Головна
>
Кіно
>

«Добрі новини», «Про вовка», «Небезпечне відродження»: Чілдрен кінофест оголосив переможців

«Добрі новини», «Про вовка», «Небезпечне відродження»: Чілдрен кінофест оголосив переможців

16 червня завершився 11-й міжнародний кінофестиваль для дітей і підлітків — Чілдрен кінофест. Кінофестиваль відбувся в гібридному форматі. За словами організаторів, покази, які тривали в кінотеатрах Києва, Львова, Вінниці, Житомира, Дніпра, Луцька, Одеси, Полтави, Хмельницького та Чернігова, зібрали майже 19 тисяч глядачів. Спеціальну програму «Коли ще звірі говорили» в онлайн-кінотеатрі подивилися майже 10 тисяч разів. Найпопулярнішою стрічкою онлайн-кінотеатру анімаційна комедія «Паця».

Лірум є інформаційним партнером заходу, тому розповідаємо про лауреатів цьогорічного фестивалю.

Фото: Чілдрен Кінофест/Facebook

Найкращим фільмом фестивалю за підсумками глядацького голосування здобула німецька пригодницька комедія «Літо Сюрпризів», отримавши 4,66 бала з 5. Фільм є екранізація дитячої книги німецького письменника Мартіна Музера та розповідає про першу самостійну подорож хлопчика Фіна.

Також у межах фестивалю всьоме відбувся Дитячий кіноконкурс. Організатори отримали понад 80 заявок з усієї України й обрали 16 фіналістів. Переможців визначило професійне журі українських кінематографістів: режисерка анімаційних фільмів та аніматорка Анна Дудко, кінокураторка, культурна менеджерка й авторка підліткового нон-фікшну «Твоя книга про кіно» Ольга Бірзул та режисер документальних стрічок «Залізні метелики» і «Зошит війни», а також майбутньої анімації «Нечиста сила» Роман Любий. Приз глядацьких симпатій вручив посол фестивалю, актор Артур Логай.

Переможці Дитячого кіноконкурсу:

  • Ґран-Прі — пластилінова анімація «Добрі новини», яка показує життя родини в країні, що зазнала агресивного воєнного нападу очима дитини. Режисерка — Марія Джур, 6 років, місто Київ. Нагорода в розмірі 10 тисяч гривень.
  • Найкращий анімаційний фільм у категорії 7-10 років — історія сірого вовка, з яким ніхто не хотів дружити «Про вовка». Режисер — Тимофій Коростельов, 7 років, місто Дніпро. Нагорода — 5 тисяч гривень.
  • Найкращий анімаційний фільм у категорії 11-14 років — космічна історія про вченого та його незвичайного домашнього улюбленця «Небезпечне відрядження». Режисер — Марк Іванченко, 14 років, місто Полтава. Нагорода — 5 тисяч гривень.
  • Найкращий ігровий фільм у категорії 11-14 років — «Монстр 24.02.2022» про монстра, якого дуже бояться діти. Режисерки — Дарина Кондратенко, Анна Бистрік з міста Суми.
  • Приз глядацьких симпатій, який присуджується за результатом голосування глядачів та нагороду у розмірі 7 000 грн отримала стрічка «Викрадення століття» про цікаве розслідування, яке проводять троє юних детективів. Режисерка Аліна Легкодух, 14 років, місто Черкаси.

До фестивалю вперше долучилося журі Спілки кінокритиків України, яке оцінювало мистецькі кіновисловлювання дітей та підлітків у дитячому кіноконкурсі. Дипломом нагородили:

  • анімаційний фільм «Добрі новини» режисерки Марії Джур: за чутливість та ніжність відображення воєнної реальності та великої спільної мрії у формі пластилінової анімації. У категорії 11-14 років (ігрове кіно); 
  •  фільм «Монстр» режисерок Дарини Кондратенко та Анни Бистрік: за мистецьке переосмислення постаті містичного жахаючого Сиреноголового монстра, який окидає вигаданий світ, щоб тривожити, рятуючи турботою в часи реальної війни. В категорії 7-10 років (анімація): 
  • анімаційний фільм «Забаганки Рудика» режисера Артема Бідухи за цікаву техніку, оригінальність та спробу знайти нову форму, а також за веселі пригоди, які можуть підняти настрій у будь-якій ситуації. 
  • Спеціальна відзнака журі СКУ присуджується фільму «Оце так початок канікул» режисерки Зоряни Зеленської за зображення різних характерів жіночих персонажок та яскраве розкриття їх у критичних обставинах як сміливих, стійких і дієвих героїнь. 

Згодом фільми-фіналісти можна буде переглянути на YouTube-каналі Чілдрен Кінофесту.

Фестиваль відбувається за підтримки Українського культурного фонду.


Читайте також: «Культура регіону потрохи оживає». Музикант Іван Мамикін про службу в ЗСУ, вплив війни на нішевих музикантів і зруйновані плани

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024