Головна
>
Статті
>

Музична премія Jager Music Awards 2019 — хто номінанти та що відбувається?

Музична премія Jager Music Awards 2019 — хто номінанти та що відбувається?

15 листопада 2019 року, в арт-центрі LAVRA відбудеться церемонія нагородження музичної премії Jager Music Awards. Вона спрямована на розвиток локальної української сцени. Номінації розділені на дві частини: основні, що відзначають головні досягнення року, та номінація Young Blood для перспективних новачків.

Основних номінацій всього десять: Гурт року, Сингл року, Відео року, Хіп-хоп артист року, Рок-артист року, Електронний артист року, Лейбл року, Подія року, Діджей року та Внесок в індустрію. Серед номінацій Young Blood: Young Blood, Young Blood People’s Choice та Young Blood Jägermeister Choice.

За підтримки премії ми зібрали коментарі організаторів та розібралися, як саме працює премія, яким чином відбираються артисти та члени журі і чому все це викликає таке бурхливе обговорення.


«Якщо говорити про основні номінації конкурсу, все відбувається так: є експертна рада журі, із самого початку вони формують шорт-листи. Кожен з експертів надсилає нам від трьох до п’яти номінантів на кожну номінацію. Далі вмикається технічна служба, є система, яка вже перевірена шістьма роками прозорої праці, у яку заводяться ці дані. Вони обирають найбільшу кількість співпадінь, наприклад, артиста «А» подало у цю номінацію 15 експертів, отже він туди потрапляє, артиста «Б» подав один експерт, отже навряд він пройде», – розповідає організаторка конкурсу Євгенія Стрижевська про відбір номінантів.

Читайте також: Интервью с Евгенией Стрижевской. «В прошлом году на Kyiv Music Days было заключено более 30 контрактов»

Список номінантів: критика та що відбулося насправді

22 жовтня Jager Music Awards опублікували повний список номінантів премії. Деякі з фіналістів здивували представників музичної індустрії країни. Так, засновник PR-агенції, а тепер і лейблу «Много воды» Саша Варениця розкритикував премію за номінантів, проте пізніше вибачився перед Євгенією Стрижевською за «звинувачення в ангажованості».

«Як з’ясувалося, ряд номінантів, що викликали у мене здивування, з’явилися там тільки після відмови безлічі ключових артистів від участі в JMA. Чому так сталося і які причини відмови – це вже до організаторів, піар-службі премії і самим артистам. Завіса!», – написав Варениця на власній сторінці у Facebook.

«Коли шорт-листи сформовані у першому читанні, починається найвеселіший етап, принаймні в українській версії премії. Коли ми зв’язуємося з менеджментом артиста або торгової марки, якщо це якийсь проект, і запитуємо, чи не проти вони бути номіновані, чи погоджуються з такою номінацією. Це був найвеселіший етап тому що ми отримали близко 30-35% відмов від участі – з об’єктивних, необ’єктивних причин, але організатори премії та бренд поважають право кожного. Наприклад, у лейбла Rookodill’a в політиці записано те, що вони чи жоден з їхніх артистів не можуть бути жодним чином пов’язані з будь-яким алкогольним напоєм. Це їхнє право, ми це приймаємо і поважаємо їхній вибір. Когось з артистів, наприклад, цікавить європейський, а не український ринок, їм не потрібні нагороди в Україні. Окей, це їхня відповідь», – зауважила Стрижевська.

Як зазначає ведучий аудіо-журналу Stereobaza StereoIgor, кожна людина має право відмовитися від будь-якої премії та нагороди навіть через деякий час після того, як вона її отримала. Оскаржувати це було би дивно, додав він.

Як формуються кінцеві шорт-листи

Після вибуття всіх, хто не хоче бути номінованим, премія публікує кінцеві шорт-листи, розповідає Стрижевська. Тоді ж шорт-листи бачить журі, тобто експретна рада. За всіми перепетіями журі не слідкує, бо це певна таємниця голосування, додала організаторка премії.

«Коли були опубліковані шорт-листи, це викликало певну хвилю здивування. Я також була здивована, бо якщо б я була в журі, я теж проголосувала інакше. Але такі реалії ринку, такий стан індустрії зараз», – наголосила Стрижевська.

