Головна
>
Новини
>

Alter ego Вані Якимова: куди зник гурт «Друзья Гагарина»

Alter ego Вані Якимова: куди зник гурт «Друзья Гагарина»

Панорама Дніпра, приємна прохолода, як і зазвичай в останні літні дні. До всього, ніби саундтрек, піаніно і вірші. Так було 31 серпня  в «Арт-Причалі». Там відбувся поетичний вечір Вані Якимова.  Послухати вірші у виконанні автора під акомпанемент Павла Ігнатьєва зібралося понад 500 охочих. Це четвертий поетичний вечір за літо, і четвертий солдаут. Ваня Якимов не лише поет, а і  фронтмен гурту “Друзья Гагарина”. До слова, сам музичний колектив зіграв лише один концерт і не мав жодного фестивального виступу.

Хто такі «Друзья Гагарина»?

«У першу чергу ми друзі, а вже потім музичний колектив» – Ваня Якимов

Саме з дружби все і розпочалося. Віталій (гітара) і Ваня (вокаліст) – однокласники, товаришували зі школи. Паша (перкусія) — двоюрідний брат Вані, тож вони знають одне одного з раннього дитинства. У цьому колективі є ще один учасник – Гліб, він грає на віолончелі і є єдиним музикантом з відповідною освітою. У такому складі вони і створили колектив під назвою Друзья Гагарина.

Спочатку влаштовували квартирники у себе вдома – у двокімнатній квартирі на Русанівці, де жили ще студентами. Це був 2009 рік.

Далі стали грати не тільки «для своїх», а поступово почали виступати в невеликих залах, кафе, студентських гуртожитках. Уже згодом вони вийдуть на головну сцену Малої Опери та будуть приймати запрошення на виступи в інші міста та на фестивалі. Не було ні планів, ні продуманого менеджменту – Друзья Гагарина грали «для душі».

Ймовірно, саме непідробна щирість та інтелектуальна лірика заслужили любов слухачів.

З часу заснування Друзья Гагарина випустили чотири альбоми з різницею в 1-2 роки: Чудеса эквилибристики (2010), Время слушать (2011), Дары волхвов (2013) та Звезда (2015).

З дати релізу останньої платівки Друзья Гагаріна вже протягом двох років не випустили жодної пісні. Порідів і їхній концертний графік. Із вуст самих музикантів, їхні виступи бувають приблизно раз у півроку.

Поет Ваня Якимов

Ваня Якимов почав писати вірші ще студентом. Зрештою, не лише музика колективу, а й тексти саме його авторства. Та навіть будучі фронтменом гурту Друзья Гагарина в період їхніх активної діяльності, він публікував записи віршів на своїх сторінках у Фейсбук та на Ютубі.

Згодом, 2015 року він вперше публічно читав свої вірші на поетичному вечері. Відтоді брав участь у різних культурних проектах, наприклад таких, як «Ровно в восем» та «Стихи. Письма. Джаз». Уже у грудні 2016 Ваня випустив свою дебютну поетичну збірку «Стихи.Письма».

15728509_1091742387601957_5505244133180047360_n

Попит породжує пропозицію. Це звучить дуже грубо, коли мова йде про творчість, але сенс залишається незмінним: реакція публіки для творчої особистості або є, або не є каталізатором. Ваня зізнається, що його поетичні вечори збирають значно більше слухачів, аніж концерти Друзей Гагарина. Те ж саме і з повідомленнями у Фейсбук – вони здебільшого про вірші. Навіть поетична збірка з’явилася на численні прохання читачів. Тож і не дивно, що на запитання, що ж буде з гуртом Друзья Гагаріна? коли і чи будуть взагалі нові сингли? Відповідь одна – не дає ніяких обіцянок, але й не є категоричною:

«Все залежить від нашого бажання. Ось я відчуваю, що є бажання співати, я організовую концерт. Це залежить лише від бажання. Тільки від нас. Але я ні з чим і ні з ким не прощався. І музика в моєму житті присутня завжди, нехай і на іншому рівні — несценічному»

Тож, можливо, в майбутньому все ж, буде бажання і знайдеться для цього час. А доки Ваня Якимов працює над своєю вже другою поетичною збіркою.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
5 години тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024