Головна
>
Блоги
>

Чому спільний концерт українців із російським репером — це шкода, а не благодійність

Чому спільний концерт українців із російським репером — це шкода, а не благодійність

Учора у своєму інстаграмі лідер гурту «Пошлая Молли» Кирило Блєдний анонсував спільний концерт на підтримку України. У ньому зіграють T-Fest (українець з Чернівців, до початку війни — артист російського лейблу Gazgolder), гурт «Нервы» (виступали й проживали в Росії до початку війни), гурт «Пошлая Молли» (Харків, виступали в Росії), репери Makrae та Barz, а також російський репер FACE.

Концерт має відбутися 27 березня у Варшаві. Гроші з нього мають піти на підтримку українських біженців через польську організацію PAH. Квитки продаються через портал VPISKA.PL — організація «Наши люди», у якої також анонсовані концерти гуртів Каста, Океан Ельзи, 5nizza та стендап-коміка Слави Комісаренко.

Головний редактор LiRoom Олексій Бондаренко був обурений фактом проведення цього концерту та розповів, чому від таких концертів набагато більше шкоди, ніж користі. Наводимо його пост в авторському написанні.


Я почитав коменти в інстаграмі у Блєдного і не стримався. Давайте я поясню, чому цей концерт і подібні ініціативи — повна хуєта. Ще й злочинна з точки зору міжнародної дипломатії.

1. Може варто нагадати, але Росія — ворог. Це країна-окупант. Кожен росіянин сьогодні — ворог. Виступати на одній сцені росіянам і українцям — це не просто малодушно і тупо, це ще й злочинний меседж для закордонної аудиторії. Це потурання російському наративу, мовляв, «ми такі ж жертви цієї війни як українці, прихистіть нас за кордоном». Ні, не такі ж. Ви не біженці, ви туристи.

Хай росіяни збирають гроші для українців. Хай пишуть пости. Хай розповідають про злочинний режим. Хай навіть воюють проти російської армії. Але роблять це мовчки. Вони й так лише вимолюють собі цим індульгенцію після війни. Але під час війни їм не треба давати права голосу стосовно України. Тим паче обабіч з українцями.

2. Попри ембарго на внутрішню критику, це — не внутрішня критика. Це московська тусовочка українських артистів, яка потягла цю ж московську тусовочку за кордон під українським прапором. Т-Fest ще вчора був артистом Gazgolder. Його всі ці роки за українського артиста ніхто не вважав. Женя Мільковський (Нерви) більшість часу жив у Москві. «Пошлая Молли» — формально харківський гурт, але чітко орієнтований на російський ринок і з концертною географією саме там.

Я дуже радий, що вони раптом відчули себе українцями. Але справжній прилив патріотизму можна продемонструвати тут: у Харкові, Чернівцях, Києві тощо. А не у Варшаві.

3. Коли ви робите «благодійний концерт», має бути чітко прописано, на яку саме благодійність ідуть ці гроші. Вже не один пост написано про те, що передача грошей у всілякі міжнародні благодійні ініціативи має значно нижчу ефективність, ніж адресна допомога. Чи є бодай якісь деталі тут? Ні. Чи підуть ці гроші напряму на ЗСУ? Ні. Вони підуть на польський (навіть не український) фонд допомоги біженцям. Це знову ж таки сциклива позиція і максимальне нерозуміння контекстів.

Та й загалом — це просто соромно. Поки Сергій Жадан місяць їздить Харковом з гуманітарною допомогою. Поки Святослав Вакарчук об’їжджає найбільш уражені міста. Поки Фагот, Тарас Тополя, Андрій Хливнюк в територіальній обороні. Поки Ярмак захищає Київ зі зброєю в руках. Поки Руслана 30 днів щодня їбашить на інформаційному фронті. Поки Джамала зібрала мільйони вже у перші дні війни(!) концертами за кордоном.

Ці гурти, які ще вчора працювали в Росії, так і не розуміли що в цьому такого. Замість того, щоб поїхати додому, поїхали в Польщу грати з російськими артистами на одній сцені.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024