Головна
>
Статті
>

10 визначних українських стендап-концертів

10 визначних українських стендап-концертів

У 2024 році вже можна сказати голосно — український стендап став частиною української культури. Коміки — нові зірки, яких разом зі співаками та акторами запрошують на телешоу та пропонують їм рекламні контракти. Коміки — нові солдаутні артисти, які можуть самотужки зібрати великі київські концертні майданчики. А ще коміки — серед найбільших донатерів, адже їхні концерти та тури приносять українському війську мільйони гривень.

В цій добірці до Дня Незалежності ми в Лірум пропонуємо вам сольні виступи українських стендап-коміків, які певним чином вплинули на розвиток стендапу і призвели до нинішнього статусу стендап-комедії в Україні.

Олександр Дмитрович. Сольний стендап-концерт

Олександр Дмитрович — львівський стендап-комік, резидент Stand Up Battle Club, і він має настільки типове російське прізвище, що не воліє ним підписувати свої виступи.

1 квітня 2019 року вийшов його перший сольний виступ, який навіть не має назви. Проте саме цей концерт є першим українськомовним сольним виступом українського коміка.

Українськомовні коміки існували й до цієї дати — наприклад, весь Stand Up Battle Club говорив і продовжує говорити українською, та й у Києві та інших містах коміки почали вже експериментувати з мовою або виносити на сцену свої рідні говірки. Але якщо ми говоримо про цілий виступ, то цей концерт — перший записаний українською мовою в історії українського стендапу.

Єгор Шатайло. «Шахти Тетчер»

Єгор Шатайло — резидент «Підпільного стендапу» і володар титулу «улюблений комік коміків». Справді, його комедія і вміння подати її зі сцени стали взірцем для спільноти. А ще саме Єгор вперше монетизував свої виступи в інтернеті, продаючи до них доступ на своєму сайті, тому «Шахти Тетчер» — ще й останній сольний концерт Шатайла, доступний назагал.

Концерт «Шахти Тетчер» вийшов 20 грудня 2020 року. Якщо увімкнути його зараз, можна почути дуже багато тем, які є актуальними донині. Наприклад, вся перша половина виступу — про переосмислення російської мови та культури, що на той час геть зовсім не було популярним.

Лєра Мандзюк. «Не гія так»

Лєра Мандзюк — з Тячівського району Закарпатської області. У ранніх інтерв’ю вона розповідала, що в стендап прийшла практично випадково, не знаючи навіть такого слова. А вже за кілька років вона потрапила до «Жіночого кварталу», де виходила з окремими стендап-номерами.

Концерт «Не гія так» вийшов 1 квітня 2021 року. В цю добірку він потрапив не через гендерний баланс і точно не через теми жартів. Це — перший український стендап-концерт, де комік зі сцени говорить своєю власною говіркою, доволі віддаленою від літературного стандарту мови. Виявляється, так теж можна!

Андрій Щегель. «Національно-визвольний сольник»

Тут не буде відео, адже офіційно це відео було видалено зі стримінгових платформ, а на ютубі і його аналогах так і не було опубліковане. Проте його можна знайти у неофіційних джерелах. Якщо вам того захочеться.

Андрій Щегель — був одним з найтитулованіших українських стендап-коміків. Він одним з перших у Києві зібрав майданчик-майлстоун на 600 людей у Будинку Кіно, першим продав свій сольник стримінгам, та й загалом багато у чому був першим в історії українського стендапу.

Концерт «Національно-визвольний сольник» вийшов на платформі SWEET.TV 25 листопада 2021 року. «Чому я вирішив записати сольник українською? Будьте певні, не тому, що я переживаю за долю України. Нація буквально об’єдналась, щоб звільнить мене з-під ярма монобанку» і решта подібних панчів здавались метаіронією, але після скандалу з еміграцією Щегеля все ж замислюєшся, що може не все там було сказано іронічно. «Можливо, цей сольник випередив свій час». А можливо — став передвісником зародження інституту репутації у стендап-спільноті.

Сергій Ліпко. «Водій НомерОбслуги»

Сергій Ліпко — резидент «Підпільного стендапу» та військовослужбовець. Один з перших київських коміків, хто почав виступати українською, а також один з перших в Києві почав збирати на сольні виступи великі зали.

Якщо увімкнути старі виступи Сергія, у багатьох з них згадується служба в армії. Тож не дивно, що з перших днів повномасштабного вторгнення Ліпко намагався мобілізуватися до ЗСУ. Саме про ці спроби у квітні 2022 року вийшов виступ «ВодійНомерОбслуги», записаний у бомбосховищі.

