Головна
>
Новини
>

Держкіно ліквідовує Довженко-Центр: що відомо

Держкіно ліквідовує Довженко-Центр: що відомо

Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. Згідно з наказом Держкіно всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані Державній установі «Науковий центр кінематографії України».

Розповідаємо про діяльність Довженко-Центру та Наукового центру кінематографії України, а також що означає відповідний наказ.

Що таке Довженко-центр?

Довженко-Центр створений у 1994 році Указом Президента України. І з того часу послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно. 

Довженко-Центр — найбільший і єдиний міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10 000 найменувань (понад 60 000 одиниць зберігання) художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Єдиний український представник в Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF). 

За час своєї роботи Довженко-центр, зокрема, повернув з Росії шедеври українського німого кіно. Крім цього, провів десятки наукових, кінематографічних та освітніх заходів та підтвердив свій статус архівної інституції світового рівня. Більше про діяльність інституції можна дізнатися за посиланням.

Для збереження, розвитку і популяризації кіномистецтва в структурі Довженко-Центру діють Фільмофонд, Кіноархів та Музей кіно, Медіатека, видавництво, книгарня, кіносценічний простір «Сцена 6», кінолекторій та єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом. Така структура відповідає світовим стандартам діяльності інституцій, що працюють з кінематографічною спадщиною.

13 червня стало відомо, що Довженко-Центр офіційно перейшов у пряме підпорядкування Держкіно України.

«В результаті перерозподілу сфер відповідальності й впливу, відображеного у положеннях про Держкіно та МКІП, кінематографія та культура управляються окремими органами управління, що суттєво підвищує значимість та впливовість кіно в Україні».

Відповідний акт приймання-передачі майнового комплексу Міністерство культури та інформаційної політики України й Держкіно підписали 30 червня.

«Розвиток Довженко-Центру відбувався як з участю Міністерства культури, так і без неї. Впродовж останніх двох років ― всупереч. МКІП докладало значних зусиль, аби роздробити Довженко-Центр, змінити його структуру і засади існування, обмежити фінансування, і нарешті позбулося Довженко-Центру, не збагнувши його цінності та ролі. Шкода, що цю цінність, очевидну для українського суспільства, підкреслила війна ― власна гідність і суверенність, яка досягається через самопізнання, мислення, захист власних цінностей та ідентичності», — зазначала команда Центру у липні

Що таке Науковий центр кінематографії України?

Створений Держкіно в часи правління Януковича, у 2011 році, на базі «Наукового центру розвитку туризму». Основний вид діяльності за даними ЄДРПОУ — «вища освіта».

Публічна інформація про діяльність Центру відсутня.

Що означає наказ про реорганізацію Довженко-Центру?

Згідно з наказом Держкіно всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані Державній установі «Науковий центр кінематографії України».

Де-факто це означає ліквідацію національного архіву, оскільки відповідати за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно доручає «сплячій» установі, — зазначає команда Довженко-Центру.

Зі структури Центру має бути виокремлено Державне підприємство «Українська анімаційна студія», до якої будуть передані авторські права на українську анімацію, що зараз належать Центру.

Співробітників Центру має бути повідомлено про можливе звільнення. 

У наказі також не згадано кіноархівну та музейну колекції Довженко-Центру, котрі є частиною відповідно державного архівного та музейного фондів України та підпадають під дію окремого законодавства. А своє рішення Держкіно не обґрунтувало.

«Не врахувавши пропозиції Довженко-Центру щодо подальшої діяльності та не розробивши стратегічний план його розвитку, як того вимагає розпорядження Кабінету Міністрів України № 91-р від 26.01.2022, Держкіно вирішило розділити цілісну колекцію Довженко-Центру, що формувалась з 1960-х років, між різними структурами.  Передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією в світі фейковій установі – величезний удар по міжнародному іміджу української влади, а в особливо під час війни, коли Україна у крові виборює власну ідентичність, має ознаки зазіхання на національну пам’ять і може вважатися підривом державності і зрадою національних інтересів, — йдеться у пресрелізі.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
4 години тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024