Головна
>
Звіти
>

Twenty One Pilots – один із найкращих концертних гуртів планети. І ось чому

Twenty One Pilots – один із найкращих концертних гуртів планети. І ось чому

30 січня американський гурт Twenty One Pilots дав свій перший концерт в Україні, у київському Палаці Спорту.

Виступ Twenty One Pilots вражав ще до його початку. Квитки було неможливо придбати вже за пару місяців до концерту. Гурт почав монтувати сцену й апаратуру за п’ять днів до концерту. Разом із музикантами до Києва приїхали понад 50 людей команди, та понад 10 фур техніки. Концерт в Україні мав стати першим у Європейському турне, тому американці готувалися до нього із особливою прискіпливістю.

Шанувальники почали збиратися під Палацом Спорту ще з ночі. За дві години черги перетворилися на нескінченних зміїв, у яких годі було відшукати як початок так і кінець. Запускати почали трохи пізніше запланованого і тут треба віддати належне організаторам Pop Corn CA, які попередили про це в усіх своїх соцмережах.

Twenty One Pilots стали світовим феноменом 2015 року, після виходу проривного для них альбому Blurryface. Саме на цій платівці вийшов суперхіт Stressed Out, та не менш потужні Ride і Heavydirtysoul. У той же період Heathens стала саундтреком до фільму Suicide Squad і також сягла всесвітньої слави. Тоді ж дует Тайлера Джозефа та Джоша Дана отримав «Греммі» і почав самостійно збирати величезні зали.

Сьогодні американці – один із головних гуртів світу. У них величезна армія фанатів (Україна – не виключення), хедлайнерські сети на найбільших фестивалях світу, всесвітні тури та, певне, один із найкращих лайвів у світі. І ми в цьому переконалися.

Попри те, що TOP вже встигли відкатати американську та австралійську частину The Bandito Tour, до європейської вони готувалися так, ніби все тільки починається. Гурт репетирував уже на локації, готував фірмові трюки та проходки залом. Та й Київ для гурту, все ж таки, особливе місто. Тайлер і Джош тут не вперше. Саме у нас знімалася частина кліпу Jumpsuit, а також Nico And the Niners. Ці кліпи послугували орієнтирами для нового візуального стилю гурту, який прийшов разом з епохою альбому Trench – мілітарі накидки та жовті стрічки.

Фани теж не відпочивали. Аудиторія рясніла жовтим скотчем по всьому тілі. Багато шанувальників прийшли у фірмових червоних шапках. Деякі замазували собі шию штибу фейкового татуювання Тайлера із кліпу Stressed Out.

Все почалося із Jumpsuit. Екрани заблимали, сцена замиготіла, а на ній запалав автомобіль, відсилка до кліпів Heavydirtysoul та Jumpsuit. Тайлер та Джош з’явилися у балаклавах та заграли один із найбільш рокових та важких треків у своїй творчості. Другий трек, так само як і на платівці, Levitate, і одразу згодом один із перших хітів гурту – Fairy Local. І тут Тайлер виконав перший трюк. Ще в балаклаві, він впав спиною вниз на сцені, світло вимкнулося і наступної секунди він з’явився на вершині одного із секторів. Закінчив пісню та зірвав маску.

Визначити жанр, у якому грають TOP напрочуд важко. Це рок, хіп-хоп, електронна музика, поп, синті-поп та бозна-що ще. У цьому принципова відмінність TOP від поп-зірок та рок-зірок останніх десятиліть. Вони не є ані поп-зірками, ані рок-зірками. Вони роблять яскраве музичне і візуальне шоу, але не дотримуються канонів.

Кожен період творчості американців має певне візуальне відображення. Основні пісні Trench – у піксельних куртках та з жовтими стрічками. На пісні з укулеле Тайлер вийшов у гавайській сорочечці та смішних окулярах. Черга дісталася Stressed Out – зі стелі сцени буквально опустилася червона шапка. Була і яскраві жовті куртки, у яких дует грав посередині залу. Був і оголений торс Джоша (більшу частину шоу), і костюми скелетів. На останні дві пісні Тайлер вийшов у звичайній розтягнутій футболці, ніби показуючи: ми стали суперзірками, ми можемо собі дозволити все, але ми залишаємося простими чуваками з Огайо.

Під кожну пісню своє світло і свої декорації. Проходи через весь зал. Платформи, які то підіймають артистів аж під стелю, то опускають назад. Ефектна поява наприкінці шоу на величезній платформі прямо перед заднім сектором. Величезна світлова люстра над «Сценою Б». Барабанне соло на платформі, яку перші ряди тримали на руках (!). Двічі (!!). Акробатичні трюки з піаніно: сальто Джоша та «ножиці» від Тайлера. Усе продумано до секунд, до кожного повороту камери.

Мені пощастило стояти у передньому ряду імпровізованого коридору, яким TOP бігали від головної до другої сцени. Робота операторів та охоронців вражала своїм напором та ввічливістю водночас. Все робилося для того, щоб дует зробив задумане, але при цьому не заважати глядачам.

Люди навколо стрибали, коли цього хотів Тайлер, плакали, танцювали та співали. Усе по чітко вивіреному сценарію. За цим перформансом іноді губилася головна думка. Не вистачало щирої емоції, яка б не була зрежисована. Але з іншого боку, завжди треба обирати щось одне: або ти робиш неймовірне шоу, або розмовляєш із слухачем пошепки.

Twenty One Pilots – один із найкращих лайв-гуртів планети. Київський концерт це довів. І все це тримається на харизмі та відданості двох простих хлопців, яким пощастило стати суперзірками: Тайлера Джозефа та Джоша Дана. А також їхніх відданих фанатів.

Фото: Kirai Gigs

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024