Станом на 2024 рік це єдиний в Україні, а певно і єдиний у світі стендап-комік, що бере активну участь у війні. Просто вдумайтесь — Сергій Ліпко за часи повномасштабного вторгнення випустив 4 стендап-концерти (крім виступу у бомбосховищі, ще вийшли концерти у Жовтневому, у Будинку Кіно та на Сцені 6), а на кінець серпня 2024 року запланований ще один його великий сольний виступ.

Сергій Чирков «Онук мародера»

Сергій Чирков — резидент «Підпільного стендапу», сценарист «Телебачення Торонто», співведучий подкасту «Запах Слова», смішний з чоловічого «ебаут» і це не остаточний список того, де ви могли бачити Сергія.

Відео з виступом «Онук мародера» має вікові обмеження саме через те, за що і потрапило до цього списку. Це — смілива і зла рефлексія про перший рік повномасштабної війни, а кінець цього виступу легалізував сміх над жартами нового рівня жорстокості.

Свят Загайкевич. «Директор овочебази forever»

Свят Загайкевич — засновник «Підпільного стендапу», який направду стояв ще у джерел стендап-культури в Україні.

А програма «Директор овочебази» — певно, єдиний стендап-концерт в Україні, жарти з якого комік розповідає роками. Окремої уваги заслуговує ось ця нарізка невдалих дублів.

Алла Волкова. «Я згорю в пеклі»

Алла Волкова — колишня резидентка «Бродячого стендапу» і справжній феномен. Комікесса за останній рік набула неабиякої популярності, дала десятки солдаутних концертів і для багатьох українців в різних містах стала першим стендап-коміком в житті.

Її стендапи вирізняються провокаціями як у темах жартів, так і в перебігу виступу. Проте цей ритм в купі з неоднозначним сприйняттям успіху комікесси виснажили Волкову настільки, що на момент написання цього тексту вона призупинила активну концертну діяльність.

Василь Байдак. «Комедія спостереження за абсурдом»

Василь Байдак — резидент «Підпільного стендапу», актор «Інародного театру абсурду “Горобчик”», учасник гурту Badstreet Boys і один з найвідоміших волонтерів у часи воєнного стану в Україні.

Здається, Василя Байдака знають всі. Проте не всі знають його завдяки стендапу, і думаю, сильно дивуються, що у нього є час ще й на написання нових жартів. Концерт «Комедія спостереження за абсурдом» — перший українськомовний сольник Байдака, і можна тільки уявляти, як непросто змінити мову, коли твій жанр будується на абсурді. Але, як ми можемо бачити в цьому концерті, у Василя все вийшло.

Антон Тимошенко. «На межі»

Антон Тимошенко — резидент «Підпільного стендапу», співведучий подкасту «Гуртом та вщент», учасник гурту Badstreet Boys та, певно, один з найвідоміших зараз українських коміків. А ще він першим з українських стендап-коміків потрапив на Netflix — у спецвипуску шоу Девіда Леттермана про Київ.

Київський концерт «На межі», який відбувся і був опублікований у кінці 2023 року, увійшов в історію українського стендапу як найчисельніший сольний виступ українського стендап-коміка. Просто уявіть: понад 3600 людей прийшли послухати одну людину з мікрофоном на сцені Національного палацу «Україна». Цей виступ став тим самим водорозділом, після якого ігнорувати наявність стендапу в Україні стало неможливо.

Дивіться також

Ось ще кілька виступів, які, як на мене, варті того, щоби про них згадати.

  • «Ящір Пандори» Олександра Качури. Контраст зовнішності Олександра та експресії його жартів — окреме надбання української комедії.
  • «Рафінована лють» Насті Зухвалої. Той самий, де Настя, дружина військовослужбовця і просто дуже зла українська жінка під час повномасштабної війни, кричить «Йо*ана, бл*ть, русня!».
  • «Хентай холодець» Валентина Перуза. Дуже цікаво спостерігати за його ходом думок.
  • «Стабільність» Лани Чубахи. Лана унікальна тим, що в її виступах завжди присутні смішні пісні, які вона пише і виконує сама.
  • «Мова ворожнечі» Ганни Кочегури. Виважений, акуратний та саркастичний сольник, який ви можете сміливо скидати тим, хто не вірить в існування українського стендапу та жінок у ньому.

Фото на обкладинці: YouTube Stand up Battle Club, Підпільний Стендап, Оля Закревська. Цей матеріал писався б довше, якби не «База українських сольників».

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024