Головна
>
Музика
>

Пісня за піснею: gannababy_ про дебютний альбом «Н.Р.А» 

Пісня за піснею: gannababy_ про дебютний альбом «Н.Р.А» 

1 березня гурт gannababy_ випустив свій дебютний повноформатний альбом Н.Р.А, що розшифровується як «Найкращий реп альбом». Лонгплей складається з 16 треків, які виходили трьома частинами в межах попередніх мініальбомів — Н, Р і А

Робота над альбомом тривала 4 роки. Музиканти розповідають, що до повномасштабного вторгнення розглядали альбом лише як один завершений твір. Та згодом вони почали сумніватися, чи сприймуть слухачі таку обʼємну роботу в епоху кліпового мислення і засилля контенту. Кожна з трьох частин релізу має власну тематику: Н — присвячений соціальним питанням, Р — лірично-романтична частина, А — роздуми про життя та смерть.  

«Тут є і драйвові пісні, і баладні, є фіт, є рімейк. Ми експериментували з різними жанрами і звуком, робили такі пісні, у яких було б цікаво закопуватися, розбирати сенси, шукати відсилки, вплетені в загальну канву. Вийшло досить цікаво і не тривіально. Нам дуже сподобався і процес, і результат» — коментує фронтвумен гурту gannababy_ Ганна Нелуп.

Ми поспілкувалися з учасниками гурту, аби вони розповіли детальніше про сенси та відсилки кожного треку альбому для нашої рубрики «Пісня за піснею».

Її

У нас була мрія створити пісню, котра передає атмосферу фільму жахів. Така собі пісня «горор». Вдалося нам чи ні — вирішувати вам. Можливо, вийшло не так страшно, але точно атмосферно. Настільки, що Її надихнула одного з наших фанатів створити відео кліп на цю пісню, згенерований нейромережею. 

Раптом потні

Пісня, яка написана ще у доковідні часи. «Глобальне потепління — ми самі в цьому винні» — сенси, які ми вкладали в цю пісню стали неактуальними після початку повномасштабки. Натомість, фраза «сортуй сміття в своїй голові», яка заявлена в кінці кліпу, чим далі, тим набуває більшої актуальності. До речі, відео на цю пісню вийшло достатньо концептуальним, що відповідає настрою треку. Також, з музичної точки зору, ми тут дуже ретельно працювали над саунд дизайном, тому слухаючи пісню, можна почути багато чого цікавого. 

Штрихкод на лбу

Якось gannababy_ впряглись в музичні батли. Настільки завзято, що будучи поп-гуртом взяли і виграли батл для рок та метал виконавців. Це вартувало нам багатьох подорожей з Києва до Тернополя, де проходили змагання кожної другої неділі місяця. Мандруючи, ми звернули увагу на ці дивні написи на зупинках: «Штрихкод на ЛБУ, денег не буде, в секонд-хенд, на дачу». Нам стало цікаво, що це, звідки воно взялось. Все виявилось набагато складнішим та конспиративнішим, ніж банальний вандалізм. Пісня вийшла драйвова, заплутана, але дуже потужна!

Рептилоїд (ft. mc rep)

Який великий альбом без фіта? Який реп альбом без репера на фіті? МС Реп — хіба не ідеальний кандидат в нашому випадку? Ми давно дружимо з Мішанею, і слідкуємо за діяльністю цього діаманта українського андерграунду ще з моменту його перших демок, тому питання «кого варто запросити на фіт» взагалі не стояло. Вийшло дуже качово і, авжеж, з фірмовим гуморним стилем Мішані МС Реп(тилоїда).

Квіти

У цієї пісні є 2 версії: студійний оригінал та жорсткий DIY (не за бабки). Поки записували і готували альбом до релізу, виникло бажання випустити щось, щоб наші слухачі про нас не забули. На 1 квітня підготували рімейк квіти (на за бабки) і зняли на нього гуморне відео. Медіа якось підхопили цю версію і тепер багато хто думає, що не за бабки і є оригіналом.

Противний

Вся ситуація, оспівана в пісні противний — основана на реальних подіях. Обережно! З перших секунд пісні — ненормативна лексика! Ви чуєте аудіоповідомлення, адресоване Ганні від її хлопця, під час чергової сварки. Спойлер: все закінчується геппі ендом — вони розійшлися.

Моральний секс

Якось наш добрий знайомий Олександр Положинський запропонував прийняти участь у проєкті, де різні гурти виконують його пісні у власній інтерпретації. Авжеж, ми не відмовили і саме так з’явилася ця пісня. Трохи видозмінений текст, суттєво видозмінена музика, круте виконання від Ганни, та не менш круте соло на басу. Наскільки нам відомо, цей проєкт ще досі чекає свого часу на реліз, але нашу пісню ми все ж показали на загал. 

Лжбч

Головний концертний хіт гурту, що вийшов синглом ще у далекому 2020-му і має кліп. Це флешбеки в ті часи, коли фронтвумен gannababy_ була жорсткою тусовницею та відчувала, що бере від життя максимум. Та ця джанк-романтика швидко зникла, залишивши по собі хіба шлункові розлади.

Стрітрейсер-2003

Стрірейсер2003 придумав Стас — наш экс-басист. Якось, стоячи на світлофорі, він згадував відеогру «Need for Speed: Underground», яка вийшла ще у 2003-му році й подумав, що було б круто зробити пісню з цією естетикою. Разом ми допрацювали цю ідею і так зʼявилася ця пісня. Спойлер: все закінчується трагічно.

Потяг в нікуди

Потяг в нікуди фактично починається з відспівування стрітрейсера з попередньої пісні, який зустрів свій кінець на чергових перегонах. Ця пісня натхненна останньою доковідною зимою, яка стала емоційно тяжкою для гурту. Це був час вайбер-груп, які доводили дітей до самогубства. Жертвою такої групи став наш знайомий. Це спонукало написати пісню про те, що варто цінувати життя, хай і в похмурих тонах.

Класні лосіни

Історія Класних лосін розпочалась на фестивалі Файне Місто. Тоді одному з фанів так сподобалися лосіни Ганни, що він вирішив крикнути: «Класні лосіни». Один за одним це скандування підтримали фестивальники, і вже скоро його вигукував весь натовп. Саме ці скандування й увійшли в офіційний запис пісні.

Особливі

Весною 2020 року ми запакували апаратурою нашу машину й поїхали в Карпати. Там ми зняли будиночок і прожили в ньому майже місяць. Нашою метою було дописати альбом. Альбом не дописали, але цю пісню зробили. Тепер завжди, коли чую цей гітарний семпл у приспіві, у мене флешбеки з тієї поїздки. Загалом, пісня вийшла з неймовірним вайбом і прекрасною лірикою. 

Стрибай у моє море

Який лонгплей без баладної пісні? Дуже чуттєва та особиста пісня, виконана під акомпанемент фортепіано. Ця композиція була записана вживу, під час чергової студійної сесії. Партія клавішних належить дуже талановитому музиканту та композитору Борису Логінову, який наразі проживає за кордоном. Настільки вдало передати настрій, море, хвилі, політ і так бездоганно виконати все вживу, ледь не з першого дублю — дійсно, вдале закінчення і красива перлина цього лонгплею. 


Читайте також: 10 причин моєї ненависті й любові. Юля Юріна про українську музичну індустрію

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024