міша Крупін — Тюльпани

Це перший спільний трек виконавців, і в ньому вони намагалися передати всю глибину почуттів та емоцій, які виникають у стосунках після конфліктів.

Настя Денеж: «Чомусь, коли почула цю пісню, одразу згадала про караоке. До війни, коли ми компанією друзів щопʼятниці збиралися в бар на коктейлі, там постійно було караоке, в якому старші жіночки (а іноді і ми) співали пісні, які я чула тільки там. І ця пісня туди б ідеально вписалася. Типовий репертуар для караоке в барі».

Tankataka — Тече вода

Нову роботу Tankataka присвячує постраждалим від підриву росіянами Каховської ГЕС 6 червня 2023 року. 

«В день трагедії я разом з мільйонами українців стала безпомічним свідком того, як за лічені години велика вода знищила усе живе. Було страшно бачити, як нестримна водна стихія руйнує все на своєму шляху: тварин, людей, домівки, цілі населені пункти. Страшне усвідомлення того, що ця катастрофа — справа рук “людей”», — ділиться виконавиця.

Kugatessa — забуття

Музичний проєкт Саші Кугат та Богдана Кириченка презентує новий сингл забуття. Композиція описує бентежне кохання, що долає всі заборони й втілює оптимізм притаманний людям на початку стосунків.  

Swoiia — Пташка

«Сенс цієї пісні мені одразу здався близьким. Я відчула щось своє в ній. Бо ми всі зараз стали як пташки, котрі літають з міста у місто, та створюють свої нові домівки. Переїзди, мало часу на побути разом — це все про наше сьогодення», — ділиться виконавиця.

Annei — Роздягни

Це другий сингл бек-вокалістки Monatik. У ньому вона розповідає історію від імені людини, яка тільки починає стосунки, вони можуть стати як дружніми, так і романтичними. 

Gunna Chorna — Бути тобою

«Це іронія покладена на біти. Практично кожен з нас зіштовхувався з брехнею, зрадами, токсичною поведінкою та лицемірством. Але наступає момент усвідомлення. Лірична героїня, зрозумівши що відбувається, обирає з посмішкою спостерігати за “виставою”», — ділиться Gunna Chorna.

Soundots — Безліч очей

Soundots — гурт, що виник на початку 2023 року в Дніпрі, коли три місцеві музиканти вирішили втілити своє бачення іконічного в 90-2000-х роки трип-хоп саунду. Пісня Безліч очей була створена у співпраці з артисткою та саундпродюсеркою Krapka, відомою за проєктом krapka;KOMA. Текст пісні написав її чоловік Стас Шостак, який служить у ЗСУ з 2022 року.

Ціна Ритму — Нікуди не йшли

Трек є заявкою про повернення на реп-сцену після перерви гурту. У композиції хлопці повідомляють про те, що вони знову тут, хоч нікуди й не йшли, не дивлячися на чутки. Востаннє гурт випускав композицію ЗСУ в березні 2022 року.

Oxana Trach — Солов’ї

«Композиція, попри свою поетичну назву, дійсно має на основі пристрасть. Я хочу своєю музикою надихати людей кохати. Мова не тільки про фізичну близькість, а саме про коннект, який інколи дуже складно знайти», — говорить Oxana Trach.

Олена Тополя — Нірвана

У треку артистка співає про тему розлуки та ностальгії за коханою людиною.

The Doox — Колискова

Колискова — це давня карпатська колискова. У своїй творчості гурт The Doox використовує українські етнічні духові інструментів у виконанні фронтмена Максима Бережнюка, але в цій пісні, вперше за десятирічну історію гурту, був використаний кларнет.

Dibrova, Олена Тополя — Хочеш

«Це пісня про найкращі та найяскравіші моменти — об’єднання двох людей, які починають спільну дорогу. Коли все переростає вже в глибше усвідомлення, в плани на життя», — коментує Олена Тополя.

Hura — Давай присядемо

У цій пісні артист висвітлює невміння цінувати любов та турботу у молодому віці.

haterappers, Blockbaby — 404

Новий трек — це ремейк на пісню гурту Время и Стекло404.

Наталка Карпа — Тато

Пісню виконавиця подарувала своєму татові до Дня батька.

M1shka — Як ти кохаєш

«Мене надихнула розлука з близькою людиною. Ми спілкувалися через телефон, і на відстані починаєш цінувати все, що маєш. Важливою стає кожна дрібниця», — ділиться M1SHKA.

Klavdia Petrivna — Театр

Основний меседж пісні — це усвідомлення, що ми всі граємо ролі у великому театрі буття, де наші справжні почуття та емоції приховані за масками.

Білий Бо — Отрута

Учасник тріо Botashe Білий Бо випустив свій новий кліп, який відображає внутрішні переживання та пошуки сенсу в сучасному світі.

Donba₴grl — zbroya

Перша пісня виконавиці розповідає про боротьбу з внутрішнім мороком та пошук бажання, сили та потреби жити далі. 

Rodzynka — Багаж

Пісня про минулі пережиті відчуття, які наповнюють душу кожної людини. Головний меседж – прожити життя так, аби той багаж був наповнений. 

Stasya, Blockbaby — Так не буває

Пісня розповідає про почуття самотності та пошук зв’язку з іншими в сучасному світі. Ліричний герой відчуває себе одиноким, що підкреслює суперечність між зовнішнім виглядом життя, яке здається повним людей та подій і внутрішнім відчуттям ізольованості та неповноти.

