Головна
>
Блоги
>

Діджеї з дивними іменами і нечіткою музикою

Діджеї з дивними іменами і нечіткою музикою

У безкінечному потоці електронної музики часто важко запам’ятати те чи інше ім’я діджея. Зазвичай спочатку подобається трек, а вже потім звертаєш увагу на ім’я того, хто його створив. Воно повинно чіпляти так само, як і музика, ну принаймні в ідеалі. Або ж бути настільки абсурдним і незвичним, щоб слухач його точно запам’ятав.

У пошуках дивних імен діджеїв, ви натрапите на такі: Dj Paypal, Dj Relationship goals, Dj Windows XP, Dj Sport Direct, Dj Water Ski, Don’t Dj. Перелік може тривати довго. Ці люди насправді існують і вони пишуть музику. Дехто навіть зовсім непогану.

Ми вибрали трьох діджеїв, яких об’єднує не лише дивність імен, але й ностальгія за 90-ми, незграбність звуків та естетика lo-fi хаусу.


Lo-fi, що означає low fidelity й перекладається як «низька точність», — це музика, записана в домашніх умовах, і відповідно, не завжди може похвалитися хорошою якістю звучання. Термін придумав ще у 1986 році DJ William Berger, коли щотижня вмикав на радіо WFMU музику в стилі DIY (Do It Yourself). Велику популярність цей жанр набув у 90-х завдяки Beck, Sebadoh та Pavement. А в 2016 за касетним звучанням заскучали й хаус-виконавці. І за іронічними іменами також.


DJ Boring — діджей родом із Австралії, який зараз постійно мешкає в Лондоні. Писати музику він почав іще підлітком, але став відомим лише у 2016-му — коли на Youtube з’явився трек Winona. DJ Boring використав голосовий семпл з інтерв’ю Вайнони Райдер, у якому вона розповідає, що її вважали недостатньо красивою, і що акторкою їй не стати ніколи. Подібно до неї і сам музикант ніколи не думав, що його музика стане колись відомою.

Зараз його платівки виходять на лейблах UTTU, E Beamz та Lost Palms. До того, як назватися DJ Boring, Трістан Халліс виступав під іменами Spook та Oswald. Але якось, у лондонській кав’ярні, у нього зав’язалася розмова зі шведкою, яка сказала: «Тебе звуть Тріст, а шведською це означає “нудний” (boring)». Відтоді він і вирішив, що це був би непоганий псевдонім.

Можливо, це й цілком неусвідомлена самоіронія, але музика DJ Boring зовсім не нудна.

DJ Ross from Friends — 24-літній британець теж грає хаус. Фелікс Клері Уезерол підсів на електронну музику завдяки своєму батькові — місцевому діджею з Колчестера, який полюбляв 80-ті Hi-NRG та італійське диско. Перший реліз DJ Ross from Friends вийшов у 2015-му під англійським лейблом Breaker Breaker, проте справжній успіх прийшов після треку (Talk To Me) You’ll Understand, якому вдалося розірвати Youtube. Подейкують, що її навіть намугикував колишній прем’єр-міністр Великобританії Девід Камерон після того, як дав інтерв’ю. Словом, мелодія таки заразна.

Причина ж обраного псевдоніму насправді досить банальна: Уезерол писав свою музику у студії, де на бекфоні був включений телевізор, по якому, як ви вже, мабуть, здогадалися, безперервно показували серіал «Друзі». Це й надихнуло його назватися Росом із «Друзів». І якщо уважно вслухатися у його треки, то можна де-не-де почути саркастичні жарти Чендлера. Втім, сарказм самого Уезерол теж не менш помітний.

DJ Seinfeld вважають одним із найяскравіших музикантів із табору lo-fi house сцени. Арманд Якобссон (справжнє ім’я) — діджей шведського походження, який зараз мешкає у Барселоні. Проект DJ Seinfeld від початку був тимчасовим і ніхто особливо не сприймав його серйозно. До моменту, коли наприкінці 2016 вийшла його платівка під лейблом Lobster Theremin.

Музиканту не раз говорили інші діджеї: «Чувак, ти граєш непогану музику, але ім’я потрібно змінити». Проте Арманду очевидно було байдуже, що хто думає про його псевдонім. Назва походить від американського комедійного телесеріалу «Сайнфелд», що був популярним на початку 90-х. Власне, його й передивлявся Якобссон, коли переживав розрив і писав музику «просто для себе», не підозрюючи, що вона сподобається багатьом.

Дивні діджейські імена — це і спроба запам’ятатися, і намагання поіронізувати. Погодьтеся, музиканту з дурнуватим іменем не одразу повіриш. Але, якщо він створює цікаву музику, таке ім’я лише допоможе.

Фото: Facebook, RA

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024