Головна
>
Кіно
>

13 фільмів з України та 3 фільми про Україну: що покажуть на FilmFestival Cottbus ?

13 фільмів з України та 3 фільми про Україну: що покажуть на FilmFestival Cottbus ?

З 8 по 13 листопада у Котбусі (Німеччина) пройде 2-й Фестиваль східноєвропейського кіно — FilmFestival Cottbus.

І цьогоріч Україна представлена в усіх секціях кінофестивалю, зокрема й у трьох конкурсних програмах. Так, на фестивалі покажуть 13 фільмів з України та 3 фільми про Україну. Захід відкриє стрічка«Люксембург, Люксембург» Антоніо Лукіча. 

«Українське кіно є невіддільною частиною європейського кіновиробництва…Суміш точного спостереження і поетик мотивів, тяжіння до гротеску робить сьогодні українське кіно цікавим та непередбачуваним», каже режисер Бернд Будер.

Як ми вже згадували, фестиваль відкриє другий повнометражний фільм українського режисера Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург». Фільм розповідає історію братів-близнюків, які відправляються на пошуки давно зниклого батька у місто Люксембург.

Також на фестивалі покажуть ще 12 стрічок з України:

  • Повнометражний ігровий фільм «Камінь. Ножиці. Граната» («Я і Фелікс») Ірини Цілик. Сценарій написаний за мотивами роману українського письменника Артема Чеха (чоловіка режисерки). Стрічка — це історія дорослішання Тимофія. Серед усіх, хто був з ним поруч, особливо вирізнявся Фелікс — близький друг його бабусі, глибоко травмований досвідом війни колишній контррозвідник і солдат ГРУ. Дружити з такими людьми небезпечно та весело. Як і рости в 90-х загалом.
  • Короткометражну ігрову стрічку Аркадія Непиталюка «ГКЧП» («Золоті легінси») зняту за мотивами п’єси Людмили Тимошенко «Золоті легінси». Фільм про піонерський табір десь в УРСР. Директорку та вихователів табору трясе соціально-політичний землетрус. А піонерів трясуть гормони.
  • Музичну драму «Королі репу» Мирослава Латика. Головний герой фільму — 17-річний випускник сільської школи, який мріє стати відомим репером та підкорити серце дівчини Свєти. Заради своїх мрій він готовий ризикнути будь-чим, але обставини спрямовують його життя в іншому напрямку.
  • «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» Тараса Томенка. Ігровий фільм розповідає про один із найбільших злочинів радянської влади — знищення потужного мистецького руху, що виник у 1920-1930 роках у Харкові й відомий як «Розстріляне відродження».
  • Документальну стрічку Тараса Томенка «Терикони», що показує дорослішання і зустріч із жорстокою реальністю; дитинство, яке триває, попри війну. Це історія дітей, які постраждали від обстрілів, які втратили батьків та близьких, але продовжують жити та любити там, де для інших життя полишило надію.
  • Документальний фільм «День українського добровольця» Володимира Тихого. Дія та зйомки фільму розгортаються в Україні протягом одного дня — 14 березня 2022 року. Це 2944 день російсько-української війни. 
  • Документальний фільмрозслідування «Євродонбас» Корнія Грицюка розповідає як Донбас вже на початку XX століття з «дикого поля» перетворився на передовий регіон навіть у порівнянні з Європою.
  • Ще один фільм Корнія Грицюка «Поїзд “Київ – Війна”», знятий у 2020 році. Лише 12,5 годин розділяють Київ та Костянтинівку — невелике промислове місто на сході країни, за яким починається лінія фронту. Цей час у поїзді пліч-о-пліч проводять люди з різними характерами, соціальним статусом, політичними поглядами та переконаннями. Вони спілкуються, сперечаються, навіть сваряться, але говорять і їдуть в одному напрямку. І всі вони прагнуть дістатися миру.
  • Дебютний ігровий повнометражний фільм Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір» розповідає про хорошого сім’янина Памфіра, який заради своєї родини йде на злочин. Події відбуваються під час свята Меланки й засновані на біблійній історії про Авраама.
  • Повнометражний дебют Максима Наконечного «Бачення метелика». Це жорстка та сюрреалістична історія про аеророзвідницю Лілю, яка намагається повернутися до свого мирного життя в Україні, після звільнення з полону.
  • Фільм «Із зав’язаними очима» Тараса Дроня. За сюжетом спортсмен змішаних єдиноборств Денис поїхав воювати на Схід України й не повернувся. Його дівчина Юлія, яка також займається MMA, намагається побудувати нове життя, зустрічає нове кохання, і щоб втекти від постійного психологічного тиску з боку знайомих, вона завершує свою спортивну кар’єру. В цей час мама Дениса отримує сумнівне SMS-повідомлення, що її син живий і негайно потребує грошей на операцію.
  • Анімаційний фільм Анни Дудко «Глибока вода» про самотню товстеньку русалку, яка полюбляє за допомогою магії підглядати за людьми через труби водопроводу. Одного разу вона закохується в чоловіка і, сп’яніла від пристрасті, являється до нього у квартиру, щоб задовольнити свої нестримні потяги.

Також покажуть три фільми про Україну, серед них документальний фільм Мантаса Кведаравічюса «Маріуполіс 2». З початком повномасштабного вторгнення литовський режисер повернувся в Маріуполь, де 6 років тому зняв фільм. Він хоче продовжити фіксувати життя міста під загрозою війни. Вдалині тривають бої за «Азовсталь», видніється Маріупольський драмтеатр, позначений як місце схованки дітей. Цей фільм створений із врятованих фрагментів відео, знятих Мантасом Кведаравічюсом, якого наприкінці березня 2022 року взяли в полон і вбили російські військові.

Крім того, 11 листопада в межах фестивалю запланований Український день з кінопоказами та зустрічами з режисерами. Також в цей день відбудуться дві панельні дискусії, присвячені становищу кінематографістів в Україні, ролі кіно в осмисленні повсякденного життя під час війни та обговоренню політичної культури. У цей день українці можуть відвідати фестивальні покази безплатно за наявності паспорта.

Детальнішу програму шукайте за посиланням.


Читайте також: «Ця DJ дбає про те, щоб світ чув українські історії»: Дар’я Коломієць увійшла до списку Next Generation Leaders журналу Time

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024