Головна
>
Кіно
>

Вийшов документальний фільм про Сергія Михальчука — оператора фільмів «Поводир» та «Довбуш»

Вийшов документальний фільм про Сергія Михальчука — оператора фільмів «Поводир» та «Довбуш»

В межах проєкту «Культура vs Війна» вийшов документальний фільм про Сергія Михальчука — кінооператора, який став військовослужбовцем. Режисером фільму став Кадім Тарасов, а продюсером — Андрій Різоль. Про це повідомляють автори проєкту на сторінці у фейсбуці.

У фільмі розповідається історія Сергія. До початку війни він знімав художні фільми, які дивилися в Україні та світі. До його доробку входить близько 40 кінокартин, серед яких «Мамай», «Ілюзія страху», «Параджанов», «Поводир», «Дике поле», «Екс», «Довбуш» та інші. Він також автор 7 персональних фотовиставок, володар «Срібного ведмедя» Берлінського кінофестивалю та десятків світових нагород. В одному з інтерв‘ю Сергій згадує, що його багато разів запрошували працювати в Голівуді, проте він вирішив залишитись на батьківщині. 

Із початком повномасштабного вторгнення він документує факти російських воєнних злочинів. 1 березня 2022 року війська РФ обстріляли телевежу в Києві, внаслідок чого загинули п’ятеро людей. В момент обстрілу Сергій Михальчук проїжджав поблизу, тож зміг зафіксувати кадри перших хвилин після цього жахливого злочину.

«Ця війна змінила мою свідомість. Багато жахливих кадрів є доказами для міжнародного трибуналу. Бачив, як росіяни розстрілювали цивільних людей, обстрілювали машини з дітьми. Іноді, в особливо важких ситуаціях, дивишся в об’єктив — і враження, ніби попав у кіно. Здається, що це не можливо, але нажаль все це реалії життя українського народу», — каже Сергій Михальчук.

Зараз він служить у Збройних Силах України і продовжує поширювати світлини з передової.

Цикл «Культура vs війна» — це серія документальних фільмів про митців, які були змушені залишити творчість і піти воювати. У межах проєкту створюються шість короткометражних фільмів-новел та один повнометражний: документальні історії кінооператора Сергія Михальчука, гурту «Антитіла», режисера Ахтема Сеітаблаєва, подружжя фотохудожників Влади і Костянтина Ліберових, кобзаря Тараса Компаніченка, письменника Сергія Жадана.


Читайте також: В Україні вийде документальний фільм «Рік тигра» про життя під обстрілами на Салтівці

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024