Головна
>
Музика
>

Відео дня: дивимося кліп Kurs Valüt на пісню Next

Відео дня: дивимося кліп Kurs Valüt на пісню Next

1 вересня електронний дует Kurs Valüt випустив кліп та сингл Next. Це перший реліз гурту за два роки. Музиканти кажуть, що реліз «густий, як темрява перших комендантських хвилин і пружний, немов клаксон нічного патрульного».

Kurs Valüt — електронний дует з міста Дніпра, створений у 2017 році з метою популяризації minimal wave в Україні. Незмінні учасники: Євген Гордєєв (музика, лірика, вокал) та Євген Касьян (драм-машина, синтезатор, Vj). У дискографії — два повноформатні альбоми, кілька кліпів та live-відео. Гурт є амбасадорами та натхненниками дніпровського лейбла Dnipropop, а Євген Гордєєв — його співзасновник.  Next — перший за два роки реліз гурту. 

Трек написаний в перші тижні повномасштабного вторгнення, коли комендантська година у Дніпрі починалася ледь не о 19:00.  Текст пісні — лише інтерпретація музики, а музика — інтерпретація тодішнього стану. До речі, сама музика довго передувала тексту.

Як розповів у коментарі Ліруму Євген Гордєєв, структура треку має тримати в напрузі шляхом непередбачуваної появи чи то куплетів, чи то приспіву:

«Для повного занурення — задушлива відсутність ефектів. Менше ефектів — менше простору. Це така собі клаустрофобія в великому місті. Гра в парадокс знову. Аби не відволікатися на абстрактні рефлексії — поставив шмат паралонового звукопоглинача перед лицем, аби ритм клітин спонукав до лаконізму».

Він також розповів, що є цикл подібних пісень, що готуються до релізу, але цей процес сповільнюється через побут, який музикант має поєднувати з творчістю, чого історично до великої війни не відбувалося.

Гордєєв каже, що важливо зазначити — трек відділяють від його візуалізації, яку делегували суб’єктивному творчому баченню режисера Максима Коцького.

У відео митці досліджують тілесність цієї війни, розділяючи на кілька блоків: жорстка і безапеляційна поведінка ТРО на блокпостах; біль і смерть загарбинків; впевненість і бойовий настрій ЗСУ; символізм цивільного життя в умовах війни.

«Зняте на камеру відеоспостереження роздільною здатністю в 2 мп. Спільне наламане око  війни стає невід’ємною частиною нашого суспільного досвіду. І нехай. З вірою в кінечну перемогу і з нескінченою тривожністю», — каже Максим Коцький.

Музична журналістка Лірум Лєра Зданевич каже, що перший трек нового етапу Kurs Valut ознаменовує їхню тягу до постулатів мінімал-вейву, на який вони так часто посилаються. 

«Next — доволі відчужена робота, яка документально споглядає за дійсністю найперших тижнів повномасштабної війни, не пропонуючи жодних рефлексій. Музика Kurs Valut завжди була дещо відчуженою від слухача, проте тут це відчувається особливо гостро, ніби автори прагнуть не робити передчасних висновків про дійсність воєнного часу. Врешті, мені особисто подобається розвиток їхньої музичної динаміки — з кожним релізом вона стає складнішою. Спираючись на цей реліз та інше почуте на лайвах, припущу, що навряд чи хтось зможе схарактеризувати майбутній обіцяний альбом як “одну довгу пісню”. До того ж це чи не єдина цікава пісня, яка містить в собі слово “паляниця”».


Читайте також: Пісня за піснею: гурт «квіткіс» про новий альбом «Ритмоплин»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024