Головна
>
Статті
>

10 франківських музикантів, про яких ви могли не чути, а дарма

10 франківських музикантів, про яких ви могли не чути, а дарма

Розповідаємо про цікавих музикантів з різних областей у нашій новій рубриці Локальний звук

У музичній спільноті укорінився стереотип: якщо хочеш розвивати свою кар’єру, переїзд до Києва неминучий. Зі столиці досить зручно спостерігати за розвитком української сцени, тут велика концентрація творчих людей та вирує культурне життя. У регіонах же інфраструктура галузі залишає бажати кращого. Може навіть здатись, що поза межами столиці майже відсутнє культурне життя. Проте далеко не вся українська музика родом з Києва. Є багато цікавих регіональних проєктів. Ми вирішили заглянути у регіони та подивитись, що там узагалі відбувається. Виявляється, багато цікавого. Тож ми починаємо нашу мандрівку локальними обласними сценами. Сьогодні слухаємо, як звучить Івано-Франківськ. В цьому допомагає проєкт — «Це не тільки про музику» від агенції INSHI та Інша освіта.

Keysee

Хто це?

Молодий репер з Франківська. Дебютував із кліпом Викупи, який зняло локальне ком’юніті Malavita Gang. Саме з цим треком артист переміг на #TbrgOpenRapUA, який пройшов влітку 2019 року. Внаслідок виграшу на конкурсі з’явився трек та кліп “На взводі”, з яким артисту допомагала команда alyona alyona. Що цікаво, одним з призів було просування від лейблу Много Воды. Саме цьому лейблу артист присвятив трек Багато Води, що вийшов у рамках кампанії #RapInPeace, як відповідь на критику Олександра Варениці.

Що це?

Маргінальний вуличний реп, часом з домішками дабстепу про життя і цінності франківської (та і будь-якої) реп-спільноти. У текстах дрібка мотивації, типове реперське самолюбування, трохи про гроші, спільноту та рідне місто. Такий от “голос вулиць” Франківська.

Що слухати?

 Викупи На взводі, До себе і до всіх

renevich

Хто це?

Майя Реневич — франківська співачка, яку Neformat.com.ua називає чи не єдиною українською скрімо-вокалісткою станом на 2020 рік. Співає у групах the worst is yet to come та neyemia grue. Це різні за напрямом колективи, але з єдиним складом. При цьому у неї є сольний проєкт renevich, де матеріал виходить дуже рідко. Також її можна почути на фітах у  Зэ Джозерс, у останньому альбомі Ложь та мікстейпі Подуставшая юность.

Що це?

 У the worst is yet to come вона приміряє на себе роль скрімо-вокалістки. neyemia grue — шугейз проєкт. А до свого сольного проєкту Майя ставиться несерйозно. Там панують емо-естетика та легкі гітарні аранжування

Що слухати?

 Ноль, evening star, shadow, women`s routine

Зэ Джозерс

Напевне, жоден опис цього гурту не проходить без виразу “найсміливіші діти провінції”. Утворились у 2011 під назвою The Jossers, записали EP, LP та дві концертні лайв-збірки, перед тим, як стати Зэ Джозерс. Під новим ім’ям вони випустили чи не найяскравіший свій альбом Сложные машинные биты, стали “фрешменами року” за версією Jager Music Awards 2018. Востаннє на релізному радарі музиканти з’являлись у 2019 з альбомом Ложь.

Що це?

Ці хлопці з Калуша описують дійсність як “світ постусього” та проходять усі стадії від гніву до примирення у своїй творчості, щедро окроплюючи свої тексти душевними травмами. Але ідея про смерть старого світу та його переродження нікуди не дівається. 

Що слухати?

 Хоча би ще раз, Катастрофы, Дурной, Одсендерс


Ma-gooch 

Хто це?

Техно-діджей з Коломиї та художник, а також резидент франківської івент-формації Detali

Що це?

 Святослав надихається “шаманськими” барабанами та любить додавати дрібку містичної атмосфери у свої сети. В уяві одразу постає рейв десь на карпатській полонині під покровом туманної ночі.

Що слухати?

Dopamine podcast, лайв з Невицького замку

Nug 

Хто це?

