Головна
>
Статті
>

Брати Гадюкіни звинуватили Фіолет у неправомірному кавері. Хроніка конфлікту і пояснення юристів

Брати Гадюкіни звинуватили Фіолет у неправомірному кавері. Хроніка конфлікту і пояснення юристів

9 серпня український гурт Брати Гадюкіни опублікував у своєму фейсбуці заяву, в якій засудив інший український гурт Фіолет за те, що вони зробили кавер на пісню “Ми — хлопці з Бандерштату”. Гадюкіни повідомили, що Фіолет не брали жодних дозволів на виконання їхньої пісні, а отже їхня діяльність є незаконною.

Гадюкіни посилаються на відео, зняте під час концерту, яке опублікували на каналі UA Lyric.

Ми звернулися до юристки та спеціалістки з авторського права Юлії Іськової з питанням, на чиїй стороні закон у цій ситуації. Юлія сказала, що претензія Братів Гадюкіних цілком правомірна.

«Будь-яке використання та виконання чужої авторської музики має затверджуватися з авторами або компанією, яка розпоряджається авторськими правами. У випадку якщо дозволу не було, автори мають право позиватися до суду та вимагати компенсації. Або ж вирішити це у мирний спосіб. Гурт Фіолет у цій ситуації однозначно не правий.

Раніше на такі ситуації звертали менше уваги. Але зараз концертів мало, тож не дивно, що гурти починають шукати й джерела пасивного доходу. До того ж це ще й додатковий піар», — пояснила Юлія Іськова.

Використання та видозмінення творчості музикантів регулюється законом України «Про авторське право і суміжні права».

Таким чином будь-який гурт, який хоче виконувати на концертах або ж записувати кавери на інші гурти має отримати письмовий дозвіл на таку діяльність.

Сергій Мартинюк, лідер гурту Фіолет, 11 серпня визнав, що гурт не правий з юридичної точки зору, але водночас звинуватив Братів Гадюкіних у лицемірстві. А також зазначив, що вони кілька разів намагалися узгодити це питання полюбовно.

Мартинюк звернув увагу на те, що така позиція гурту може бути пов’язана з його діяльністю як організатора фестивалю «Бандерштат».

За день до того, 10 серпня Брати Гадюкіни зробили ще один пост на своїй сторінці, де повідомили, що надають дозвіл використувувати свій матеріал кавер-гуртам, але вимагають письмового затвердження на комерційних концертах і фестивалів. Також гурт додав, що питання із Фіолетом вирішено, і їм заборонено виконувати пісні Гадюкіних.

Зазначимо, що 6 серпня гурт Брати Гадюкіни взяв участь у триб’ют-концерті Джорджа Майкла в Caribbean Club, де виконав кавер на пісню Star People.

Пресслужба гурту запевнила нас, що питання узгодження авторських прав залишається за організаторами заходу. Тобто за Павлом Шильком (DJ Паша), який регулярно проводить триб’ют-вечори.

Пресслужба організаторів повідомила, що на цей момент вони знаходяться в процесі підписання договорів із представниками Джорджа Майкла. Тобто на момент концерту ці договори ще підписані не були.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
«Темні конячки Нацвідбору»: хто такі Nahaba?
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
4 години тому
Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024