Головна
>
Кіно
>

Вийшов трейлер художнього фільму Станіслава Тіунова — «Буча», що викликав дискусію у мережі

Вийшов трейлер художнього фільму Станіслава Тіунова — «Буча», що викликав дискусію у мережі

20 червня на YouTube-каналі B&H Film Distribution Company опублікували трейлер художньої стрічки «Буча». Перший трейлер фільму вийшов у вересні 2022 року. Тоді стрічка викликала дискусію щодо етичності художнього фільму про воєнний злочин, який ще не було розслідувано до кінця. У прокат фільм виходить 7 листопада.

За словами авторів, фільм зосереджується на реальних подіях, які відбувались у місті Буча та інших населених пунктах Київщини, і розповідає історію громадянина Казахстану, що отримав притулок в Україні у 2019 році та зумів врятувати понад 200 українців з окупованих територій. 

Головну роль зіграв польський актор Цезарій Лукашевич, а також В’ячеслав ДовженкоІнший Франко», «Кіборги»), Артемій ЄгоровКарпатський рейнджер», «На лінії життя»), Сергій СтрельніковДовбуш», «Кріпосна») та інші. Режисером фільму став Станіслав Тіунов, а сценаристом та продюсером — Олександр Щур.

«На етапі створення експлікації майбутньої картини я відчув, що боротьба героїв фільму перейшла в боротьбу з усіма учасниками знімального процесу, а наприкінці – в боротьбу із самими з собою. По завершенні першого драфту, за два роки роботи, мій внутрішній світ на якийсь час спорожнів, бо повністю залишився в цій картині. Саме тому “Буча” сповнює глядача емоціями й відчуттями, які дарують віру та сили на боротьбу», — коментує режисер Станіслав Тіунов.

А продюсер і сценарист Олександр Щур розповідає, що під час створення фільму автори співпрацювали із Головним управлінням розвідки МОУ. Вони консультували авторів, надавали фото та відеоматеріали, ознайомили з текстами перехоплень розмов російських військових, агентурними даними. Все це потім використали у фільмі.

Також авторів консультував психіатр Олексій Кругляченко, щоб зміст не ретравматизував глядачів.

Фільм ще на стадії виробництва викликав дискусії щодо етичності знімання події навколо акту геноциду у Бучі на початку 2022 року, коли ще досі триває війна. Артоглядачка Лєна Чиченіна писала, що це чиста спекуляція на темі:

«Ще усі тіла не ідентифікували, а ми вже знімаємо. Але не це найгірше. Фільмують це режисер і продюсер, які раніше подарували нам комедію “Побачення у Вегасі” чи “Продюсер”. Останню критикував навіть сам виконавець головної ролі — Олексій Дурнєв. Якщо що, просто подивіться трейлери.

І ось, ці панове чомусь вирішили взятися за таку неймовірно складну та делікатну тему. При тому, що у майже всіх режисерів нині стоїть на неї ембарго. Знімаємо лише документалістику, а з ігровим чекаємо, ще дуже рано. Навіть дуже хороші автори не знають, як туди підступитися»

А у коментарях під дописом режисерка Ірина Цілик розповіла, що відмовилася від пропозиції знімати фільм про Бучу за подібним сценарієм:

«Знаю, що купа режисерів від нього відмовилися теж. Але не всі. Процес іде, хайп ловиться».

Фільм уже показали у восьми містах США: у Вашингтоні, Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, в Солт-Лейк-Сіті, Нью-Джерсі, Філадельфії, Сан-Дієго та Бостоні. А у березні 2024 року фільм відкривав фестиваль документальних фільмів Cinema for Victory від Держкіно під патронатом Офісу президента. Як пише редактор медіа hromadske Влад Головко, на показ було майже неможливо потрапити, а першим глядачам «Бучі» заборонили розкривати сюжет стрічки.


Читайте також: 25 текстів, 11 плейлистів: Лірум презентував проєкт «Культура в регіонах» та інтерактивну мапу

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024