Головна
>
Статті
>

Kiasmos: музика, яку неможливо описати, а тому треба почути

Kiasmos: музика, яку неможливо описати, а тому треба почути

Ви помітили, що коли приїжджають музиканти з Ісландії, то на їхній географічній належності наче зобов’язані окремо наголосити? Тобто, якби це була група, скажімо, з Італії, то не факт, що ми би про це дізналися. Або, бодай, не одразу з першого рядка. Ісландія — це наче дефініція чогось незвичного, казкового і якісного.

У суботу можна буде якраз перевірити цю гіпотезу. Бо 18 серпня у Bel étage виступить ісландський дует Kiasmos: Олавур Арнальдс та Янус Расмунссен.


Придбати квитки на концерт можна за посиланням


Так, це саме той Олавур Арнальдс — мультиінструменталіст з Ісландії, який у 2008 відправився у турне з Sigur Ros, у 2012 записав саундтрек Allt varð hljótt для “Голодних ігор”, а в 2014 — отримав нагороду BAFTA за музику до детективного серіалу “Бродчорч”. Це він встиг записати альбом Stare спільно з німецьким піаністом Нільсом Фрамом та створити музичний проект “Шопен” спільно з німецько-японською піаністкою Алісою Сарою Отт, продемонструвавши нове прочитання класичної музики.

Одночасно, у 2007 році Олавур Арнальдс та Янус Расмунссен зійшлися на тому, що їм обом подобається техно, і було б непогано створити щось спільне. Це сталося під час туру тодішньої групи Януса, де Олавур виконував роль звукооператора. Перша їхня спільна робота — Thrown — вийшла у 2009, а дебютний альбом Erased Tapes— у 2014. Далі був Swept у листопаді 2015, де музиканти експериментували з живою перкусією та синтезаторами в берлінській студії. А також у 2017 вийшов міні-альбом під назвою Blurred з реміксами від Bonobo та Stimming.

Vogue вважає Kiasmos одним із найцікавіших електронних проектів на європейській сцені. А якщо ви уважно слідкували за українськими виданнями, то могли прочитати, що Kiasmos охрещують електронним мінімал-техно ембіент дуетом, які здатні поєднати неокласику та загравати з джазом. Словом, всього багато і все незрозуміло. Найкумедніше, що Kiasmos самі не дають особливо визначень своїй музиці.

Те що, вони грають, вони ж самі називають “дослідженням між фортепіанною музикою Олавура та електро-поп музикою Януса”. І якщо ви раніше слухали Олавура Арнальдса чи Bloodgroup (колишній бенд Януса Расмунссена), то могли помітити, що перший спеціалізується на меланхолійній фортепіанній музиці, яка трошечки може нагадати Sigur Ros, а другий — на якісному, не нав‘язливому техно. Зрештою, ісландці чи то фарерці (бо Янус насправді ніякий і не ісландець) не дуже-то вміють нав’язуватися. Чим, власне, й притягують.

Kiasmos уже не вперше в Україні. Минулого року на Hedonism’і виступав Янус Расмунссен з діджей-сетом, на жаль, без Олавура. Крім усього вище зазначеного, хочеться наголосити на тому, що ці музиканти експериментують у буквальному розумінні цього слова. Просто на сцені, а навіть зі слухачами. Наприклад, у 2012 на одному з концертів у Норвегії, Олавур просив своїх слухачів наспівати частину імпровізованої пісні, далі записував цей уривок і програвав ще раз, вже додаючи власний вокал та музику.

Словом, ви ніколи не знаєте достеменно, що ви відбудеться (або у чому візьмете участь) на концерті Kiasmos. А тому краще самому прийти і все побачити/почути.


Придбати квитки на концерт можна за посиланням


Читайте також про інші найцікавіші концерти, які відбудуться цього місяця у Києві, у нашій підбірці.

Фото: Sigga Ella/Facebook

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
«Темні конячки Нацвідбору»: хто такі Nahaba?
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
10 години тому
Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024