Головна
>
Музика
>

Бути на лейблі kontrabass promo: advantages and disadvantages від артистів

Бути на лейблі kontrabass promo: advantages and disadvantages від артистів

16 грудня в Малій опері відбудеться таємна вечірка kontrabass promo. Восени організації виповнилося пʼять років, лейблу — рік, тож з нагоди святкування організатори влаштують виступи своїх резидентів. Серед них — The Unsleeping, the feels, Sheetel, lumosback, Бурко та Крамдада. Організатори переконані, що за цей час лейблу вдалося створити репутацію спільноти. 

Напередодні події ми запитали у артистів kontrabass promo про переваги й недоліки співпраці з лейблом. А ще уважні читачі знайдуть промокод зі знижкою -15% на квиток.

Що таке kontrabass promo?

kontrabass promo — культурна агенція, що з 2018 року займається розвитком музичної інді-сцени в Україні. Восени 2023 року організації виповнилося 5 років. Й станом на момент річниці команда агенції працює у п’яти різних напрямках: концерти, букінг, лейбл, PR-напрямок та діяльність в межах благодійного фонду Musicians Defend Ukraine.

Аби відзначити річницю організатори зберуть тих, завдяки кому і заради кого агенція працює. На «Таємній вечірці контрабасу» зіграють шість музичних проєктів: The Unsleeping, the feels, Sheetel, lumosback, Бурко та Крамдада. Учасників кожного із цих гуртів ми розпитали про переваги та недоліки роботи з командою лейблу. 

Артист Бурко

Довідка від kontrabass promo: Один із найновіших артистів лейблу, з яким наразі було випущено лише один сингл та кліп Обожнюю це тіло. Жанр музичного висловлювання: спокен ворд під мінімалістичні біти про насущні проблеми інді артиста на шляху до омріяної слави. 

Бурко каже, що немає великого досвіду роботи з лейблами: «Тож класичне уявлення про роботу у мене приблизно таке: вони дають багато грошів, я перестаю працювати, а через кілька років у мене забирають права на всі пісні, включаючи демки, сценічне ім’я, і навіть майбутніх цуценят песика моєї подружки. Контрабас поки виявились трохи хитрішими (не пропонують мені грошей».

Переваги:

  • Вже після релізу першого синглу запросили виступити на Таємній Вечірці у Малій Опері. Взагалі, я не планував репетирувати живу програму і морозився від пропозицій зіграти у невеликих клубах. Але тут встояти не зміг.
  • Люди з команди. Спілкування проходить так, наче ми вже роками знайомі, а почуття гумору наче на моїй хвилі. Це для мене дуже важливо. 
  • З Крамдадою ми потрапили у кілька кураторських плейлистів від Спотіфай — цього не вдавалося зробити раніше, коли релізилися самостійно.

Недоліки:

  • Проєктів у цих людей овердофіга, тому вписатися в графік не так вже й просто, особливо, якщо це незапланований проєкт, який я придумав вранці.
  • Піар\комунікація зі ЗМІ. З однієї сторони, все проходить норм, а іншої я не зовсім розумію, що для артиста мого статусу це може дати. Я зрозумів, що у роботі з піаром максимально важливо ставити конкретні задачі і окреслювати бажання. Наприклад: я потрапив на офлайн івент одного видання, як гість з кліпом на свій трек і це було важливіше, ніж окрема стаття у виданні.  

«Є відчуття, що лейбл розвивається тут і зараз, щось дає, щось бере, на щось можна повпливати в ріал таймі й замутить якийсь двіж на рівному місці. Чекаю росту спільноти онлайн, цікавих офлайн двіжух і різних експерементів», — підсумовує Бурко.

lumosback

Довідка від kontrabass promo: Дмитро Приходько був тривалий час відомий навколомузичній спільноті, як бартендер у культових київських закладах, але згодом друзі-музиканти його схилили у непевне артистичне русло. В дискографії пару тиктокових хітів та EP Світло повернеться.

«Наша співпраця йде по різному — щось може провтикатися, а щось навпаки прикольне вимальовується. Бо коли є команда з декількох людей — це допомагає краще готуватися до процесів, які повʼязані з релізами, концертами, просуванням та іншими приколами», — каже артист.

