Головна
>
Музика
>

Відео дня: дивимося кліп Стасік на пісню «Герої вмирають»

Відео дня: дивимося кліп Стасік на пісню «Герої вмирають»

Вперше за два роки Стасік (Анастасія Шевченко) випустила пісню Герої вмирають. Роботу присвятили пам’яті Романа Ратушного та кожному, хто загинув на цій війні. Режисеркою кліпу стала Анна Бурячкова.

Як каже Стасік, гасло «герої не вмирають» має залишатися гаслом, але в реальності герої помирають: «І вони помирають за нас. Тож на нас тепер лежить обовʼязок жити достойно, і боротися з ворогом так, як боролися заради нас».

Лірику написала Саша Кладбіще (Zwyntar), а музику — російський композитор Олександр Маноцков.

Останній вже не вперше працює зі Стасік. Раніше він написав музику до Колискової для ворога, а також був аранжувальником треку Через хміль. Він пише, що Герої вмирають вони з Анастасією написали ще до повномасштабного вторгнення.

Мацонков вважає себе українським композитором й підтримує Україну. Зараз живе у Німеччині і бере участь в благодійних подіях на підтримку України. Водночас він гастролює з російською поетесою Вєрою Полозковою, з початку повномасштабного вторгнення дав, як мінімум три концерти в Москві, а в травні 2022 року він разом із вокальним ансамблем «Элеон» випустив Хождение через російський лейбл Fancymusic.

Над відеокліпом Герої вмирають працювала режисерка Анна Бурячкова, яка також знімала кліпи для Океану Ельзи, Другої ріки, Брутто, Джамали, Піанобоя тощо. Це вже не перша співпраця зі Стасік, раніше Бурячкова також зняла кліпи на пісні виконавиці Ніж та Бій з тінню.

В основу кліпу закладена трансформація давньогрецького міфу про Харона, що перевозить померлих через річку Стікс. 

«Ми з Настею співпрацюємо вже декілька років, і в цьому випадку я вперше в житті не можу сказати — це моя ідея, бо вона спільна, проговорено в тисячах розмов про інші кліпи й нарешті реалізована саме для цієї пісні», — розповідає у коментарі для «Лірум» Анна Бурячкова.

Режисерка каже, що для неї гасло «Герої не вмирають», начебто замовчує проблему:

«Не дає людям можливості відгорювати за полеглими, відправляє їх у лімбо з якого немає виходу».

Кліп знімали в студії, адже авторам роботи був потрібен глухий чорний простір, порожнеча, тож в студію привезли вугілля та змонтували човен.

Вона додає, що кожен об’єкт в кадрі несе певне сенсове навантаження, всі елементи сплітаються і створюють потужну емоційну роботу, що змусить глядача відчути та прожити важливі усвідомлення і досвід. 

«Від удовиного та весільного костюмів, до вугілля, яке є символом тієї нашої землі, де війна й окупація триває вже 9 років, від оголеності до гайти — музичного інструменту в руках у Насті, який використовувався на поховальних процесіях. І ще додався сенс, якого ми не очікували, після російського теракту на Каховській ГЕС — суха і змучена земля замість води», — розповіла Анна Бурячкова.

Човен навмисно виглядає старим, адже він перевозить померлих з початку війни, яка триває сотні років. Всі герої без одягу, бо ми всі приходимо в це життя та йдемо з нього оголеними. Човен пливе по «річці» з вугілля, що є відсилкою до роботи Колиcкова для ворога та Через хміль і нагадує про регіони, які першими взяли на себе удар ворога. 

Сама виконавиця в ролі міфічного персонажа, а в ролі померлих — побратими співачки, з якими вона перетиналася під час війни:

Ірина Токарчук, позивний Дарина, 31 рік, лікар-хірург. У 2014 році воювала в Правому Секторі, зараз — знову на фронті в підрозділі ДШВ.

Ольга Бенда, позивний Білосніжка, 31 рік, бойовий кухар. Воювала у складі 72 ОМБр з 2016 року. У 2017 отримала поранення. На цей час виховує двох синів.

Марія Щанкіна, позивний Вета, 51 рік, бойовий медик, інструктор з тактичної медицини. Воювала у 2016-2020 роках. Зараз викладає такмед для військових.

Михайло Бурмістренко, позивний Френк, 37 років. Воював у 2014-2015 роках, зараз — знову на фронті.

Вадим Адамов, позивний Відьмак, 19 років. До 24.02.22 — режисер і активіст, з початку повномасштабного вторгнення — командир мінометного розрахунку. Наразі — аеророзвідник.

Олександр Будько, позивний Терен, 27 років. Воював в батальйоні Карпатська Січ, зараз пише книгу та займається громадською діяльністю.

Ашот Галстян, позивний Джан, 30 років. Водій-санітар медевака, напарник виконавиці.


Читайте також: Відео дня: дивимося кліп гурту Red Side на пісню «Метелик»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024