Головна
>
Статті
>

Як в Україні перейменовують вулиці на честь музикантів

Як в Україні перейменовують вулиці на честь музикантів

Наприкінці липня 2024 року харківська культурна спільнота виказала публічне обурення з приводу того, що одну з вулиць міста назвали Привітною. А могли — вулицею Міська Барбари, вокаліста гурту Мертвий півень та актора театру «Арабески», який помер у жовтні 2021 року. Згодом і PEN Ukraine закликав підтримати перейменування вулиці.

Вперше на честь рок-музиканта вулицю в Україні назвали ще у 2012 році — у рідному селі Мостиська вже 12 років є вулиця Сергія Кузьминського, названа на честь фронтмена гурту Брати Гадюкіни. Ми в Лірум вирішили подивитися, як на честь українських музикантів перейменовують топоніми останніми роками.

Рекорди

Найчастіше серед музикантів перейменовують вулиці на честь Володимира Івасюка, Квітки Цісик, Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича. Також вже можна зустріти нові вулиці Мирослава Скорика. А ще — якусь неймовірну кількість вулиць на честь Кузьми Скрябіна.

Микола Лисенко

Микола Лисенко був видатним українським композитором, піаністом та диригентом. Він народився 22 березня 1842 року в селі Гриньки на Полтавщині. Лисенко вважається основоположником української класичної музики, створивши численні опери, симфонії та камерні твори на основі українського фольклору. Його опера «Тарас Бульба» стала однією з найвідоміших в історії української музики. Микола Лисенко також активно займався громадською діяльністю, сприяючи розвитку української культури та мистецтва.

Станом на липень 2024 року в Україні існує щонайменше 154 вулиці, названі на честь Миколи Лисенка.

Микола Леонтович

Микола Леонтович був видатним українським композитором, хоровим диригентом та педагогом. Він народився 13 грудня 1877 року в селі Монастирок на Вінниччині. Леонтович найбільш відомий завдяки своїм хоровим обробкам українських народних пісень, зокрема Щедрик, який став основою для всесвітньо відомої різдвяної пісні Carol of the Bells. Він також створив багато інших хорових творів, які вважаються шедеврами української хорової музики. Микола Леонтович був застрелений чекістом 23 січня 1921 року.

У липні 2024 року в Україні є щонайменше 72 вулиці, названі на честь Миколи Леонтовича.

Володимир Івасюк

Володимир Івасюк був видатним українським композитором, поетом та виконавцем, а його найбільш популярна пісня, Червона рута, стала справжнім гімном української естрадної музики. Народився 4 березня 1949 року в місті Кіцмань, загинув за нез’ясованих обставин у 1979 році.

Зараз в Україні існує щонайменше 36 вулиць, названих на честь Володимира Івасюка.

Кузьма Скрябін

Андрій Кузьменко був відомим українським музикантом, письменником та телеведучим. Він народився 17 серпня 1968 року в місті Самбір, Львівської області. Андрій заснував гурт Скрябін у 1989 році, який став одним із найпопулярніших в Україні. Окрім музичної кар’єри, він також писав книги, зокрема автобіографічний роман «Я, Побєда і Берлін». Кузьма трагічно загинув у ДТП 2 лютого 2015 року.

Щонайменше 21 українська вулиця має назву на честь Кузьми Скрябіна / Андрія Кузьменка. Зокрема, провулок Кузьми Скрябіна в Києві розташований у місцевості, де мешкав Андрій.

Квітка Цісик

Квітка Цісик була видатною американсько-українською співачкою та акторкою. Вона народилася 4 квітня 1953 року в Нью-Йорку в родині українських емігрантів. Квітка випустила два альбоми українських пісень: Kvitka та Two Colors. Вона померла 29 березня 1998 року.

Станом на липень 2024 року, в Україні є щонайменше 20 вулиць, названих на честь Квітки Цісик.

Мирослав Скорик

Мирослав Скорик був видатним українським композитором, музикознавцем та педагогом. Він народився 13 липня 1938 року у Львові та став одним із найвизначніших композиторів сучасної України. Скорик створив численні твори, включаючи опери, симфонії, камерну музику та музичні твори для кіно, зокрема відому музику до фільму «Тіні забутих предків». Він також був відомий своєю педагогічною діяльністю, викладаючи в кількох музичних академіях та виховавши багато талановитих музикантів. Мирослав Скорик помер 1 червня 2020 року.

Станом на липень 2024 року в Україні існує щонайменше 17 вулиць, названих на честь Мирослава Скорика.

Нові імена

  • Як не дивно, ще 5 років тому в Україні майже не було топонімів, названих на честь співака Назарія Яремчука — видатного українського естрадного співака. І тільки за останні роки з’явилися вулиці Яремчука у Луцьку, Хмельницькому, Полтаві, Ізмаїлі, Дубні, Коростені, селах Чернівецької області, і цей список не остаточний.
  • У серпні 2022 року у Львові з’явилася вулиця Ігоря Білозіра — українського композитора, музиканта, виконавця, народного артиста України. Білозір — автор естрадних пісень, лідер вокально-інструментального ансамблю Ватра. У травні 2000 року його побили у кав’ярні на проспекті Шевченка у Львові за те, що заважав своїми піснями групі відвідувачів співати та слухати російський шансон. Через травми він помер у лікарні. Його смерть мала міжнародний резонанс і викликала громадські заворушення.
  • У квітні 2024 року вулиця в Тростянці отримала назву на честь української співачки Ніни Матвієнко. У тростянецькому списку, до речі, також є нові вулиці Володимира Івасюка та Мирослава Скорика. Водночас була створена петиція щодо перейменування вулиці у Києві на честь Ніни Матвієнко, проте ініціатива отримала достатню кількість критики.

Воєнні втрати

Максим Остяк — боєць 49-го стрілецького батальйону «Карпатська Січ» з позивним «Остін». Був активним громадським діячем та учасником Революції Гідності, де отримав серйозне поранення під час сутичок з «Беркутом». Грав у рок-гурті Reve ta Stohne. З початку російського вторгнення захищав Київ і воював в Ірпені як оператор дрона. З 1 червня 2022 року вступив до «Карпатської Січі» як аеророзвідник. Загинув у бою біля Покровського на Харківщині 4 липня 2022 року. Про Максима у 2023 році вийшов документальний фільм «Остін. Світ догори».

Гліб Бабіч – із Миколаєва, поет, пісняр, музикант, бард. Учасник АТО/ООС. До 2019 року – прапорщик, командир взводу у 10-й окремій гірсько-штурмовій бригаді ЗСУ. Після звільнення із війська знайшов себе в громадському активізмі. З повномасштабним вторгненням росіян повернувся на фронт.

Бабіч – автор багатьох пісень, зокрема Подай зброю (гімн 10-ї бригади «едельвейсів»), Сила і зброя, Досить сумних пісень, Ті, що тримають небо над Різдвом, Свобода наче любов, Мольфар, які виконує гурт Kozak System.

Ілля Грабар був українським музикантом та звукорежисером. Він народився на Дніпровщині, але більшу частину життя працював у Києві. Ілля активно займався музикою, писав пісні та робив аранжування для українських артистів. Він загинув під час війни з Росією 24 грудня 2022 року, захищаючи Україну під Бахмутом.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024