Головна
>
Література
>

Любко Дереш планує продати неопубліковані твори за донат на ЗСУ

Любко Дереш планує продати неопубліковані твори за донат на ЗСУ

Письменник Любко Дереш розповів, що має неопубліковані тексти часів ранньої творчості й у нього виникла ідея продавати їх у форматі limited edition онлайн, а отримані кошти відправити на ЗСУ.

Хто такий Любко Дереш?

Любко Дереш — сучасний український письменник.

Перший роман — «Культ» — видав у 18 років. Після цього вийшли романи «Поклоніння ящірці», «Архе», «Намір», «Трохи пітьми», «Голова Якова», «Миротворець» та інші. Його твори перекладені кількома європейськими мовами (серед яких німецька, польська, італійська, сербська).

Але крім цього він має низку неопублікованих і майже «нечитаних» текстів, які тепер хоче видати за донат на ЗСУ.

У чому суть?

За словами Дереша, він планує завантажити зверстані неопубліковані раніше тексти в електронному варіанті, а всі охочі зможуть його придбати.

«З одного боку, 500 грн — цілком невеликий донат на ЗСУ. З іншого боку — у вас на руках був би ще майже ніким не читаний роман “того самого Дереша”. З роману можна поржати — він місцями ну дуже наївний, стилізований під чисто Кінгівський горрор, але й ознаки постмодерні теж деякі має, ну і структура цілком бадьора, як на мене».

Оповідання Дереш планує видати накладом у 500 унікальних донатів й оцінює їх у 100-200 гривень.

Що пропонує Дереш?

Серед потенційно можливих до публікації в limited edition форматі текстів є:

  • роман «Наркотичні рослини Східної Європи». Ця книжка — завершення тетралогії автора про Мідні Буки. Дереш каже, що там багато «кровіщі, містики, еротики, контркультури, психоделу».
  • роман «Як стати Богом і не заплакати». Письменник каже, що це не зовсім «старий добрий Дереш», а перехідна форма — базова, розширена версія «Голови Якова», тільки в десять разів більша. У книжці багато «відвертої еротики, середньовічної містики, сексуальних неврозів, марудних сходжень з розуму і музики епохи раннього Відродження. Експерименти з формою і жанрами».
  • оповідання «Потойбічне», яке Дереш написав у 10 класі. Каже, що це перше «значне» оповідання лавкрафтіанського жаху з елементами наукової фантастики.
  • «Волосся» — найперше «серйозне» оповідання жахів, яке він написав у 9 класі.

Останні два твори у Любка Дереша збереглися в рукописному варіанті, надруковані на друкарській машинці, тож ймовірно, що електронна версія буде у вигляді сканів цих друкованих сторінок.


Читайте також: Що читали українці у 2022? Зібрали Топи українських видавництв, бібліотек та книгарень

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
«Темні конячки Нацвідбору»: хто такі Nahaba?
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
5 години тому
Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024