Головна
>
Музика
>

«Ой, чи то день, чи то ніч»: що відомо про виконавицю Kola?

«Ой, чи то день, чи то ніч»: що відомо про виконавицю Kola?

19 жовтня виконавиця Kola святкує свій день народження. Вона не просить подарунків, натомість, відкриває збір на дрони та амуніцію для третьої штурмової бригади. 

Підтримати збір можна за посиланням, а тим часом ми розповідаємо, хто така Kola, з чого починався її творчий шлях і які пісні принесли їй популярність.

Виконавиця Kola неодноразово з‘являлася на телеекранах як учасниця музичних талант-шоу, як-от «Х-Фактор» чи «Голос країни», а також під час національного відбору на Євробачення 2017. Втім, популярнішою її творчість стала на початку повномасштабного вторгнення, після виходу пісні Чи разом?, яка завірусилася у ТікТоці й  зібрала майже 9 мільйонів переглядів на YouTube. За свою сольну кар‘єру Kola випустила два альбоми, кілька спільних треків зі Святославом Вакарчуком, Yaktak, Vlada K, alyona alyona, Krechet і Павлом Вишебабою, зіграла два великі концерти у київському Bel Etage і вирушила у благодійний тур «Нескорені».

Дитяча мрія та випадкова зустріч із Тіною Кароль  

Kola (cправжнє ім‘я — Анастасія Прудіус) — українська виконавиця та авторка пісень. Анастасія народилася в Харкові. З раннього віку вона мріяла займатися музикою. В інтерв‘ю виданню People UA вона розповіла, що співати почала, коли їй було два роки. Вже у 6 років дівчина брала участь у міжнародних пісенних конкурсах. 

У шкільні та студентські роки теж була учасницею музичних конкурсів і виступала на урочистих заходах. Перші невеликі гонорари заробляла, виступаючи в ресторанах Харкова. Коли Анастасії було 16 років, вона пішла на талант-шоу «Україна сльозам не вірить». У 2013 році взяла участь у музичному конкурсі «Х-Фактор». А у 2016 році стала учасницею шоу «Голос країни».

В одному з інтерв‘ю Kola розповіла, що піти на «Голос країни» вирішила завдяки випадковій зустрічі з Тіною Кароль. У вересні 2016 року Анастасія переїздила з Харкова у Київ, але в потязі сіла не у свій вагон. І там зустріла Тіну, яка їхала з командою після виступу. Привіталася з нею й розповіла, що мріє про сцену. Тоді співачка порадила Анастасії прийти на кастинг «Голосу країни». 

На шоу вона пройшла всі етапи відбору, розвернула до себе чотирьох суддів. Анастасія обрала тренером Потапа, а пізніше вибула з конкурсу на етапі нокаутів. 

Вже у наступному році вона взяла участь у національному відборі на Євробачення 2017 з піснею Flow. Там вона посіла третє місце. 

Після цього Анастасія розпочала сольну кар’єру. 

«Не напій, а круги»: як з‘явилося сценічне ім‘я Kola?

Змалку прізвище Анастасії часто вимовляли неправильно. Її це дратувало, тож після нацвідбору на Євробачення вона з менеджером почала розглядати варіанти сценічного імені:

«Подзвонив Діма, мій директор, і каже: “Насть, а як тобі ім‘я Kola? Ну тільки поняла, це не напій, а типу круги”. Я сказала “клас”, бо це про циклічність, розвиток і безкінечність», — розповіла співачка в шоу «Як ти?». 

Під новим сценічним ім‘ям у 2017 році Анастасія дебютувала з піснею Зомбі. Через рік випустила кліп, який мав візуально зобразити народження сценічного імені виконавиці. Над кліпом тоді працювала режисерка Христина Зінчук

Сольна кар‘єра, «Голос» та війна

Після нацвідбору Kola працювала над розвитком сольної кар‘єри, поєднуючи це з музичними виступами на шоу «Танці з зірками». Упродовж кількох сезонів Kola була солісткою ансамблю та своєрідним «голосом» шоу. 

Також Kola співпрацювала з виконавцем Skofka. Разом вони випустили пісню-присвяту бабусі Ба та трек Маленька дівчинка про самосприйняття й боротьбу людини з навколишнім світом.

У 2019 році Kola випустила дебютний мініальбом Yo!yo. До слова, пісня One Love з цього альбому стала саундтреком до рекламної кампанії Wog в межах акції до 14 лютого 2022 року. Пісня розповідає історію першого кохання:

«Все відбувається у барі, де незнайома пара починає танцювати та відчуває шалений потяг одне до одного. Перший погляд, перший поцілунок, перша зустріч світанку. Обидва відчувають, що тільки зараз у них в житті з’явилось справжнє, єдине кохання», — розповіла Kola про пісню.

