Головна
>
Музика
>

Пісня за піснею: Тонка про EP «Загублену весну»

Пісня за піснею: Тонка про EP «Загублену весну»

10 березня гурт Тонка презентував мініальбом Загублену весну, до якого увійшло 5 пісень.

В межах нашої рубрики «Пісня за піснею» ми попросили гурт Тонка розповісти про кожен трек з альбому.

Пісні з ЕР Загублену весну створювались протягом року. За словами гурту, вони про переживання, страх щодо непередбачуваного майбутнього, про сумніви та розгубленість. Але про впевненість віднайти те, чого нас позбавили.

Прірва 

Пісня Прірва — це прагнення поєднати прогресивний саунд з лірикою видатної української поетеси Ліни Костенко: «Для нас дійсно важливо зберігати культурні цінності та повертатись до нашої спадщини. Адже усвідомлення того, яка історія і яке мистецтво лежить за нашими плечима — і робить нас по-справжньому українцями» 

На цей трек гурт також презентував лірик-відео.

Загублену весну 

Цю пісню Тонка створили ще минулого року. «Це і про наші переживання, про страх щодо непередбачуваного майбутнього, про сумніви та розгубленість. А також про впевненість в тому, що ми віднайдемо те, чого нас позбавили».

До запису залучили Андрія Бармалія, який зіграв на саксофоні й зміг передати внутрішній крик цього твору. 

У цій безодні

Олена Карась розповідає, що ця пісня в певний період часу стала для неї порятунком: «Я вже навчилась лікувати своє серце творчістю, бо так набагато легше проживати свої емоції. Це особиста історія, але я впевнена, що вона може відгукнутись для всіх, хто переживає щось подібне».

Пісню випустили без ухилу в електронне звучання й без аранжування.  Саунд-продюсер та клавішник гурту Ярослав Татарченко каже, що трек доповнили лише пасажами на баритон-саксофоні Григорія Паршина.

«Я завжди вважав формат пісні під гітару найчеснішим. Тож попри те, що в гурті ми здебільшого робимо продакшн з ухилом в електронний саунд, доволі часто ми граємо наші пісні під гітару, щоб переконатись, що пісня працює. А “У цій безодні” під гітару прозвучала настільки самодостатньо, що робити якесь аранжування ми навіть не захотіли».

Зима

Ця пісня про переосмислення зими й відвертий діалог з нею.

«Я зовсім інакше тепер її сприймаю. Асоціації тепер не такі святкові і казкові, як були в дитинстві. Уявляю її, як знайому, яка з року в рік на моїх очах перетворювалась на стару, яка скоріш за все мене вже і не пам’ятає», — ділиться Олена Карась.

Ярослав каже, що Зима — чудовий приклад того, як має звучати сучасна пісня: «Цікава за формою і змістом та без стандартних кліше куплет-бридж-приспів. За саундом хотілося створити якісь, тотожні до зими, текстури і я віднайшов їх у синтезі, акустичному фортепіано, та баритон саксофоні Григорія Паршина».

Наша сила

Перший реліз гурту з початку повномасштабного вторгнення. «Ця робота — про внутрішнє світло та непохитну віру, адже ми продовжуємо жити далі. Нас надихнули люди навколо. Вони боронять нас на полі бою, збирають кошти на допомогу, лікують в екстрених умовах, ремонтують наслідки руйнувань, відновлюють енергетичну систему, евакуюють людей з гарячих точок, створюють неймовірні проєкти та волонтерські програми. Вони — і є Наша сила».


Тóнка це київський intelligent-pop проєкт Олени Карась і Ярослава Татарченко. Гурт сповідує мінімалізм у музиці та візуальних образах, намагаючись акцентувати на динамічному ритмі та вокалі. Оленка і Ярослав не ставлять у музиці жодних обмежень, тому у піснях гурту можна почути і лютий рейв, і пісні на вірші українських класиків в idm-аранжуванні, і навіть вайбові пісні під гітару.

Нагадаємо, що 22 лютого 2022 року гурт презентував EP Знов молодість не буде. Вони презентують його, а також Загублену весну на великому сольному концерті, що відбудеться в київській Малій Опері 22 квітня.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024