Головна
>
Музика
>

12 гуртів, за якими сумують українці

12 гуртів, за якими сумують українці

Наприкінці серпня легендарний британський рок-гурт Oasis оголосили про возз’єднання після 15 років після розпаду. На фоні цього зародилася жвава онлайн-дискусія, а користувач мережі Х Женя Роговий запитав: «Повернення яких українських виконавців здатне підняти не меншого галасу?». У твіта понад 170 відповідей, а сам Женя Сам назвав гурт Валентин Стрикало.

Так з’явилася ідея цього матеріалу. З усіх відповідей ми вибрали найцікавіші згадки артистів та розповідаємо про їхню подальшу долю.

Злий репер Зеник

Поки люди, виховані на українському радіо, сумують за класичними попроковими хітами Скрябіна, а ті, хто виріс на телебаченні 90-х, сумують за Кузьмою-телеведучим, існує ціла плеяда людей, які згадують і третю іпостась Андрія Кузьменка. Це був сміливий проєкт, який не добирав слів і виразів, а рубив матом правду життя. 

Одразу після виходу єдиного альбому проєкту, Zалупа RocK (2012), Андрій заявив, що не планує продовжувати цю історію. На жаль, трагічна загибель Кузьми у 2015 році остаточно унеможливила повернення Злого репера Зеника.  

Оркестр Че

Один з найбільш «харківських» гуртів утворили у 2002 році вокаліст Олег Каданов, кларнетист Сергій Савенко та перформер Михайло Кабанов. Їхні живі виступи, що поєднували музику та театральне мистецтво, звели Оркестр Че у статус культового, але, на жаль, для обмеженого кола слухачів.

Офіційно гурт розпався у 2016 році.

Каданов практично одразу після розпаду гурту розпочав сольну кар’єру, де він співав виключно українською під гітару, також у нього були гурти Лінія Маннергейма та Мантра Керуака. За кілька років Олег долучиться до українського мілітарного волонтерства, а згодом і війська. А ще — покличе харківського гітариста Стаса Кононова виступати разом та випустить з ним спільний альбом Чи то так, чи то ні (2022).

Савенко, який грав ледь не в кожному харківському музичному проєкті, у 2020 випустив альбом з сольним проєктом Owl Clarinet. А у 2023 випустив повноформатний альбом із саундтреком до вистави «ЩУР» харківського театру Нафта.

Кабанов зосередився на пабі «Стіна» в Харкові, який довелось відбудовувати після вибуху у 2014 році. У 2023 році Кабанов помер від зупинки серця.

Panivalkova

Київське тріо зібралось у 2013 році та проіснувало до березня 2019 року.

Відтоді кожна з артисток розпочала сольні кар’єри: Дар’я Пугачова займається візуальним перфомансом, Іра Кульшенко має музичний проєкт Kulshenka, Іра Лузіна також зрідка виступає під ім’ям Ira Luzina.

У 2021 несподівано вийшов архівний лайв-запис пісні Вербовая дощечка, але він не став передвісником возз’єднання тріо.

Дівчата, схоже, підтримують зв’язок, а сторінки гурту використовують для благодійних зборів.

5Vymir

Гурт 5Vymir утворився у 2006 році і, до речі, офіційно не розпався.

Паралельно з гуртом у 2015 році фронтмен Костянтин Почтар заснував сольний проєкт Postman, який доволі часто виїздив на гастролі в сусідні європейські країни, куди зрештою перебазувався. 

Клавішник Вадим Лазаренко у 2021 випустив сольний альбом з проєктом meerkur, і продовжив ним активно займатись у 2023.

Бас-гітарист Роман Гаркавенко входить до концертного складу гурту Циферблат.

Останній на сьогодні концерт разом гурт 5Vymir дав восени 2021 року.

Esthetic Education

Очільник списку недооцінених українських гуртів і колектив, що насправді виховав покоління музичних естетів, розпався аж у 2011 році, після кількох «останніх» виступів. 

З основного тріо найбільш відомим з наступним проєктом став Дмитро Шуров, тобто Pianoбой.