За словами StereoIgor, те, що журі дізнається результати шорт-листів одночасно з глядачами – нормальний процес.

«Результати, які я зараз подивився в шорт-листі, вони не йдуть в цілковитий розріз з моїми уявленнями про прекрасне. Тобто є деякі імена, які мене здивували, відсутність якихось імен мене теж спантеличило. Ніяких претензій у мене до смаків інших членів журі немає. Вони так вважають, окей», – наголов StereoIgor.

Як відбирають фіналістів премії

Журі обирає переможців у десяти основних номінаціях і одного з трьох переможців у категорії Young Blood, повідомляє Стрижевська. За її словами цього року премія отримала вдвічі більше заявок, ніж минулого. Музиканти самі подавали свої кандидатури. 

«Ми отримали 576 заявок. Вони пройшли першу, технічну модерацію, коли технічна служба перевіряє заявку на наявність пісні, назви, колективу, контактів колективу тощо. Далі вже йде другий етап модерації, преформування шорт-листів, коли превіряється, чи авторський це твір, чи він насправді вийшов 2019 року (бо приймають тільки такі твори). Дуже важливий момент – це порушення первних етичних норм. У пісні не має бути елементів порнографії або елементів, які ображають почуття віруючих тощо, тобто те, що є за законом нашої країни», – розповідає Стрижевська.

Після модерації обирається 30 заявок, які набрали найбільшу кількість голосив глядацького голосування, потім обирають ще 15. Ще 11 з усіх 576 заявок обирає бренд, наголосила організаторка премії. За її словами, навіть якщо під час голосування артист чи гурт набрав лише один голос, у них все одно є шанс потрапити до шорт-листа, бо бренд зобов’язаний прослухати всі заявки.

«Закономірність, яка спостерігається протягом уже двох років, мене радує. Набагато більше артистів, які не тільки придумали назву і записали один трек. Вони його доробили, довели, вони можуть його показати і претендувати на те, щоб продовжити свою творчу історію. Я думаю, що близько 70% цих хлопців та дівчат не будуть продовжувати свою кар’єру. Кількість вхідних заявок дає нам перспективу, що чверть від цього більшої кількості заявок дасть нам в кінцевому підсумку більше сухого залишку у вигляді нових, молодих, талановитих, цікавих артистів. І те, що цих заявок стає більше, мене радує», – зазначає StereoIgor.

Як голосують журі та аудиторія

Раніше повідомлялося, що у 2019 році серед складу журі з’явилися іноземні експерти – власник агентства Alternativa Events, яке займається просуванням фестивалю Sziget в Італії, Етторе Фоллієро, а також менеджер з Великобританії, який працював з Kwabs, Fink та Tricky, Саймон де Вінтер. Український склад членів журі поповнить дворазова переможниця попереднього року у номінаціях «Сингл року» і «Відео року» Alina Pash.

Як зазначає Євгенія Стрижевська, після формування списку 56 фіналістів у категорії Young Blood починається голосування як журі, так і аудиторії.

«У Young Blood є три призи. Головний приз, гран-прі – це зйомка кліпу, це обирає виняткове журі. Другий приз – це сертифікат на придбання музичного обладнання, це обирає аудиторія у номінації People Choice. І третій приз – це випуск вінілової платівки і вечірки з цього приводу, це обирає бренд. Складна система, але вона достатньо виважена і правильна, якщо претендувати на прозорість і говорити, що існує чесна музична премія», – повідомляє організаторка.

За словами StereoIgor, коли у музикантів закінчуються кошти, дуже багато груп припиняють своє існування. Тому будь-яка допомога, особливо відчутна і фінансова – це гарна підмога для музикантів.

Нагадаємо, раніше музична премія від Jagermeister була спільною для України, Білорусі, Казахстану та Росії. 2017 року у ній здобули перемогу одразу чотири українські команди — Грибы, Пошлая Молли, [O] та Ghetto Prime.

16 листопада 2018 року у Києві пройшла церемонія вручення першої музичної премії Jäger Music Awards. Переможцями премії стали Alina Pash, Іван Дорн, The Gitas, Cape Cod, ONUKA, Зе Джозерс та інші.

Матеріал опубліковано за підтримки Jager Music Awards.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
2 дні тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024