Головна
>
Кіно
>

«Фрагменти льоду», «Золоте життя», «Все має жити»: кінофестиваль Docudays UA оголосив переможців

«Фрагменти льоду», «Золоте життя», «Все має жити»: кінофестиваль Docudays UA оголосив переможців

6 червня відбулася церемонія нагородження переможців конкурсних програм 21 Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. На Docudays UA кращі фільми традиційно відзначаються в конкурсах Docu/Світ, Docu/Україна та Docu/Коротка. Десять відсотків фестивальних стрічок отримують нагороду Rights Now! за креативний документальний фільм, що досліджує сучасний світ та робить вагомий внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність. Також своїх фаворитів обирають студентське журі та журі Спілки кінокритиків України. Крім цього, оголосили фільм-призер глядацьких симпатій, а також стрічку-володарку Премії імені Андрія Матросова.

Переможці в конкурсах Docu/Світ, Docu/Україна, Docu/Коротко, номінації Rights Now!, а також володарі головної нагороди студентського журі та призу глядацьких симпатій отримають від фестивалю по 35 000 гривень.

Лірум є інформаційним партнером події.

Фото: Стас Карташов

Головний приз конкурсу Docu/Світ 2024

«Золоте життя», режисер Бубакар Санґаре

На думку журі:

«У пошуках людського в індустрії, що дегуманізує, цей фільм створює власну витончену кіномову, коливаючися між захопливою процедурною драмою — у жорсткому світі пилу, каменю, багна, сталі та поту — і ніжним портретом молоді, що працює в непевних умовах».

Кадр із фільму «Золоте життя»

Спеціальна відзнака конкурсу Docu/Світ 2024

«Фрагменти льоду», режисерка Марія Стоянова

Журі конкурсу описали стрічку як ту, яка досягає дедалі більш рідкісної та цінної мети сучасної документалістики: виражає соціальні, політичні та історичні істини, залишаючися вірним особистим історіям.

Фото: Стас Карташов

Головний приз конкурсу Docu/Україна 2024

«Фрагменти льоду», режисерка Марія Стоянова

«Ми присуджуємо головну нагороду фільму, який продовжить жити, який є актуальним сьогодні та з часом не втратить свого значення», — коментує журі. 

Фото: Стас Карташов

Спеціальна відзнака конкурсу Docu/Україна 2024

Nice Ladies, режисерка Марія Пономарьова

Відзнаку отримав фільм, який розвивається в мінливому світі й підкорюється реальності, та все ж зберігає власну оповідь, поки вона ще пишеться.

Фото: Стас Карташов

Головний приз конкурсу Docu/Коротко 2024

«Під знаком якоря», режисер Тарас Співак

На думку журі, цей фільм «є сучасним портретом світу та його суперечностей, який зображує деконструкцію та відтворення історичної пам’яті». 

Фото: Стас Карташов

Спеціальна відзнака конкурсу Docu/Коротко 2024

«Кіоск», режисер Даніель Стопа

Спеціальну відзнаку журі надає фільму, який за допомогою кадрування та інтимності переносить нас у закритий простір, що дає відчуття безпеки й водночас «ховає» у собі персонажок.

Кадр із фільму «Кіоск»

Головний приз конкурсу Rights Now! 2024

«Все має жити», режисери Тетяна Дородніцина, Андрій Литвиненко

«Стрічка нагадує нам, що всі життя — цінні та що люди можуть, проявивши трохи доброти, не лише підтримувати інших, а й також зцілювати самих себе. Це справді робота, що демонструє права людини (і тварин) у дії», — коментує журі Rights Now!.

Фото: Стас Карташов

Спеціальна відзнака конкурсу Rights Now! 2024

«Золоте життя», режисер Бубакар Санґаре

Журі назвало фільм виваженим, скорботним, який зрештою демонструє нестримну силу людського духу.

Головний приз премії імені Андрія Матросова 2024

«Трішки чужа», режисерка Світлана Ліщинська

Головний приз премії Андрія Матросова стрічка отримала за безкомпромісність і сміливість досліджувати непрості питання ідентичності в сімейному колі найближчих людей.

Кадр із фільму «Трішки чужа»

Спеціальна відзнака премії імені Андрія Матросова 2024

«Місія 200», режисер Володимир Сидько

«За потужний приклад особистої відповідальності в часи крихкості пам’яті».

Кадр із фільму «Місія 200»

Головний приз студентського журі 2024

«Фрагменти льоду», режисерка Марія Стоянова

«За відображення колективного минулого крізь призму особистого та його вплив на сьогодення. За професійну роботу з сімейними архівами, що розкриває політичні процеси на зламі історії».

Спеціальна відзнака студентського журі 2024

«Кіоск», режисер Даніель Стопа

Спеціальну відзнаку студентського журі фільм отримав за увагу до історій людей, що залишаються непоміченими й поступово зникають разом із простором, у якому вони відбуваються; за прекрасний документальний дебют та максимальне наближення до героїв, що розкриває усі їхні глибинні почуття.

Приз глядацьких симпатій 2024

«Все має жити», режисери Тетяна Дородніцина, Андрій Литвиненко

Кадр із фільму «Все має жити»

Приз від журі спілки кінокритиків України 2024

«Фрагменти льоду», режисерка Марія Стоянова

«За глибоке кінематографічне дослідження спільної історії крізь призму особистої пам’яті та сміливість не лише прийняти, а й критично осмислити досвід наших батьків»

Фото: Стас Карташов

Нагорода від Doc Alliane за повнометражний документальний фільм

«Ландшафти та лють», режисерка Ніколь Фьоґлє

«Фільм знятий ретельно, з унікальною теплою дистанцією між режисеркою та героями/-їнями. Авторка проливає світло на кризу біженців, що оприявнює лицемірство глобальної політики, виявляючи як найкраще, так і найгірше в людях. За сміливість і гостре відчуття солідарності в поєднанні із заворожливою операторською роботою журі вирішило вручити головну нагороду фільму “Ландшафти та лють” Ніколь Фьоґлє», — коментують журі.

Нагорода від Doc Alliane за короткометражний документальний фільм

«Розтрощені», режисер Камій Віні

«Образи та слова, що лише на перший погляд виглядають дисонантними, утворюють болючий та тривожний щоденник, з якого постає не ідеалізоване бачення кохання. За відважність, глибоке розуміння й використання мови кіно, за ясну деталізацію особистої травми нагороду Doc Alliance 2024 за найкращий короткометражний фільм отримує стрічка “Розтрощені” Камій Віні», — зазначає журі.

Нагадуємо, що по визначенню призерів фестивалю перегляд стрічок Docudays UA не закінчиться. 9–11 червня відбудуться глядацькі дні: організатори запрошують дивитися у «Жовтні» фільми-переможці конкурсних програм та фестивальні хіти. В Kino42 7 та 8 червня можна буде переглянути стрічку-закриття фестивалю «Місія 200» та українські фільми з програми Docu/Коротко. Розклад сеансів та квитки можна знайти на сайті. Також 7 червня окремі стрічки можна переглянути на Docuspace.


Читайте також: Підготовка до великої війни, виставки закордоном та диджиталізація. Як Харківський ЛітМузей працює під час вторгнення?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024