У 2020 році співачка випустила трек Синхрофазатрон про недобросовісні відносини. 

«Ця пісня про “поганого”, але улюбленого хлопця, який грає подвійну, а то й потрійну гру, забуваючи, що все таємне рано чи пізно стає явним», — розповіла Kola про трек. 

У 2021 році Kola знову прийшла на «Голос країни». Під час участі в конкурсі в одному з інтерв’ю Kola казала, що прийшла на шоу вдруге, аби продемонструвати свій прогрес:

«З моєї першої участі в «Голосі країни» минуло 5 років. Тепер я зовсім інша. Набралася досвіду, краще розумію, де мій стиль. Це потрібно показувати людям. «Голос країни» — це можливість для кожної людини, професіонала чи ні, вийти на найголовнішу сцену нашої країни та зробити так, щоб тебе почули. А полюблять тебе люди чи ні — це вже як буде». 

На сліпих прослуховуваннях до неї обернулися троє тренерів. Kola потрапила в команду Монатіка й дійшла до півфіналу.

Фото: Viva

Чи то день, чи то ніч?

На початку повномасштабного вторгнення Kola виїхала в Іспанію, де вже кілька років проживає її мама. У березні 2022 року Kola випустила пісню Україно — Ми сила, яка присвячена єдності й витримці українців під час повномасштабного вторгнення. 

Війна та розлука з хлопцем, який служив у Збройних Силах, надихнула співачку написати пісню Чи разом?, присвячену парам, які опинилися в розлуці внаслідок війни. У травні 2022 року вона виклала уривок з пісні в ТікТоці, де той завірусився — користувачі зняли на звук майже 37 тисяч відео. У червні вийшла сама пісня й з моменту публікації вона зібрала понад 9 мільйонів переглядів на YouTube та понад 5 мільйонів прослуховувань на Spotify

Kola каже, що й досі використовує ТікТок, як головну платформу для популяризації своїх пісень:

«Я вважаю, що це круто, що є така платформа, де ти можеш без грошей викласти пісню, і її дійсно можуть почути. Я б порадила артистам робити це кожен день — щось творити, щось викладати й робити так, щоби української музики ставало якомога більше». 

Того ж року Kola випустила треки Дочекаюсь, Біля серця, Листопад, Тебе — Собі, Голос та Доньці. Остання була записана на вірш військовослужбовця та поета Павла Вишебаби. Трек вийшов як фіт Вишебаби та Kola. 

Інстаграм артистки під час війни перетворився на музичний щоденник почуттів і переживань. Пізніше вона випустила мініальбом Музичний щоденник, до якого ввійшло п‘ять пісень: Лину, Думки дітей, Цінувати життя, Ноги Збила та По воді. На титульну пісню з Лину вийшов кліп, над яким працювали Діма Габбанін, Саша Багазій та Orpheus Kid. У пісні йдеться про закоханість, яка відкриває у людині її прекрасні риси.

19 травня 2023 року Kola випустила пісню Коли ми двоє в дуеті зі Святославом Вакарчуком. Ідея заспівати пісню разом із Колою з’явилася в соліста ОЕ під час поїздки в одне з прифронтових міст:

«В авто тихо працювало радіо, я почув одну з пісень Насті, а за вікном в цей час було невеличке прифронтове місто, автівки з військовими, цивільні, які поспішали по своїх справах і серед всього цього стурбованого життя на узбіччі стояла, обійнявшись, пара: він у формі, вона — з невеличкою валізою. Я не знаю чи говорили вони про щось чи просто мовчали, чи щойно приїхала дівчина чи вже збиралась повертатись. Але в той момент зрозумів, що Коли ми двоє, то діалог двох. І дякую Насті, що тонко відчула те саме і пісня набула саме такого звучання», — розповів музикант.

Навесні 2023 року Kola вирушила в благодійний тур «Нескорені» разом з Мартою Липчей, Енджі Крейдою та Roxolana. В межах туру виконавиці збирали кошти на допомогу пораненим військовим у лікуванні, реабілітації та протезуванні.

1 та 2 червня 2023 року відбулися два перші великі сольні концерти виконавиці у київському клубі Bel Etage, де вона стала героїнею сьомого епізоду шоу «Не за кадром». У розмові з журналістом Ромою Шишкіним вона розповіла про тур, співпрацю зі Святославом Вакарчуком, популяризацію пісень у ТікТок та тонку межу шароварщини й байрактарщини.

Також у вересні 2023 рлку Kola випустила пісню Цінувати життя, що стала саундтреком до нового сезону українського серіалу «Жіночий лікар», який знімала команда режисерів та постановників: Андрій Колесник, Павло Мащенко та Сергій Сотниченко.


Читайте також: Софії Андрухович вручили літературну премію «Зустріч 2023». Розповідаємо, що відомо про авторку

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024