Головна
>
Музика
>

«Фабрична, 12»: Onuka запускає етнографічний музичний простір в Чернігові

«Фабрична, 12»: Onuka запускає етнографічний музичний простір в Чернігові

29 квітня фронтвумен гурту Onuka Ната Жижченко презентувала свій новий проєкт — майстерню-лабораторію «Фабрична, 12». Метою проєкту є переосмислення та збереження українського культурного спадку в Чернігові. 

«Чернігів — древнє культурне місто на карті України, моє рідне по духу місто, де проживає уже п’яте покоління нашої родини, місто мого дитинства і мого музичного старту. Саме тут мій дідусь, відомий майстер народних інструментів, музикант і дослідник української культури з Чернігова, заслужений народний майстер України та Молдови Олександр Микитович Шльончик, створив для мене мою першу сопілку і навчив грати на ній», — розповідає Ната Жижченко.

Назва та локація нового проєкту — це музична майстерня дідуся Нати та родинний будинок. «Фабрична, 12», за задумом авторів, поєднає освітню, мистецьку та етнографічну складову.

На відвідувачів очікують:

  • мистецькі лекції та майстер-класи;
  • творчі зустрічі та виступи;
  • 3D-друк майстерня народних музичних інструментів.

Перша лекція присвячена українським народним інструментам, які можна почути у треках гурту Onuka: тилинці, окарині, гуцульському дідику, бугаю, цимбалам, свищику, бандурі, трембіті та сопілці. 

«Ми хочемо показати, що наші народні інструменти — надзвичайно стильні, за допомогою них можна створювати сучасну експериментальну музику. Тож моя велика мрія – зберігати та відновлювати їх, адже у них наша велика сила, єдність і водночас сміливість», — коментує Ната Жижченко

Відео створено за підтримки Repair Together — волонтерської спільноти, що з квітня 2022 року займається відновленням Чернігівщини. Разом із запуском проєкту фронтвумен гурту Onuka закликає підтримати спільноту: фінансово, або безпосередньо допомогти з відбудовою. 

Підтримати Repair Together можна за посиланням


Дана публікація/стаття була підготовлена за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України». Зміст цієї публікації/статті є виключною відповідальністю Лірум і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024