Головна
>
Музика
>

17 українських андеграунд-гуртів, які варто послухати

17 українських андеграунд-гуртів, які варто послухати

Нещодавно український письменник, музикант та співавтор науково-популярного YouTube-каналу «Твоя підпільна гуманітарка» Євген Лір поділився у твіттері списком актуальних андеграунд-гуртів. Євген зібрав близько 20 гуртів в одному треді.

Ми вирішили поділитись рекомендаціями Євгена Ліра та трохи більше розповісти про гурти, аби познайомити вас з колективами, які все ще можна почути наживо.

«Спонтанний тред живих гуртів українського умовного андеру. Тобто на них можна взяти і сходити (не всі виступають наживо, але потенційно вам може пощастити).Тред рандомний, кого згадаю, того пощу», — написав Лір.

Тред із рекомендаціями Євген Лір розпочав з молодого харківського музичного колективу ПРАЩУР (Praščur), який створили колишні учасники першого україномовного сладж-гурту Soom. Євген називає їх «дуже повільним палеолітичним дроном».

Далі — пуща (pušča) — львівський пост-блек гурт, що був заснований у 2019 році. Лір каже, що їх «обов’язково треба почути наживо».

WAHOMO — гурт створений у 2018 році і працює на межі пост-фолку, етно-року та gothic folk-industrial. Гурт переосмислює автентичні українські пісні на сучасній сцені. Євген Лір каже, що «рано чи пізно [гурт – прим.ред.] вистрелить у мейнстрім, але ще не пізно потрапити в категорію «слухав до того, як». До речі, про дебютний кліп на пісню Divuvannya ми писали тут.

ZWYNTAR — український гурт з Києва. Лір називає їх «найвідомішим українським дарк кантрі-колективом», але наголошує, що «це досі технічно андер».

Casa Ukrania —  музичний гурт з Одеси, який працює у стилі неофолк. На думку Євгена вони  — «єдині, хто не лише підхопив напівпотухлий смолоскип даркфолку після зникнення Некраїни, Вежі Хмар та ЦБС, а й зміг його утримати».

Windswept — музичне дітище Романа Саєнка, засновника одного з найвідоміших блек-гуртів східної Європи — Drudkh. Євген Лір каже, що Саєнко «вирішив зануритися у пітьму ще глибше. Як Hate Forest, тільки без історичного героїзму».

«Коли здається, що блек починає заходити у глухий кут рефлексій та самоповторів, з підвалів несвятої Слобожанщини виходять бородаті розмальовані мужики і дають жанру пизди», — підводить Лір до наступної рекомендації. Khors — український блек-метал гурт, заснований у 2004 в Харкові колишнім бас-гітаристом Astrofaes Khorus’ом.

Бакі Г’юберт — український національно-визвольний реп. Лір пише, що пісні «Заїбало», «Корені» та «ЛНК» має «послухати кожен українець і кожна україночка».

Ulvegr — музичний колектив  створений восени 2009 року гітаристом/вокалістом Helg (Khors, Runes Of Dianceht, Ygg, Kzohh) і барабанщиком Odalv (Ygg, екс-Nokturnal Mortum, Runes Of Dianceht, Twilightfall, Elderblood, Kzohh).

Лір зізнався, що їхній Titahion: Kaos Manifest — його «улюблений концептуальний альбом останніх років серед українського блеку і думу. 45-хвилинна подорож темрявою стародавнього Єгипту, із закляттями, стогонами та невиправданою жорстокістю жерців».

SMURNO — постпанк тріо гітариста Ігоря Тесленка, басиста Андрія Сорокіна та вокаліста Ігоря Костюка. Свій дебютний мініальбом Скло хлопці презентували в травні цього року. А тиждень тому випустили новий сингл Море дерев.

1914 — львівський блекенед-дез-метал гурт, заснований Дмитром Кумаром у 2014 році. Хлопці популярні закордоном.

«З ними ситуація цікава: у країнах на захід від нас вони люто популярні, а от вдома гурт знають не настільки добре, як мали б», — пояснює Лір. Так, влітку 2015 року трек Caught In The Crossfire увійшов до британської збірки Helvete 4: Disciples Of Hate, а перша пропозиція видати дебютник надійшла з Франції.

Більшість треків розпочинаються чи закінчуються звуками Великої війни: мотиваційними промовами воєначальників, ревом бою, гулом дирижаблів тощо. 

Ship Her Son — український постіндустріальний електронний моногурт, створений у Львові в 2020 році Антоном Шиферсоном. Це поєднання іронічної німецької лірики та холодної суміші EBM, темної хвилі, нової хвилі та технологій. «А у тексті одного з треків, — розповідає Лір, —  є твітерський форс «це і є мистецтво, всрата ти пизда. Інший текст — рецепт борщу. Усе це німецькою і під топовий електронний інструментал. Дуже так йес».

До речі, платівка Ship Her Son Essen увійшла в нашу щорічну підбірку найкращих українських альбомів і посіла 21 місце:

«У номінації «найбільш концептуальний український альбом року» мав би перемогти саме Essen. Антон кинув виклик не тільки слухачеві, який не знає німецьку мову, але й собі самому. Всі ці «іронічні цитати, коментарі та слогани» німецькою, які розкидані на платівці — це далеко не перший прошарок альбому, дійти до них може лише допитливий слухач. Тим більше — оцінити іронічний гумор, як, наприклад, з рецептом борщу замість тексту пісні».

White Ward — гурт створений у 2012 році в Одесі  виконує інтенсивно девіантну метал-музику нуарного відтінку. Лір каже, що таке музичне явище могло з’явитися лише в Україні:
«Український нуар в абсолюті, де блек, за словами самих авторів, поєднується з аванґардним джазом».

Світлана Няньо — українська авангардистка-співачка. Раніше вона була вокалісткою київської експериментальної групи Цукор біла смерть.

Лір наголосив, що в червні цього року виконавиця дала концерт:
«Тобто технічно це виконавиця, яку ви можете почути наживо і яка досі представляє андер»

Your Inner God музичне тріо з Харкова, що з 2016 року грає стоунер і, за словами Ліра, «топовий харківський психодел». Свій  дебютний альбом One Tone Below, випустили у 2018 році. 

Ragapop — український експериментальний електронний гурт, створений Русланою Хазіповою та Ганною Нікітіною з гурту Dakh Daughters.

Лір «не може збагнути, чому вони досі не на рівні якоїсь Латексфауни».

Завершує Євген Лір свій тред ще «одним слобожанським блеком, на який варто звернути увагу і прихильникам жанру, і взагалі поціновувачам похмурих звукових полотен» —  українським проєктом svrm.

svrm створений в Харкові у 2015 році. Засновником є Сергій Ткаченко, який відомий своїми колишніми проєктами «Заводь» і «Life is Hell». За час свого існування гурт випустив понад 10 альбомів (включаючи демо і компіляції).

А ми принагідно нагадаємо, що теж маємо твіттер підписуйтесь.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024