Головна
>
Музика
>

Ігор Ялівець випустив мінімалістичний лонгплей Etudes. Розповідаємо детальніше про реліз

Ігор Ялівець випустив мінімалістичний лонгплей Etudes. Розповідаємо детальніше про реліз

10 листопада Ігор Ялівець випустив другий повноформатний альбом Etudes. Музикант записував альбом протягом 20 місяців на домашній студії. Весь матеріал записаний виключно за допомогою модульних єврорек синтезаторів без додавання зовнішніх ефектів, комп’ютерної обробки звуку та інших засобів. Головна технічна ідея — дотримання формули less is more. А відтак, за словами музиканта, альбом вийшов максимально мінімалістичним і прямолінійно щирим. 

Більше про альбом розповідаємо у цьому тексті разом з Ігорем Ялівцем.

Ігор Ялівець — музикант з Дніпра, який вже понад 20 років займається електронною музикою й експериментальним звуковим мистецтвом. За цей час він виступав в образі ченця і грав на листах металу в кращих традиціях Einstürzende Neubauten, зібрав свою версію шумового інструмента Інтонаруморі, який вигадав засновник футуризму Луїджі Руссоло ще на початку XX століття, захопився модульними синтезаторами й завів YouTube-канал, де ділиться своїми замальовками. 

Etudes — рефлексія на життя під час війни та є розвитком попередньої роботи музиканта Still Life в музичному і настроєвому сенсі. Ігор Ялівець сподівається, що Etudes стане своєрідним заспокійливим на тлі війни і нервової напруги.

«На мою думку, енергічних і агресивних альбомів зараз якраз достатньо. Я повністю підтримую всіх музикантів, які відчувають, що їм потрібно робити саме таку музику зараз. Це їхнє вираження своїх емоцій і відчуття сьогодення. Дехто з них робив таку музику і до війни. Хтось почав тепер. Творчість і полягає у самовираженні і відтворенні свого емоційного стану і життєвого досвіду. Можливо, якби це було років п’ятнадцять тому, за часів проєкту Submatukana, то ми б зробили по-іншому. Але зараз я відчуваю себе саме так, як звучить мій новий альбом. І думаю, що багатьом людям іноді потрібне емоційне перезавантаження і музика на моїй платівці сприятиме цьому. Крім того, я не орієнтуюся лише на українського слухача. Я сподіваюся, що цю музику будуть слухати по всьому світу», — розповідає у коментарі для Лірум музикант.

В альбомі зібрані композиції, які на 90-100% створені за допомогою одного лише модульного синтезатора. Ігор записував ці треки під час відточення своїх знань і вмінь роботи з модуляром. Звідси й назва альбому, адже етюд – це віртуозний твір чи композиція, в якій застосовується певний технічний прийом гри, під час якого музикант відточує свою майстерність. 

«Якщо послухати поспіль мою першу сольну платівку, а за нею нову, то буде помітно як і куди я розвиваюся у своїх музичних пошуках, і яка музика мене надихає. Думаю, що наступний альбом, над яким я вже розмірковую, буде таким собі фіналом цієї трилогії», — пояснює Ялівець.

Музикант також створив обкладинку до релізу. Вона є алюзією до його улюблених художників-абстракціоністів — Кандинського і Малевича. Так Ігор хотів підкреслити оптимістичність музики на альбомі й образно показати, що за чорними життєвими смугами, за зброєю, ґратами, війною, болем та спустошенням завжди сходить нове сонце надії, рівноваги, миру та кохання.

«Я давній шанувальник абстрактного живопису і думка про те, щоб оформити реліз в такому стилі були в мене давно. Але кожного разу, щось заважало: то музика на альбомі не пасувала до такого артворку, то вже було заготовлене щось інше, то лейбли пропонували щось своє і нам подобалося. А цього разу все збіглося як треба, ба більше: я вирішив спробувати створити артворк в улюбленому стилі своїми силами й сам намалював цю картину в Adobe Illustrator. Тож це моя перша і сподіваюсь не остання художня абстрактна композиція», — розповідає митець.

Etudes вийшов на американському лейблі Whited Sepulchre Records в США (вони також випускають Claire Rousay, Amulets, Midwife, Lake Mary та інших). Альбом доступний на Bandcamp. Замовити альбом можна написавши напряму Ігорю на Фейсбук чи Інстаграм. Також їх можна буде придбати в Україні на виступах чи презентаціях.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024