Головна
>
Література
>

Фонд американського філантропа Говарда Баффета допоможе відновити «Фактор-Друк»

Фонд американського філантропа Говарда Баффета допоможе відновити «Фактор-Друк»

31 травня під час виступу на Книжковому Арсеналі Міністерка економіки України Юлія Свириденко повідомила, що Фонд Говарда Баффета профінансує відновлення друкарні «Фактор-Друк», зруйнованої російським ракетним ударом 23 травня. Говард Баффет співпрацює з Сергієм Політучим, очільником групи компаній «Фактор», над питанням закупівлі необхідного обладнання для відновлення друкарні. За словами Сергія Політучого, за сприятливих обставин роботи з відновлення планують завершити протягом 4-5 місяців.

Фото: Міністерство економіки України

«Вони можуть знищити книги, але не українську стійкість та відданість. І ми маємо відновити друкарню, і зробити це швидко. Ми з нетерпіння чекаємо на роботу з Сергієм та роботу у Харкові», — заявив Баффет.

Юлія Свириденко зазначила, що окрім допомоги від благодійних організацій, видавцям також доступні урядові програми підтримки. Зокрема, видавництва та типографії можуть отримати грант до 8 мільйонів гривень на закупівлю обладнання чи інші потреби.

«Ці кошти не потрібно повертати, потрібно лише працевлаштувати людей. Податися на участь у грантових програмах можна дуже просто — через портал Дія. Та ми розуміємо, що для відновлення харківського видавництва “Фактор-Друк” гранту недостатньо, тому ми звернулися до доброго друга України, американського філантропа Говарда Баффета. І він щедро зголосився відновити “Фактор-Друк” власним коштом. Щиро дякую Говарду за його підтримку українського книговидавництва. Дякую Харкову за незламність, стійкість і за те, що продовжує боротьбу попри все», — коментує Юлія Свириденко.

Сергій Політучий розповів виданню Forbes, що за його підрахунками, пожежа знищила близько 45 000 книг, серед яких видання Vivat, «Ранок», «КСД» та «АССА». Він також зазначив, що «Фактор-Друк» робив понад 40% підручників, а на сайті президента України йдеться, що друкарня щороку забезпечувала близько третини від усієї кількості книжок в Україні. За словами Політучого, кожен місяць простою обходитиметься у 3 мільйони гривень, з яких 2 мільйони йтимуть на зарплати понад сотні працівників «Фактор-Друку».


Нагадуємо, що 23 травня, внаслідок російського обстрілу, загорілася харківська друкарня «Фактор-друк» — один із найбільших поліграфічних комплексів України. Внаслідок обстрілу загинуло семеро працівників друкарні, ще 21 людина зазнала поранень. Володимир Зеленський у своєму телеграм-каналі повідомив, що було спалено 50 000 книг. 


Говард Баффет — американський філантроп, продовжує справу свого батька, інвестора Воррена Баффета. Він розвиває агросектор, а також входить до ради директорів Berkshire Hathaway. Окрім бізнесу, Говард очолює благодійний фонд Howard G. Buffett Foundation, який зосереджений на питаннях продовольчої та громадської безпеки.


Читайте також: Нічні вечірки можуть змінити регіон. Як «Шум Рейв» зі Слов’янська популяризує український Схід

Над створенням цього матеріалу працювала команда з 10 людей. Допоможи Ліруму стати краще — підтримай нашу команду на Buy Me a Coffee та отримуй за це ексклюзивний контент

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024