Головна
>
Новини
>

«Нова Пошта» у світі мистецтва? Розповідаємо про додаток з культурними подіями ArtWizard

«Нова Пошта» у світі мистецтва? Розповідаємо про додаток з культурними подіями ArtWizard

ArtWizard — це мобільний застосунок та сайт про локальне мистецтво. Завдяки ініціативі можна знайти виставку, концерт, показ фільмів, почитати про них, додати подію у календарик чи зберегти «на потім» або поставити нагадування. Наразі у застосунку можна знайти події Києва та Львова, але автори проєкту планують інші міста України.

Як з’явився проєкт, скільки часу пішло на реалізацію та чому вам потрібен застосунок ArtWizard — розповідаємо у цьому тексті разом із співзасновником проєкту Владом Лісовиком.

Хто заснував ArtWizard? 

Ідея спала на думку одному Владу, який поділився нею з іншим Владом. Вони — друзі та однокурсники, на той час закінчували Львівську Політехніку. 

Влад Лісовик — ідейний рушій проєкту та розробник. Саме завдяки його постійним «поштовхам» проєкт не забуксував на старті. 

Влад Савіцький — головний інженер проєкту. Він пише код, розв’язує архітектурні питання та рухає проєкт вперед. 

За час розвитку до проєкту доєдналося ще чимало людей, наразі команда складається із 7 учасників. 

Як зʼявилася ідея застосунку?

Ідея з’явилася після того, як Влад Лісовик пропустив подію, на яку точно потрапив би, якби про неї знав. І подумав, що було б добре мати місце, в якому зібрані всі події, які йому б сподобалися. А потім розмова з другом про ідею, чашечка пива, келих кави, вільний вечір і маємо ArtWizard

Скільки часу пройшло від ідеї до її реалізації? 

Гаразд, насправді все було трохи складніше. На початку, співзасновники думали, що вийде створити телеграм-бот, який виконуватиме функції застосунку. Але скоро вони зрозуміли, що ідеї зʼявляються швидше, ніж вони встигають їх впроваджувати, і процес створення проєкту то тривав, то зупинявся на місяці. Початковий етап зайняв приблизно два роки. Тоді засновники не сприймали задум серйозно, для них це виглядало просто як кумедний жарт. Потім Влад попросив подругу-художницю намалювати декілька персонажів, які б підійшли на роль мистецького мольфара. Один з тих перших варіантів ви зараз бачите на лого, з мінімальними змінами.

Але за цей час прийшло розуміння, що бот в телеграмі — це не той масштаб, який насправді може спрацювати, потрібно або робити щось більше та «по-серйозному», або не робити нічого. Врешті, засновники вирішили докласти більше зусиль та розширити проєкт до мобільного застосунку та сайту. Перед цим жоден із них не вмів створювати мобільні застосунки, тому довелося пройти онлайн курси та вчити Flutter (програмний каркас із відкритим кодом для створення застосунків для платформ Android та iOS).

За місяці три була готова перша версія застосунку і він офіційно зʼявився в AppStore та Play Market напередодні 2023 року. Через декілька місяців почалися робота над сайтом, оновленнями та створенням стікерів. Влітку 2023 року ArtWizard запартнерився з музичним фестивалем Свято музики у Львові. Розробили під нього розклад свята події — тоді застосунок завантажило близько тисячі людей і це дало засновникам додаткову мотивацію та віру в проєкт. Пізніше ArtWizard стали партнерами Лесі Квартиринки й почали розширюватися на Київ.

До речі, більше про проєкт Лесі Квартиринки можна прочитати в нашій розмові з організаторами, де вони розповідають про тусовки, що стають поштовхом для молодих артистів та формують навколо себе спільноту.

Леся Квартиринка — це київська тусовка авторської музики, яку заснувала артистка Renie Cares і її подружка Іванка Ліщук. Спочатку на сцені виступали вони самі та їхні друзі, але згодом ком’юніті та лайнап розширилися. Головна ідея квартиринки — познайомити глядача з українською музикою і сучасною культурою.

27 квітня на кіностудії імені Олександра Довженка відбудеться 12 вечірка авторської музики від Лесі Квартиринки. У лайнапі цього року театрально-музичний проєкт Dakh Daughters, Івано-франківський гурт Zlypni, тріо DakhTrio та київський фолк-гурт Zgarda.

Фото: real_artwizard/Instagram

Хто вирішує, які події будуть у застосунку? 

Існувало декілька підходів: це робилося і вручну, і через програми, які збирали події з сайтів чи телеграм каналів, але зупинилися на першому варіанті. Цим займається окрема людина. У команди проєкту є внутрішній контент-портал, до якого поступово дають доступ організаторам та менеджерам локацій, де вони можуть слідкувати за наповненням самі.

Щодо вибірки подій: якщо це про мистецтво чи культуру, якщо це не гігантські артисти, або підтримує митців — їх додають у застосунок. Засновники хочуть аби ArtWizard став точкою для розвитку і підтримки культури та мистецтва, особливо локального, як для митців, так і для користувачів. Щоб люди мали змогу знайти та підтримати мистецтво, а митці — розширити свою авдиторію та зблизитися з нею.

Як працює застосунок? 

Завантажуєте застосунок, швидка реєстрація і вперед — гортайте події, вибирайте локації на карті та додавайте в «улюблені». З базових функцій ArtWizard: можна глянути на події у різних містах, відфільтрувати за категоріями чи датою, додати в улюблені та поставити нагадування чи додати її в календар, щоб не пропустити. 

Як організатори події можуть запропонувати її для застосунку? 

Існує форма зворотного звʼязку на сайті та в застосунку, також можна просто написати в інстаграм ArtWizard. Писати можуть не лише організатори, а й просто користувачі платформи, які знайшли цікаву подію, яку, на їхню думку, варто додати в застосунок. 

Чи будуть інші міста, окрім Києва та Львова? 

Так, зараз команда працює над відкриттям у Харкові. Співзасновник Влад Лісовик ділиться, що йому подобається думати, що ArtWizard стане «Новою Поштою» світу мистецтва, і буде всюди, де його творять.

У майбутньому команда хоче також «вибити» знижки на події від організаторів для користувачів ArtWizard, зробити функціонал рекомендацій та «підписку» на митців з нагадуваннями про нові події.

Яке наразі охоплення в застосунку?

До ArtWizard заходить близько 1500 унікальних користувачів щомісяця, при тому, що у вересні сайт відвідувало близько 500 людей. Загалом, за 2023 рік застосунком та сайтом користувалося понад 10 тисяч користувачів.

Фото: real_artwizard/Instagram

Як фінансується проєкт?

Ще на початку проєкту команда вирішила, що застосунок буде безплатний. Наразі всі витрати покривають засновники проєкту, але його можна підтримати за посиланням

3 причини, чому всім потрібен цей застосунок?

Відповідає співзасновник проєкту Влад Лісовик:

Мені подобається дивитися на ArtWizard як на інструмент: 

  • можна підтримати локальну культурну сцену, організаторів та митців;
  • знайти «своє» мистецтво, «своїх» митців та підібратися ближче до культурного життя міста;
  • прочитати смішнявки на екрані завантажування, на вигадування яких я, очевидно, потратив занадто багато часу.

Завантажити ArtWizard можна за посиланнями: Google Play та AppStore.


Проєкт «Strategic Media Support Program» реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation.

Читайте також: Особисте: Що можна сказати під час сексу і підспівуючи Tember Blanche? Готуємося до концерту у Львові

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024