Франківський постметал та прогресив гурт, утворений колишніми учасниками MAUT, Octopus Kraft, Asthme. У 2018 випустив дебютний ЕР Темна маса, яким дещо сколихнув шанувальників жанру. Цього року хлопці випустили перший повноформатний альбом Alter Ego на американському лейблі Willowtip Records. Гурт дуже рідко грає наживо, тому кожен їх виступ — справжня подія.

Що це: 

Гурт не приносить чогось кардинально нового у жанр, проте обходиться без кліше. Та й у 2020 році уміло зіграний постметал, який цікаво слухати — рідкість.

Що послухати?

Звір, Душа, Чорна маса

your latest crush

Хто це? 

Проєкт утворився у 2015, музиканти грали суто для себе, маючи досвід гри в інших гуртах. Кілька раз виступали в акустиці. За 4 роки дозріли до дебютного ЕР Unnecessary Sincerity.

Що це?

 Мила попмузика без претензій на щось більше. Тут немає якихось нестандартних ходів, але це приємно та слухабельно, цілком заслуговує на радійні ротації. Сам гурт трактує свій альбом як вилив щирості у світ, де вона нікому не потрібна.

Що слухати?

Unnecessary Sincerity, Breath In, Hometown

Complete!

Хто це?

Франківські панки, що утворили гурт у 2017 році колишні учасники Avalanche Breakdown, Folksy Junky та Fifty/Fifty. Тоді ж випустили дебютний ЕР D. Мають ще один мініальбом On The Edge та повноформатник Disappointment & Hope, що вийшов у січні цього року. Щиро вірять у майбутній підйом панк-культури в Україні

Що це? 

Натхненний гуртом Rise Against мелодичний панк з домішками хардкору, скейт-панку та гаражного звучання. З кожним релізом гурт розвивається, треки звучать гармонійніше та цікавіше.

Що слухати?

Endless Winter, Good Person, Fear

Kalush

Хто це?

Репери із Калуша, що збилися в гурт у 2019. Тоді ж за підтримки alyona alyona випустили свій перший кліп Не маринуй. Доки усі намагались розібрати, що вони співають (гурт вирізняється досить швидкою читкою та калуською манерою мови), хлопці випускали кліп за кліпом та збирали мільйони переглядів. Гурт уже підписав американський хіп-хоп лейбл Def Jam. Цього року планують видати перший альбом.

Що це?

Кулеметна швидкість флоу, через який важко розібрати тексти та сопілка в звучанні, якщо говорити про форму. Щодо змісту, гурт намагається нести “просвітницькі” цінності молоді. У їхніх треках є ЗОЖ, цінності дружби та ідеї здорового патріотизму. І звісно ж, канонічний реперський пафос.

Що слухати?

Не маринуй, Гори, В тренді пафос

Physalisovi

Хто це?

Ідея гурту бере початок у латиноамериканських мотивах, награних у 2017 році. Гурт записав дебютний ЕР Mizh Namy та сингл Raw. Також колектив викладав чернетки своїх пісень на bandcamp. Гурт багато раз виступав на локальних заходах та розпався у вересні 2020.

Що це?

Проєкт грав суміш різних жанрів та усяко відстоював унікальність своєї музики. Тут є елементи фанку, альтернативи, латини, етно та інших жанрів. Звучить досить цікаво.

Що слухати? 

ЕР Mizh Namy

Пан Пупец’

Хто це?

Найстарший колектив з представлених, але він так і лишився “широко відомим у вузьких колах”. Свій жанр характеризують як “КурваМама стайл”. Утворились у 2004 і до закінчення свого існування у 2017 видали чотири альбоми.

Що це?

Перше правило гурту: немає ніяких правил. Хлопці мішали у своїй музиці усе, що бачили, від фанку з панком і до стоунеру та гуцульських етномотивів. Внаслідок цього утворився дуже самобутній та впізнаваний саунд. 

Що слухати?

Не вмирай молодий, Курва Мама, Дримба.


Читайте також: як пройшов єдиний лайв фестиваль цього сезону, Respublica 2020

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024
Плейлисти
Різдвяно-новорічний плейлист української музики
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
22 Грудня, 2023