Головна
>
Звіти
>

Foals – гурт, якому не потрібні спецефекти

Foals – гурт, якому не потрібні спецефекти

Британці Foals приїхали в Україну вдруге. На ту ж локацію – арт-завод «Платформа», із тими ж організаторами – Pop Corn Agency. Але з новим альбомом. Цього року організатори врахували побажання та нарікання з минулого досвіду, і не просто змінили розташування будки звукорежисерів, а й зробили її напівпрозорою та взагалі позбулися другої фан-зони. Організатори зробили свою справу, а гурт зробив свою.

Після виходу першої частини нової платівки були побоювання щодо того, як Foals виглядатимуть наживо. Everything Not Saved Will Be lost – перший повністю DIY альбом гурту, який справедливо вважається одним із корифеїв сучасного інді-року. Те, що цього разу британці не задіяли відомих продюсерів, відчувається: шершавий звук, умисна відсутність стовідсоткових хітів, нелінійні структури пісень. Як і на попередніх платівках, Foals удалося протягнути крізь усі пісні спільний саунд, на який нанизуються треки альбому. Проте якщо на останніх двох Holy Fire та What Went Down були відчутні підйоми й спади настрою та ритму, цього разу все звучить набагато рівніше. Це могло вплинути на враження від концерту. Але не вплинуло.

Наживо новий альбом не вибивається на фоні давно знаних пісень. Під час виступу не відчуваєш різницю в продакшені (усі пісні виконуються на однаковій апаратурі та інструментах), тож треки створюють звук Foals як гурту, а не окремих альбомів. Таким чином у Києві Syrups та Exits цілком логічно поєднувалися із Black Gold або ж Olympic Airways.

Foals грають без додаткового шоу. Вони не возять із собою особливу світлову апаратуру чи піротехніку. Ввесь декор сцени складали банер та кілька пальм, які розкидали сценою. П’ятірки музикантів (насправді, шістки) цілком достатньо. Головну роль, звісно, відіграє Янніс. Йому своєю харизмою допомагають барабанщик Джек, гітарист Джоні та новоприбулий басист із Everything Everything Джеремі. Трохи далі смиренно виконують свої функції клавішник та сесійний перкусіоніст.

Цього разу Янніс не стрибав у натовп, а лише заліз у нього під час What Went Down. Цього разу так само потужно качали Inhaler, Two Steps, Twice та Providence. Цього разу не було Electric Bloom, проте була ледь не прем’єра Black Bull, яка увійде до другої частини платівки. Цього разу було зовсім не гірше, ніж вперше, а по-своєму й краще.

Було більше людей, і це не може не радувати. Якщо такі гурти як Foals збирають у Києві кілька тисяч глядачів – це зелене світло для організаторів вести інших артистів такого ж рівня. Фанати були зарядженими, а Foals працювали на повну. Це відчувалося.

Знову вразило те, наскільки в них багато енергії та запалу досі доводити всім, що вони – один з найкращих лайв-гуртів світу без усіляких спецефектів.

Фото: Kirai Gigs

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
2 дні тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024