Головна
>
Література
>

Херсонська бібліотека збирає книжки, аби відновити колекцію, розграбовану росіянами

Херсонська бібліотека збирає книжки, аби відновити колекцію, розграбовану росіянами

Херсонська обласна наукова бібліотека імені Олеся Гончара організувала збір книжок, аби відновити колекцію, розграбовану російськими окупантами. Актуальними будуть нові книжки, видані впродовж останніх трьох років, а також галузева література.

До початку повномасштабного вторгнення у книгозбірні знаходилось близько мільйона примірників 45 мовами світу. «Гончарівка», як її ще називали, вважалась однією з кращих в Україні та була оснащена сучасною електронною технікою та комп’ютерами для читачів. Втім, із приходом росіян, бібліотека не лише постраждала від обстрілів, а й зазнала грабежу. Окупанти вивезли звідти вивезли усе обладнання та книжки, серед яких були цінні видання.

Попри постійні обстріли, бібліотека імені Олеся Гончара продовжує роботу.  На базі книгозбірні навіть відкрили онлайн курси української та англійської мов.

«Після звільнення міста ми виявили багато пошкодженої літератури. Ті, що зникли, імовірно, були спалені. Троє бібліотекарів та дехто з технічних працівників згодилися на співпрацю з окупантами — планували створити “нову” бібліотеку. З назви забрали ім’я Олеся Гончара. В останні дні перед звільненням вони закрили приміщення і вивозили усе, що хотіли. Ми мали відділ дуже цінних видань 18-19 століть. Зараз усі ці стелажі пусті», — розповідає директорка бібліотеки Надія Коротун.

Аби поділитись книжками та допомогти бібліотеці, слід написати на пошту: pr@ukrinform.com.

Нагадаємо, що у Києві до 31 березня триває збір книжок для шпиталів. Приносити літературу можна у книгарню «Сяйво книги», за адресою Велика Васильківська, 6.

Читайте також: З’явилася мапа просторів із українськими книжками за кордоном

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024