Юрій Хусточка майже одразу після розпаду гурту переїхав у Францію і здебільшого займається саундпродюсуванням французьких та українських артистів.

Бельгієць Луї Франк спробував повернутись до українського музичного простору з російськомовним проєктом Atlantida, дав кілька виступів та зняв кліп, але робота над альбомом затягнулась на довгі роки. Проте здебільшого займається режисурою та фотографією.

У 2020-2021 роках ексучасники EE спробували за межами України об’єднатись у проєкт 8LIS5. Він релізнув три треки та замовк взимку 2022 року.

У 2023 році Луї Франк разом з дружиною, російською акторкою Діною Корзун, після понад десятирічного проживання у Європі, переїхали до Росії.

YUKO

YUKO, певно, один з небагатьох проєктів, який після розпаду трансформувався у дуже цікаві сольні проєкти його учасників.

Юля Юріна і Стас Корольов у інтерв’ю після розпаду наголошували, що розійшлись через несумісність характерів. Стас Корольов за рік, восени 2021 року, випустив концептуальний альбом О_х, Юля Юріна теж релізнула мініальбом Молоко, який отримав неоднозначні відгуки.

Зараз Стас Корольов — один з найцікавіших концептуальних артистів сучукрмузу, а Юля Юріна по черзі створює альбоми то на основі українського фольку, то даркпопу.

Dead Boys Girlfriend

Денс-поп-гурт, чий концерт дав старт концертному майданчику Sentrum, були справді яскравим явищем, починаючи від назви, продовжуючи обкладинками релізів і закінчуючи поведінкою та образами на сцені.

Не менш яскравою стала подальша доля учасників тріо.

Стас Гуренко активно зайнявся фотографією та відео, це свого часу звело його з гуртом Бумбокс. Але цього року він доклався до творчості гурту не лише візуально, а й музично — став співавтором композиції Фіртка та навіть зіграв її гітарну партію під час виступу Бумбокса на цьогорічному Atlas United 24.

Руслан Колесніков створив «важчу версію» DBG — гурт Osnova. А зараз заснував музичний лейбл Osnova Publishing та видає вініли українських музикантів.

Микита Будаш після закінчення історії DBG став співзасновником гурту Kazka — ви точно бачили на сцені бороданя праворуч від вокалістки. До 2023 року він брав активну участь у концертній діяльності гурту, про зміни складу Kazka не повідомляли відкрито.

Також варто згадати

  • Тостер — вокаліст Дмитро Кумар зараз очолює гурт 1914, який культивує естетику Першої світової в стилі блек-дез-метал.
  • Dazzle Dreams — вокаліст Дмитро Ципердюк зараз має гурт Luiku, який міксує балканську музику з українською.
  • Фактично самі — свого часу органічно трансформувався у гурт Qarpa, а згодом фронтвумен колективу Ірена Карпа переїде за кордон і зосередиться більше на літературній кар’єрі.
  • ТОЛ — після розпаду гурту у 2012 році фронтмен Василь «Прозоров» Переверзєв продовжив кар’єру в акустичному колективі ПНД, а в жовтні 2023-го повернувся на важку сцену з проєктом Прозак.
  • Kamon! — гурт сестер Ксюші та Аліси Космос (Ксенії та Лесі Щербак, у якої до цього був доволі популярний проєкт Фарбований Лис) випустив кілька яскравих кліпів та синглів, проте історія гурту була недовгою. Зараз дівчата працюють діджейками за кордоном.

Вони існують!

Цікаво, що в списку гуртів, повернення на сцену яких чекають українці, були й ті, що загалом нікуди не дівались. 

Зокрема, це The Вйо, Lama, Роллікс та Мотор’ролла. Ці гурти дають концерти, інколи — навіть тури. 

Гурти Скрябін, Мертвий Півень та Брати Гадюкіни продовжили своє існування після смерті легендарних вокалістів, але ваш сум за тими самими оригінальними складами цих колективів ми поділяємо.


Читайте також: Спогади про «сумно?». Музика.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024