Переваги:

  • Допомагають не паритися про процеси, які повʼязані з дистрибуцією, пресрелізами, стрімінговими майданчиками тощо. Це насправді великий обсяг задач від яких частково залежить успіх артиста, його можливості та майбутні досягнення. 

Недоліки:

  • Альбом Світло Повернеться все ще не послухали мільйони людей і я все ще бідний. 

Антон Шитель

Довідка від kontrabass promo: фронтмен гурту Sheetel і один із перших артистів, з якими контрабас починав свій концертний шлях у 2018 році. Реалізовані спільно десятки концертів та театрально-музичний проєкт «Катарсис» у NAMU.

Переваги:

  • Я не вмію, і, чесно кажучи, не хочу вчитись займатися пітчингом треків по плейлистах. Це за мене робить лейбл. І загалом, є посередником між мною (артистом) та дистриб’ютором. Це — супер.
  • Лейбл допомагає з будь-яким релізом в інфополі. Це теж важливо. З Контрабасом ми «на ти» вже дуже давно, тому все, що я публікую, роблю, пропоную — не потребує довгих пояснень і «розжовувань», бо ми добре знайомі, це сильно спрощує підготовку до релізу, концерту тощо.
  • Також, як мені здається, співпраця з лейблом позитивно впливає на грантові історії. Коли ти, як артист подаєшся на грант, то вписуєш в графу label свій лейбл — це, як на мене, покращує шанси отримати фінансування.

Недоліки: поки не виявлені.

Для уважних читачів Лірум має прикол — з промокодом LIROOM ви можете придбати квиток на Таємну вечірку зі знижкою -15%.

Євген Мороз

Довідка від kontrabass promo: фронтмен гурту The Unsleeping. Він, при всій експресивності на сцені, можливо, найлаконічніша людина у світі. 

Переваги:

  • Топ організація
  • Швидкий контакт
  • Ефективна співпраця
  • Людяне відношення у випадках форс-мажору
  • Зароблені разом з ними гроші

Недоліки:

  • Інколи важко розв’язувати робочі питання серйозно, бо сперечатися з кєнтами боляче.
  • Відсутність мільярдів грошей в кишені.

Сашко Олійник

Довідка від kontrabass promo: неперевершений драмер The Unsleeping. Останнім часом підбарабанює друзям з гурту the feels, чим демонструє неабияку повагу та любов до молодших колег. 

Переваги:

  • Не треба вдаватися дуже сильно у всі ці всі піари тощо.
  • Робота робиться за кулісами й приносить свої плоди.
  • Все виходить люкс.

Недоліки:

  • Через те, що все робиться за кулісами, не завжди викупаєш куди діваються ті золото-валютні запаси гурту (це жарт, бо у нас немає грошей).
  • У нас настільки хороші відносини, що ми дозволяємо собі один одного шантажувати.

Влад Іванов

Довідка від kontrabass promo: єдиний та незмінний гітарист та з недавніх пір вокаліст гурту the feels. Шарить за рокове музло, як боженька. І так само, як боженька, відривається під час своїх виступів на сцені. 

Переваги:

  • Кайфова інтеграція в музичну тусовку.
  • Пропускають на івенти.
  • На івентах наливають.
  • Є усвідомлення, що ти не один і тебе підтримають у випадку піздєца.

Недоліки:

  • Якимось чином у тебе в житті зʼявляється БУРКО (нон опшонал)
  • Хвилюєшся, щоб нове музло зайшло. Це про довіру. Твоє музло мало зайти, щоб тебе взяли на лейбл і після того, як ти вже на ньому, то тобі хочеться бути впевненим, що ти цю довіру не просреш.

Не всі артисти, що співпрацюють із лейблом, будуть виступати на Таємній вечірці. Серед них Alice Change. Але ми все ж розпитали виконавицю для чого їй треба лейбл.

«Здебільшого заради моральної підтримки. Оскільки в мене нема своєї команди чи  менеджера, то саме лейбл рятує мене, коли треба щось вирішити, спланувати, відповісти комусь щодо співпраці або навіть порадитися, чи не вплине “щось” негативно на мою репутацію. Якщо за день до релізу в мене стається ментальний брейкдаун або дуже багато навалюється роботи (звичайної, не музичної) — то я можу бути впевнена, що все під контролем. Також дуже цінно, що завдяки своєму досвіду команда лейбла може підказати, на який день ставити реліз, на які фіти варто погоджуватися, а на які ні, чи варто знімати кліп, до кого краще звернутися за певною послугою тощо. Мене дуже виснажують усі питання організаційного характеру та ці всі вирішення, що варто робити, а що ні — тому важливо мати таку опору», — пояснює Alice Change.