Love, Mary — Ліс

«Це містична і загадкова прогулянка моїм внутрішнім світом. Я щодня блукаю дрімучим лісом у пошуку гармонії з собою, але гублюся і не можу її віднайти. Так народжуються пісні Love, Mary», — коментує виконавиця.

Tember Blanche, The Budchuk — Телепат

Тема треку тісно пов’язана з особистими переживаннями Саші Ганапольської, солістки Tember Blanche

«Пісня розповідає про те, що не треба боятися говорити партнеру, що ти відчуваєш насправді, адже ніхто з нас не телепат і не може знати, про що думає інший» — ділиться Саша з Tember Blanche.

Remez, Культурний Десант, Josh Homme — Капелан

Трек створений в межах нового шоу Культурного Десанту — «Фронтова студія». У записі пісні взяв Джош Гоммі, лідер гурту Queens of the Stone Age. Він створив і записав партію гітари.

Yuvi — Цьом

Цьом розповідає історію незбалансованого співіснування коханих душ; це тихе наспівування про несказані почуття, що вибухає протяжною баладою.

hackedface — but wait…

Трек but wait… розповідає, як зберегти в собі внутрішню дитину, яка зустрічає жорстокі випробування дорослого світу впродовж свого життя. Це перший сингл з майбутнього мініальбому.

Figurat — Vybach 

Figurat — один з проєктів київського продюсера та виконавця Діми Алєксєєнка. Сингл Vybach запускає цикл дебютного альбому Vse Odno, який вийде 5 липня

«Це трек, в якому я вибачаюся перед людиною за те, що вдавав когось іншого аби завоювати її симпатію», — коментує Figurat.

Настя Денеж: «Оґо. Прям настільки оґо, що саме через “ґ”. Про figurat дізналася минулого літа на затишному фестивалі на подвірʼї “В Гості”. Відтоді я заслухала “krok”, “persha” та “hvyleu”. Не передати словами, як сильно я чекала нового синглу, але тепер так само сильно чекаю альбом».

The Artistic Rats — Переправа

The Artistic Rats — хіп-хоп/метал квартет з міста Тернополя. Сингл Переправа продовжує серію релізів, які завершаться виходом першого повноформатного альбому Тиша, який хлопці пишуть з літа 2023 року. 

«Свій парт, приспів і брейк я написав, коли вибрався з-під лінії бойового зіткнення на Донеччині після цілої ночі під капськими “салютами”. Не так важливо, як ти петлятимеш, але так чи інакше кінець прийде, важливо це пам’ятати. А також замислитися про те, як тебе пам’ятатимуть, коли ти переправишся на той бік», — коментує учасник гурту Олег Дідуник.

drimandr — пристрій в полі з поліетилену

drimandr — сольний проєкт долинського музиканта та продюсера Олександра Злотніцького. У новому релізі він звертається до екзистенційних тем: а що якби ми всі були рослинами? можливо я всього лиш гвинтик у металевому лісі? 

Ridni — Живи

Цей трек — маніфест внутрішньої сили, любові до життя та музики. Ця пісня закликає кожного слухача не боятися змін, залишити позаду свої страхи та насолоджуватися кожним моментом життя. 

Zagublena — Сум (Назавжди)

Лідія Юр’єва, фронтвумен sportcafè (fka Povod), випустила новий сольний трек про милий сум, з яким ніколи не хочеться розлучатись. 

«Ви коли-небудь виношували в собі залежні стосунки з емоційним станом? Сум (Назавжди) — тандем із собою та меланхолією, якої хочеться позбавитись, але не виходить, і не виходить через власне бажання бути з нею», — коментує Лідія.

Savlepov — Розстебни

Співзасновник та фронтмен українського гурту Quest Pistols Антон Савлєпов запускає сольний музичний проєкт — Savlepov. Перший сингл Розстебни увійде до дебютного альбому, реліз якого анонсовано цього літа.

Tumazar — Моє серце в портупеях

Це сатиричний трек, про реальність відносин, у яких відданість стає інструментом особистих користей.

Regendy — утопія

Regendy — це незалежна співачка, яка позиціює себе як артистка альтернативних жанрів музики. Трек утопія — частина її майбутнього альбому По той бік усмішки. Новий трек в контексті альбому виділяється бунтівним настроєм в драматичних тонах, що притаманні загальній атмосфері платівки.

Linz, Solovei — Закохався

У новому треку виконавці з Луцька розповідають про історію справжнього кохання, що зуміло повернути сенс життя та наділило його новим змістом. 

Азіза, гліб співає — Раз

За словами виконавців, це пісня про вигорання в стосунках і втрату кохання. 

Олександр Дасюк — Магія

Це дебютний трек хмельницького виконавця Олександра Дасюка. 

Тoїа, Kid-S — Місто троянд

Це лірична довоєнна композиція в стилі поп-рок про кохання двох людей із вайбом «стосунків на відстані» в постійних подорожах і нечастих зустрічах, одна з яких повинна відбутися у Донецьку.


Проєкт «Strategic Media Support Program» реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation.

Читайте також: Як висвітлювати культуру в регіонах? Лірум презентує проєкт «Стійкість місцевої культури» та проведе дискусію

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024