Головна
>
Новини
>

Британський лейбл випустив калейдоскоп української експериментальної музики

Британський лейбл випустив калейдоскоп української експериментальної музики

У цей понеділок на британському лейблі Flaming Pines вийшов один із найважливіших релізів для української експериментальної музики останніх років – збірка Kaleidoscope. До цієї компіляції увійшли треки таких музикантів як Андрій Кириченко, Алла Загайкевич, Heinali, Endless Melancholy, Monocube, r.roo, Gamardah Fungus та інших. Найбільш цікавих та впливових представників не мейнстримної електронної та електроакустичної сцени об’єднав у цьому калейдоскопі Ігор Ялівець – засновник дніпровського гурту Gamardah Fungus.

«В основі цієї збірки – бажання донести українську електроакустичну музику до європейського та світового слухача. – каже Ігор. – Багатьох наших музикантів і так вже непогано знають у світі, але я думаю, що ніколи не зайве внести свою лепту в розвиток культури рідної країни і розширити музичні горизонти. Тим більше, якщо випадає така можливість.»

Ігор Ялівець – саунд-дизайнер, музикант, засновник дніпровських гуртів Gamardah Fungus та Submatukana

Kaleidoscope – не перша співпраця Ігоря з Flaming Pines. До цього релізу лейбл уже випускав альбоми Gamardah Fungus. Відправною точкою для ідеї збірки стали компіляції експериментальної музики з Ірану – Abscence та В’єтнаму – Emergence. Надихаючись цими релізами, Ігор Ялівець запропонував кураторці Flaming Pines випустити аналогічну збірку з українськими музикантами. На питання, чому вибір пав саме на британський лейбл, Ігор відповів, що він не знає українських лейблів, яким цікаво зробити і просувати таку збірку.

«Ігор виконав чудову роботу з Kaleidoscope. Цей реліз доповнив нашу серії компіляцій, зайняв важливе місце у музичному просторі лейблу. Як куратор, я намагаюсь надавати слово музикантам, які працюють поза традиційними жанрами, експериментують зі звучанням», – коментує співпрацю кураторка Flaming Pines, Кейт Карр.

Кейт Карр – саунд-артистка, дослідниця, мандрівниця, музикантка, перформерка, родом з Австралії. Зараз живе в Лондоні, курує власний лейбл Flaming Pines, багато виступає по всьому світу, збирає унікальні польові записи. Тісно співпрацює з українським гуртом Gamardah Fungus протягом останніх кількох років.

Робота над Kaleidoscope тривала майже рік. Головний критерій відбору – всі музиканти повинні жити і створювати музику в Україні. Ігор мав на меті показати автентичний саунд, просочений враженнями від того, що відбувається тут і зараз, що відображає душевний стан цих музикантів у нашій країні. Крім того, музика повинна була хоча мінімально підходити концепції лейбла. Flaming Pines – це про ембієнт, ґлітч, idm.

Результатом комунікацї з артистами стали 12 ексклюзивних треків. Жоден із них не видавався раніше, а деякі були спеціально записані для збірки. Окремі музиканти місяцями створювали новий матеріал для Kaleidoscope. Обкладинку збірці українських музикантів робила відома українська художниця Аліна Гаєва. Саме її ілюстрація і дала назву – калейдоскоп.

«Kaleidoscope вартий уваги. Я впевнена, що ті, хто його для себе відкриє, полюблять його одразу. Сподіваюсь, що так вони дізнаються більше про українську сцену та зможуть підтримати її, а потім – інші музичні напрямки та ніші з усього світу», – каже Кейт Карр.

«Ця збірка для тих, хто хоче відкрити для себе сучасну українську електроакустичну сцену або розширити свої знання про неї. Для тих, кому цікаво щось нове і нетривіальне. Для іноземців та українців. Для тих, кому подобається хороша музика», – підсумовує Ігор Ялівець.

Фото: прес-служба

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
2 дні тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024