Головна
>
Статті
>

Великий гід по фестивалю AM I JAZZ? 2019: на кого йти і чому

Великий гід по фестивалю AM I JAZZ? 2019: на кого йти і чому

З 14 по 17 листопада у Closer, вже, на щастя, традиційно пройде четвертий джазовий фестиваль Am I Jazz?. Цього року організатори готують для нас лайнап, у якому можна знайти як нові імена, так і всесвітньо відомих зірок. Задля того щоб вам було легше зорієнтуватися, ми вирішили скласти власний великий гід по фестивалю.

Перший день, 14 листопада

Як і минулого року, відкривати фестиваль випадає честь молодому, але вже достатньо відомому українському музиканту Деннису Аду, а точніше біг бенду під його керівництвом. Dennis Adu Big Band гратиме у колаборації із Нью-Йоркським саксофоністом та композитором Шеймасом Блейком.

Шеймас – один із найцікавіших представників сучасного джазу. Його музика достатньо впізнавана – вона відрізняється витонченістю, сміливістю імпровізацій та, що важливо, збалансованістю у звучанні. За свою кар’єру, Шеймас встиг попрацювати з легендарним барабанщиком Віктором Льюїсом, в якості постійного учасника Mingus Big Band, з Вейном Шортером і Хербі Хенкоком, а також із такими видатними музикантами, як Білл Стюарт, Кевін Хейс, Девід Кікоскі та Алекс Сіпіагін і багатьма іншими, адже Шеймас достатньо затребуваний, як сесійний музикант. Як лідер/співавтор, музикант випустив 16 альбомів і близько 70 – в якості сайдмена.

Другий день, 15 листопада, має бути найбільш експериментальним

Розпочне другий день фесту октет під керівництвом дніпровського трубача та композитора Якова Цвєтінського. Yakiv Tsvietinskyi Double Quartet складається з джазового та струнного квартетів. Такий незвичний склад і формує унікальність колективу: їхня музика – ніби переклик двох музичних жанрів, своєрідний батл між неокласикою і класичним джазом. Кожна з частин має свою повноцінну партію, водночас, в момент, вони зливаються в єдине звучання, ніби підтримуючи одне одного.

Загалом, музика Yakiv Tsvietinskyi Double Quartet створює атмосферу старих і таких затишних нуарних фільмів.

Наступним на сцену вийде віртуозний польський скрипаль Матеуш Смочиньски. Матеуш дебютував 1999 року з квінтетом Яцека Намисловського, з цим колективом отримав безліч нагород, виступав на більшості великих джазових фестивалів США та Європи, співпрацював з відомими польськими музикантами, такими як Збігнев Намисловський, Томаш Станько, Мацей Стшельчик, Януш Сковрон, та іншими,також, був учасником гурту Turtle Island Quartet – лауреатами двох Греммі.

У музиці Матеуша поєднуються мотиви американського кантрі, польських народних мелодій та класичної імпровізації.

Продовжиться цей експериментальний день незвичним поєднанням опери та джазу. Хекон Ганес Корнстад – норвезький саксофоніст та оперний співак. До того як захопитися оперою Хекон проходив класичний шлях джазового музиканта: як сайдмен грав у різних проєктах, був постійним учасником тріо Wibutee та ще одного Kornstad Trio, яке функціонує досі, працював із відомими джазовими виконавцями. Але поворотним моментом у його кар’єрі стала пристрасть до опери. Саме цей жанр надихнув Хекона до створення такого незвичного музичного поєднання, де джазові стандарти та імпровізації співіснують з оперними аріями.

Завершить основну програму другого дня – піаністка, акордеоністка та композиторка авангардного джазу з Японії – Сатоко Фуджі. Сатоко – приклад дисципліни та працьовитості . До свого 60-річчя у 2018 році композиторка випускала по одному альбому на місяць. Від роботи з великими оркестрами до сольних творів – все це втілилось у десятки записів. Після такого обсягу, починаєш розуміти, чому Сатоко називають “Еллінгтоном фрі-джазу”. Наразі її дискографія нараховує близько 80 релізів. У музиці Сатоко об’єднуються сучасний джаз, класична музика, аван-рок та японська народна музика в одну, нову, але легковпізнавану форму.

Після основної частини, відбудеться вечірка Am I Jazz? Festival 2019 Night 1: Soulphiction. Хедлайнером виступить діджей та продюсер зі Штутгарту – Soulphiction. Ще з 80-х Мішель Бауман грав класичний хіп-хоп, але з часом у його музиці все більш яскраво звучали елементи фанку. Зараз Мішель поєднує хаус ритми, теплі фанкові вайби, мелодійні джазові семпли та приємний грув. Разом з Soulphiction виступлять українські діджеї Timur Basha та Igor Glushko.

16 листопада – найбільш насичений день фестиваля

Його розпочинає українсько-шведський колектив Ilya Alabuzhev Quintet. Квінтет під керівництвом композитора і контрабасиста Іллі Алабужева представить свій дебютник Will To Live. Музика колективу об’єднує в собі різні жанри: і поп-джаз, завдячуючи ніжному вокалу Карін Оспельт, і поєднання народних мотивів із класичним імпровізаційним джазом. Will To Live вийшов напрочуд мелодійним, ніжним і дуже романтичним.

На сцені 3rd floor Pokaz Trio представить свій дебютник Kintsugi. 

Про цей гурт, як про нове відкриття української джазової сцени, хочеться розповісти окремо, що ми і зробимо. А поки можете подивитися як, в  рамках нашого проєкту реакт-відео, собаки реагують на кліп Pokaz Trio на однойменну пісню з нового альбому Kintsugi.

https://liroom.com.ua/articles/dogs_react_ukr_video/

Завершить вечір представник нью-йоркської джазової школи, музикант та композитор Kassa Overall Trio (US). Про Кассу ми розповідали у попередньому матеріалі. Тож радимо просто ще раз його послухати.

Хотілось би виділити учасника нічної сцени фестиваля: S.Moreira & Band – гурт, який ілюструє результат закономірного розвитку сучасного джазу. Лідер колективу, та засновник берлінського лейблу Slow Life Серхіо Морейра достатньо незвичний для джазової сцени музикант: йому вдалося вирішити вічний конфлікт – гармонійно поєднати електронну музику з живою. Його композиції живуть між жанрами: техно, хаус, броукен бітс та навіть нойз звучать поряд з імпровіційним джазом. Далі вечірку продовжать резиденти Closer Shakolin та Bambu.

17 листопада буде присвячене тільки одному виконавцю – Bilal

Білал – американський співак, композитор, продюсер та володар Греммі, який працює у жанрах неосоул та джаз. Послужний список цього музиканта величезний, оскільки свою кар’єру він розпочав ще у 1999 та за весь цей час отримав безліч нагород, випустив чотири альбоми, співпрацював із зірками Ерікою Баду, Мос Дефом, Common, Бейонсе, Jay-Z, Кендріком Ламаром, Маком Міллером та ще великою кількістю музикантів. Але, замість тисячі слів, просто раджу послухати саме цей варіант пісні All Matter, яку Білал виконав разом з колективом The Robert Glasper Experiment.

Квитки на фестиваль ви можете придбати за цим посиланням.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024
Плейлисти
Різдвяно-новорічний плейлист української музики
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
22 Грудня, 2023