Головна
>
Новини
>

«Рись». Відшукати скарб і поділитися ним

«Рись». Відшукати скарб і поділитися ним

«Рись» — платформа традиційної музики, заснована 2014 року. Учасники «Рисі» здійснили вже близько 40 експедицій, в яких записували автентичний спів та інструментальну музику, збирали відомості про інструменти та музикантів. Вони також займаються просвітництвом — проводять курси, майстер-класи із традиційного співу й музикування. Ще один напрямок діяльності «Рисі» — проведення вечірок з автентичною музикою. 

Катерина Капра, співзасновниця «Рисі», розповідає про виникнення проєкту, й про те, як він допомагає людям відкривати для себе традиційну музику.

Куди поділась традиційна музика

До кінця 70-х в Україні майже не грали та не співали автентичну традиційну музику. Існували радянські обробки, як у хорі імені Верьовки чи ансамблі Вірського. Вони ж сприймались, як покращення традиційної музики. За словами Катерини Капри, це вплинуло на те, якою є традиційна музика в селах сьогодні: «Оскільки ці хори верьовки показували по телевізору, транслювали на радіо, подавали як щось красиве, то люди із сіл, які є носіями традиційної музики, почали вважати, що так правильно, й до того треба прагнути». Тож з часом саме хорові обробки народних пісень почали сприймати, як народні.

До появи та широкого розповсюдження радіо, вінілових програвачів чи магнітофонів, в селі майже кожен вмів співати, хтось краще, хтось гірше, адже треба було себе розважати. Традиційну музику, яка походить з села, можна поділити на інструментальну, для танців та розваг, і традиційний спів – обрядовий і ліричний, про почуття. Основою всіх музичних гуртів була скрипка, яка грала головну мелодію, а до неї додавалася друга скрипка або басоля, цимбали і якийсь ударний інструмент – бубон або барабан. 

Тільки у вісімдесятих виникла спільнота людей, що досліджувала й викладала традиційний спів. В київській консерваторії з’явився гурт із молодих музикантів-співаків «Древо» – вони перші в Україні почали співати традиційні пісні без обробок.Проте, їх досі вважали диваками, а їх дослідження не виходили за межі університетів та інститутів. Вже у 90-х традиційною музикою зацікавились у Польщі — там створювались цілі школи  — і українські дослідники почали викладати там. 

У 2014 Катерина Капра та Андрій Левченко поїхали у першу експедицію в пошуках автентичної традиційної музики. Вони були настільки вражені, що вирішили й собі навчитись гри та співу. Але подібних курсів просто не існувало, тож вони вирішили створити їх самостійно. Так з’явились перші майстеркласи, згодом літні школи традиційної музики та довготривалі курси в Києві. «Багато століть тому ця музика була створена для вечірок, близького спілкування і «відриву», а протягом останнього десятиліття здобуває нового сплеску уваги, стаючи частиною музичної індустрії — зі своїми «рейвами», концертами та освітніми музичними подіями. Ми заснували «Рись», щоб показати, що так можна. Можна музикувати для себе, свого задоволення і саморефлексії, а не для сцени і чужої оцінки. Для радості й розваги, а не для того, щоби «підіймати культуру з колін».

Як працює «Рись»

Коли Андрій та Катерина почали проводити перші майстер-класи, знайти в Києві охочих було складно. Попиту не було, а людям потрібно було постійно пояснювати що це за музика та яку вона має цінність. 

За декілька років відчутно збільшились відвідувачі вечірок традиційної музики та майстер-класів. Тож, щоб повернути сприйняття традиційної музики, як щось звичне та буденне, «Рись» вирішили розробити довготривалі курси для новачків, які б приносили гроші на експедиції та просвітницькі проєкти. Тоді Катерина стала учасницею Creative Enterprise Ukraine — проєкту Британської ради, який підтримує та консультує культурні та креативні проєкти. 

«Коли ми розробляли ці курси, то не знали, чи люди сприйматимуть їх, так само як подібні курси із джазового співу, танців, гончарства. Чи сприймуть, як те, за що варто платити гроші? Чи є ця ідея конкурентоздатною, чи зможе виборювати собі аудиторію в тих таки танців сальси чи джазового співу? Це була невідомість, але виявилося, що всі тільки й чекали таких курсів. Ми дуже швидко набрали першу групу», — розповідає Катерина. 

Зараз «Рись» існує в трьох напрямках. По-перше, експедиції, де дослідники збирають інформацію та записують музику, переважно інструментальну. Друге — це освітні події: курси зі співу та гри на інструментах, літні школи, майстер-класи. Третій напрямок — це вечірки. Традиційна музика — це музика не для сцени, а для живої взаємодії. Інструментальна традиційна музика на 90% танцювальна. 

«Наші проєкти — це результат роботи усієї традиційної музичної спільноти. Початківців та початківиць, які мають бажання розібратись у складних питаннях традиційної музики й постійно говорять про це. Дослідників та дослідниць, що не просто є експертами у певному питанні, але й готові ділитися інформацією і так впливати на спільноту, змінюючи її зсередини. Культурних менеджерів та менеджерок, що роблять це можливим». — говорять організатори.

Далі у планах — створити приміщення для осередку традиційної музики в Києві. Місце для курсів, камерних концертів, бібліотеки та аудіотеки, присвячену традиційній музиці. 

У вересні «Рись» запустили новий проєкт з онлайн-навчання традиційної музики — сайт, що містить три типи контенту: лекції, подкасти та пілотний курс відеоуроків із гри на бубні для початківців та середнього рівня. Доступ до усіх цих матеріалів є безплатним.

«Ми починали, як громадська організація та культурно-просвітницький проєкт, тому розповідати людям про цю музику, поширювати її, робити доступною і зрозумілою — це наша мета. Ми виклали його в мережу, аби люди, які не живуть в Києві теж мали доступ до цієї освіти. Ми не збідніємо, якщо цим поділимося, зате зросте спільнота. І якщо більше людей знатимуть що таке традиційна музика, матимуть доступ до цих знань, то більшою буде аудиторія наших подій, більше буде гуртів, які грають традиційну музику,  більше викладачів, більше культурних менеджерів, які робитимуть події, пов’язані з нею, більше молодих людей, які захочуть працювати з нею, як науковці», — говорить Катерина.

Creative Enterprise Ukraine це навчальна програма для підприємців з креативних індустрій. Основний елемент програми – тренінг, який дає можливість зробити оцінку вашого наявного бізнесу чи ідеї з точки зору фінансів, клієнтів та потенціалу розвитку. Випускники тренінгів отримують доступ до двох інших елементів Creative Enterprise Ukraine — можливостей підтримки для випускників та спільноти випускників. Наступний open call — 1 квітня. 

Автор тексту: Богдан Ославський

Редактура: Оксана Семенік

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024