Головна
>
Статті
>

Великий гід по фестивалю AM I JAZZ? 2019: на кого йти і чому

Великий гід по фестивалю AM I JAZZ? 2019: на кого йти і чому

З 14 по 17 листопада у Closer, вже, на щастя, традиційно пройде четвертий джазовий фестиваль Am I Jazz?. Цього року організатори готують для нас лайнап, у якому можна знайти як нові імена, так і всесвітньо відомих зірок. Задля того щоб вам було легше зорієнтуватися, ми вирішили скласти власний великий гід по фестивалю.

Перший день, 14 листопада

Як і минулого року, відкривати фестиваль випадає честь молодому, але вже достатньо відомому українському музиканту Деннису Аду, а точніше біг бенду під його керівництвом. Dennis Adu Big Band гратиме у колаборації із Нью-Йоркським саксофоністом та композитором Шеймасом Блейком.

Шеймас – один із найцікавіших представників сучасного джазу. Його музика достатньо впізнавана – вона відрізняється витонченістю, сміливістю імпровізацій та, що важливо, збалансованістю у звучанні. За свою кар’єру, Шеймас встиг попрацювати з легендарним барабанщиком Віктором Льюїсом, в якості постійного учасника Mingus Big Band, з Вейном Шортером і Хербі Хенкоком, а також із такими видатними музикантами, як Білл Стюарт, Кевін Хейс, Девід Кікоскі та Алекс Сіпіагін і багатьма іншими, адже Шеймас достатньо затребуваний, як сесійний музикант. Як лідер/співавтор, музикант випустив 16 альбомів і близько 70 – в якості сайдмена.

Другий день, 15 листопада, має бути найбільш експериментальним

Розпочне другий день фесту октет під керівництвом дніпровського трубача та композитора Якова Цвєтінського. Yakiv Tsvietinskyi Double Quartet складається з джазового та струнного квартетів. Такий незвичний склад і формує унікальність колективу: їхня музика – ніби переклик двох музичних жанрів, своєрідний батл між неокласикою і класичним джазом. Кожна з частин має свою повноцінну партію, водночас, в момент, вони зливаються в єдине звучання, ніби підтримуючи одне одного.

Загалом, музика Yakiv Tsvietinskyi Double Quartet створює атмосферу старих і таких затишних нуарних фільмів.

Наступним на сцену вийде віртуозний польський скрипаль Матеуш Смочиньски. Матеуш дебютував 1999 року з квінтетом Яцека Намисловського, з цим колективом отримав безліч нагород, виступав на більшості великих джазових фестивалів США та Європи, співпрацював з відомими польськими музикантами, такими як Збігнев Намисловський, Томаш Станько, Мацей Стшельчик, Януш Сковрон, та іншими,також, був учасником гурту Turtle Island Quartet – лауреатами двох Греммі.

У музиці Матеуша поєднуються мотиви американського кантрі, польських народних мелодій та класичної імпровізації.

Продовжиться цей експериментальний день незвичним поєднанням опери та джазу. Хекон Ганес Корнстад – норвезький саксофоніст та оперний співак. До того як захопитися оперою Хекон проходив класичний шлях джазового музиканта: як сайдмен грав у різних проєктах, був постійним учасником тріо Wibutee та ще одного Kornstad Trio, яке функціонує досі, працював із відомими джазовими виконавцями. Але поворотним моментом у його кар’єрі стала пристрасть до опери. Саме цей жанр надихнув Хекона до створення такого незвичного музичного поєднання, де джазові стандарти та імпровізації співіснують з оперними аріями.

Завершить основну програму другого дня – піаністка, акордеоністка та композиторка авангардного джазу з Японії – Сатоко Фуджі. Сатоко – приклад дисципліни та працьовитості . До свого 60-річчя у 2018 році композиторка випускала по одному альбому на місяць. Від роботи з великими оркестрами до сольних творів – все це втілилось у десятки записів. Після такого обсягу, починаєш розуміти, чому Сатоко називають “Еллінгтоном фрі-джазу”. Наразі її дискографія нараховує близько 80 релізів. У музиці Сатоко об’єднуються сучасний джаз, класична музика, аван-рок та японська народна музика в одну, нову, але легковпізнавану форму.

Після основної частини, відбудеться вечірка Am I Jazz? Festival 2019 Night 1: Soulphiction. Хедлайнером виступить діджей та продюсер зі Штутгарту – Soulphiction. Ще з 80-х Мішель Бауман грав класичний хіп-хоп, але з часом у його музиці все більш яскраво звучали елементи фанку. Зараз Мішель поєднує хаус ритми, теплі фанкові вайби, мелодійні джазові семпли та приємний грув. Разом з Soulphiction виступлять українські діджеї Timur Basha та Igor Glushko.

16 листопада – найбільш насичений день фестиваля

Його розпочинає українсько-шведський колектив Ilya Alabuzhev Quintet. Квінтет під керівництвом композитора і контрабасиста Іллі Алабужева представить свій дебютник Will To Live. Музика колективу об’єднує в собі різні жанри: і поп-джаз, завдячуючи ніжному вокалу Карін Оспельт, і поєднання народних мотивів із класичним імпровізаційним джазом. Will To Live вийшов напрочуд мелодійним, ніжним і дуже романтичним.

На сцені 3rd floor Pokaz Trio представить свій дебютник Kintsugi. 

Про цей гурт, як про нове відкриття української джазової сцени, хочеться розповісти окремо, що ми і зробимо. А поки можете подивитися як, в  рамках нашого проєкту реакт-відео, собаки реагують на кліп Pokaz Trio на однойменну пісню з нового альбому Kintsugi.

https://liroom.com.ua/articles/dogs_react_ukr_video/

Завершить вечір представник нью-йоркської джазової школи, музикант та композитор Kassa Overall Trio (US). Про Кассу ми розповідали у попередньому матеріалі. Тож радимо просто ще раз його послухати.

Хотілось би виділити учасника нічної сцени фестиваля: S.Moreira & Band – гурт, який ілюструє результат закономірного розвитку сучасного джазу. Лідер колективу, та засновник берлінського лейблу Slow Life Серхіо Морейра достатньо незвичний для джазової сцени музикант: йому вдалося вирішити вічний конфлікт – гармонійно поєднати електронну музику з живою. Його композиції живуть між жанрами: техно, хаус, броукен бітс та навіть нойз звучать поряд з імпровіційним джазом. Далі вечірку продовжать резиденти Closer Shakolin та Bambu.

17 листопада буде присвячене тільки одному виконавцю – Bilal

Білал – американський співак, композитор, продюсер та володар Греммі, який працює у жанрах неосоул та джаз. Послужний список цього музиканта величезний, оскільки свою кар’єру він розпочав ще у 1999 та за весь цей час отримав безліч нагород, випустив чотири альбоми, співпрацював із зірками Ерікою Баду, Мос Дефом, Common, Бейонсе, Jay-Z, Кендріком Ламаром, Маком Міллером та ще великою кількістю музикантів. Але, замість тисячі слів, просто раджу послухати саме цей варіант пісні All Matter, яку Білал виконав разом з колективом The Robert Glasper Experiment.

Квитки на фестиваль ви можете придбати за цим посиланням.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024