Головна
>
Зарубіжне
>

Польський хіп-хоп за 5 хвилин: про що читають репери сусідньої країни

Польський хіп-хоп за 5 хвилин: про що читають репери сусідньої країни

За даними Американської асоціації звукозапису минулого року зі 100% проданої музики 21.7% припадали на реп і хіп-хоп, що зробило його жанром-лідером. Америка в цьому плані не виняток. Локальні хіп-хоп виконавці у країнах Європи – зірки, які збирають великі майданчики. Польща не відстає. Там реп також став головним музичним жанром, хоч і зі своїми суперечностям. Але про них згодом.

Якщо подивитися на лайнапи міжнародних фестивалів Польщі, співвідношення іноземних та локальних артистів дійшло до 50% на 50%, а місцеві зірки вже виступають на головних сценах, хоч поки не як хедлайнери. Найчастіше, це саме хіп-хоп виконавці. Наприклад, на Open’er Festival 2017 року і Orange Warsaw Festival 2018 виступав Тако Хемінгуей. Цього року – трепером Quebonafide на тому ж Orange Warsaw Festival.

Зараз ми спробуємо за п’ять хвилин розповісти, звідки у Польщі з’явився хіп-хоп та як він звучить зараз.

Зародження польського хіп-хопу

Вперше хіп-хоп з’явився в Польщі у 80-х роках. Звісно, підпільно. Завдяки горбачовській політиці перебудови, країна стала боротися за свою незалежність від комунізму та отримала її 1989 року. За рік президентом країни став Лех Валенса.

Водночас із підпілля виліз і хіп-хоп. Першими його крутість зрозуміли на околицях. Там він довгий час і залишався. Як пише Рената Пастернак-Мазур у статті на сайті Music & Politics, хіп-хоп став голосом так званих new others – того прошарку населення, який вважали за краще не бачити та не чути. Тобто, тих самих околиць. Поляки дали хіп-хопу, крім офіційної назви, прізвисько czarna muza – «чорна муза». Чому саме така назва, мабуть, пояснювати не потрібно.

У дев’яностих із дико популярних хіп-хоп одиниць були Liroy та Kaliber 44. До слова, Liroy, або Петр Марзек, виявився не тільки одним з найпопулярніших реперів Польщі (продав понад 750 тисяч копій своїх альбомів), але й депутатом, який вдало продавив у сеймі Польщі закон про медичний канабіс. Тепер поляки можуть купувати «травичку» в аптеках за рецептом.

У нульових з’явився гурт Paktofonika та репер O.S.T.R або ж Адам Островський. Знаковою людиною вважався Петро Лущ, який був частиною Paktofonika, а в минулому читав в Kaliber 44. Paktofonika виявилася проривним проектом, але його спіткала трагічна доля. Після випуску альбому Kinematografia у 2000 році, через вісім днів Лущ покінчив життя самогубством, вистрибнувши з вікна свого будинку в Катовіце. Гурт після проіснував три роки, а потім розпався.

Дев’яності та нульові в польському хіп-хопі не можна назвати особливо оригінальними. Проте передбачувана більшість олдскул-спільноти вважає їх найкращими часами. Про Paktofonika була видана книжка та знятий фільм. Ці матеріали в середовищі олдскульних реперів вважаються чимось на зразок реп-Біблії. Теми, які піднімалися в цей період – побут, жиза, трохи криміналу, а Kaliber 44 впроваджував і психоделію. Мав успіх у нульових і ґанґста-реп, який був на хвилі в США.

У десятих все стало значно цікавіше.


Що відбувається з польським хіп-хопом зараз?

Польський хіп-хоп зараз квітне, але якимось дивним чином розходиться трьома шляхами.

Перший – це хіп-хоп з автотюном та модним лайтовим трепом. До такого можна спокійно віднести спільний проект Takonafide – реперів Тако Хемінгуея та Quebonafide. У головного хіта Tamagotchi зараз 66 мільйонів переглядів на YouTube.

Сюди ж можна занести і PRO8L3M – мабуть, найпопулярнішу формацію країни на даний момент. Їхній напрямок – агресивна читка під аранжування, які нагадують то «Того, що біжить по лезу», то Kavinsky.

Другий шлях – це так званий усвідомлений хіп-хоп, у якому не хизуються багатством, а підіймають соціальні, політичні чи особисті питання. Тут важливим артистом можна назвати O.S.T.R. У 2016 році він випустив концептуальний альбом Życie po śmierci. Адам Островський розповів історію, як в 2015 році йому видалили одну легеню через те, що він зловживав палінням. Платівка стала великим хітом у Польщі та розійшлася тиражем у 90 тисяч екземплярів.

В усвідомлений хіп-хоп також можна записати і батю сучасного польського хіп-хопу – Sokół, або ж Войцеха Сосновського. У цьому році він випустив перший сольний альбом, який вже став платиновим. Він називається Wojtek Sokół. Войцех у польському репі батя тому, що він продюсує фрешменів та допомагає їм піднятися по кар’єрних сходах на базі свого лейблу Prosto. До цього Сосновський брав участь у популярних гуртах типу WWO, ZIP Sklad і PTWC.

Третій шлях – найцікавіший. Останні кілька років набирає обертів патріотичний хіп-хоп. Якщо судити за назвою, то все зрозуміло: любимо країну, любимо свою землю і не даємо її нікому осоромити. Ті, хто обрав цей шлях, складають треки про славетних героїв Другої Світової Війни, партизан і про те, як поляки мочили нацистів.

Але бувають персонажі і жорсткіше. Одні співають про негативне ставлення до мігрантів і біженців, інші – закликають перестати ісламізувати планету. До останніх відноситься репер Basti. До речі, у нього є трек з промовистою назвою Europa Umiera.

Якщо уявити слухача перших двох категорій не важко, то хто ж відноситься до третьої? Праві, звісно. А ще це ті самі хлопці з околиць, які перебиваються підробітками і мають звичку звинувачувати в проблемах усіх, крім самих себе. Щось на кшталт: «У корінних поляків віднімають роботу», але водночас цей прошарок має на увазі роботу з хорошим заробітком, для якої потрібні певні вміння. Цих умінь, звісно, немає. А працювати офіціантом або водієм Uber їм не підходять.

До речі, цікавий випадок був на місцевих виборах минулого року. На крісло мера Варшави претендувало двоє людей – Рафаль Тшасковскій (він переміг) від демократів і Патрік Які від правлячої партії «Право і справедливість». Був нюанс – Які не жив у Варшаві все життя і не знав проблем міста. Тому він вирішив брати молодий і пасивний електорат, який зазвичай не голосує, іншим шляхом – знявся в кліпі репера. Гарна ідея, але у підсумку він все одно програв.


Ось так виглядає польський хіп-хоп за п’ять хвилин. До речі, якщо вам сподобався Quebonafide, то ви можете почути його на фестивалі Orange Warsaw Festival у Варшаві цього літа. Квитки за посиланням.

Фото: Facebook артистів

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
11 години тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024