Головна
>
Кіно
>

Перша українська екранізація Кінга й кохання картоплі і ножа: що дивитися на показі «Дивне, химерне, фантастичне»?

Перша українська екранізація Кінга й кохання картоплі і ножа: що дивитися на показі «Дивне, химерне, фантастичне»?

14 та 16 липня у Києві відбудеться друга серія показів програми «Дивне, химерне, фантастичне» від KINO42 та Довженко-центру: сім короткометражних анімаційних фільмів. Серед них перша українська екранізація Стівена Кінга, подорож у потойбічний світ, привіт Гоголю, історія химерного кохання картоплі й ножа та інші. Історії створені та намальовані режисерами студії Київнаукфільм/Укранімафільм. Розповідаємо детально, про що ці короткі метри.

«Савушкін, який не вірив у чудеса», режисерка Олена Барінова, 1983 рік.

Євген Савушкін — чиновник «Прохідно-розхідного відділу». Він повертається з відпустки своїм коштом й розповідає колегам дивну історію: під час прогулянки лісом він зустрів жабу, яка попросила її поцілувати, а він відмовився. Однак пізніше пошкодував про це.

Ця робота — приклад пародії на популярний в добу «застою» жанр виробничої драми.

«Бій», режисер Михайло Тітов, 1986 рік.

Джон Реншо — колишній військовий, а нині кілер. Після вбивства директора фабрики іграшок, він отримує посилку з іграшковим набором солдатиків та бойової техніки. Але раптово виявляється, що всі вони не просто оживають на очах, але влаштовують справжню війну проти Реншо. Тож він вступає з ними бій.

Зауважимо, що «Бій» — це перша українська екранізація Стівена Кінґа (оповідання «Поле бою»).

«Страшна помста», режисер Михайло Тітов, 1988 рік.

Це екранізація однойменної повісті Миколи Гоголя. За сюжетом козака Івана відзначили дуже високою нагородою за відвагу. Але його братові Петру це було не до вподоби: він не лише забрав гроші в Івана, а й допоміг тому провалився у прірву. Проте не зауважив одного — за вчинене зло доведеться нести відповідальність перед нащадками.

«Любов та смерть картоплі звичайної», режисерка Наталя Марченкова, 1990 рік.

Це історія життя звичайної картоплини, яка народилася на одному з полів, а потім була доставлена ​​в місто. Опинившись у квартирі, разом зі своїми товаришками, вона спостерігає за життям місцевих, а одного разу взагалі закохується в ніж. Це мультфільм-мюзикл, музику до нього написав легендарний композитор Володимир Бистряков, в чоловічі партії виконав Павло Зібров.

«Страсті-мордасті», режисери Володимир Гончаров, Вадим Тюряєв, Олександр Бубнов та Валерій Конопльов, 1990 рік

Це горор-альманах, який складається з трьох коротких історій. Перша про шматок м’яса, за яким по кухні ганяються руки, бажаючи зробити з нього фарш. Друга — про гостя з невідомих світів, який вночі опинився на Землі. А в третій Колобок намагається поглинути на своєму шляху зголоднілих тварин.

«День народження Юлі», режисерка Наталя Марченкова, 1995 рік.

Це казка про дівчину, яка шукає свою втрачену душу. Наречений Юлії трагічно загинув. Трохи посумувавши, вона знову вирішила вийти заміж. Ось тільки мертвий наречений повернувся по душу Юлії.

«Синя шапочка», режисерка Наталя Чернишова, 1998 рік.

На холодному Північному морі, а може, навіть в океані, шторм. Для рибалки це не найкращий час. Він знічев’я йде у ліс, зрубати дерево для кіля, а опиняється спочатку в винному підвалі священника, а потім — на священному вогнищі інквізиції. Всі ці дива були б не можливі без синьої шапочки. У роботі відчутний романтичний дух шотландських казок та постмодерністський гумор притаманний українській анімації 1990-х.

Де подивитися?

14 та 16 липня кінотеатрі Kino42. Покази розпочнуться о 19.00 годині. Тривалість показу — 82 хвилини, також буде представлення від кінознавця.

Квитки можна придбати за посиланням, ціна від 120 гривень.

Зверніть увагу, що на заході є вікові обмеження — 16+


«Дивне, химерне, фантастичне» — програма кінопоказів Довженко-центру та кінотеатру Kino42. У межах цієї програми показують українські раніше приховані чи маловідомі роботи, об’єднані чимось дивним, химерним і фантастичним.


Читайте також: На Takflix з’явився екологічний мультфільм «Тигр блукає поруч»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
19 години тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024