Попри це виконавиця називає і недоліки

  • відсоток роялті. Ми, музиканти, і так дуже мало отримуємо з прослуховувань.
  • Мені важко, коли я бачу, що є більш важливі, більш популярні артисти, яким приділяють більше уваги (бо, звичайно, команда не може розірватися на всіх). Але то чисто мої загони.

«Ще важливо зазначити, що не всі лейбли так підтримують своїх підопічних — у деяких випадках ви отримаєте тільки допомогу з дистрибуцією — і багато хто вважає, що це не варто того, щоб віддавати права на свої треки та відсоток. Але для мене навіть така допомога цінна, бо, наприклад, коли на попередньому лейблі мені знадобилося змінити слова в пісні «Не вистачає кисню» (я, прости господи, видаляла імʼя Арестовича), питання було вирішене протягом тижня, тоді як без лейбла це зайняло б набагато більше часу та нервів», — додає співачка.

Disappeared Completely

Довідка від kontrabass promo: найбільш досвідчена команда в ростері лейблу, працювали із закордонними лейблами. Спільно з нами випустили кілька синглів та альбом. Цей реліз (альбом) вважаємо найуспішнішим кейсом в роботі лейблу. 

«Коли ми підписали наш альбом з Контрабасом, розраховували чисто на локальний рівень: посвітитися у наших плейлистах, отримати невеличке локальне промо. А тепер уявіть наш подив, коли ми вийшли на світовий рівень пітчингу, притаманний європейським лейблам? Нас підтримував Spotify у світових плейлистах і це велике досягнення та визнання від музичного майданчика, особливо для українського артиста. Ми отримали купу нової аудиторії як і хотіли, і як вишенька на весь торт — Disappeared Completely на обкладинці “Українського року” у Spotify цілий місяць! Звісно, ми теж багато роботи зробили, але самі по собі ми б не досягали того, чого досягали. Контрабас нам у цьому методично допоміг, а ми методично і професійно реагували на запити і робили все швидко і якісно, саме тому стався метч.»

Переваги:

  • Професійність та авторитетне ім’я.
  • Дружнє ставлення.
  • Моральна підтримка.
  • Контакти з медіа.
  • Просування на платформах.

Недоліки:

  • Відділення функції піару від лейблу. На жаль, в Україні це працює саме так. Бо на закордонних лейблах, в угодах вже «олл інклюзів» і зазвичай лейбл інвестує самостійно у вас, як в артиста, включаючи PR-послуги.
  • Забагато артистів. Нам важко про це судити тверезо. Але нам здається, що доволі важко випускати в один день кожного тижня багато артистів. Втрачається ексклюзивність релізу та ексклюзивність лейблу. 
  • Молодий лейбл і помітно, що вони поступово розбираються з усім.

«Деякий час ми придивлялися одне до одного, вели багато переговорів і подекуди вони здавалися нам непотрібними. Хотілося скіпнути все це і почати шось робити. Інформація нас не дивувала, бо ми дуже підковані у цих процесах: від юридичного до організаційного. Подекуди ми знали краще як влаштовані процеси, ніж сам лейбл і це якраз про те, чому він відчувався новеньким. Але все одно це компенсувалося величезною роботою по нашому альбому й у нас питань по професійності згодом не було», — підсумовує гурт.

Висновок від Disappeared Completely: Не думайте ЩО лейбл вам дасть — думайте ЩО ви їм можете пропонувати. Вони будуть працювати саме з вашим матеріалом і вони не чарівники, які магічним чином зроблять його топовим, це ваша задача. Проте, якщо ви об’єднаєте зусилля, то тоді вас чекатиме прекрасний результат!

Замість висновків від kontrabass promo. 

Хотілося б зазначити, що діяльність музичних організацій в Україні — агенцій, лейблів, промо груп тощо — поки немає усталених та уніфікованих правил та відпрацьованих процесів. Незалежно від кількості досвіду чи масштабів всі ці команди формують принципи діяльності музичного ринку просто зараз. В кожного лейблу є свої переваги та недоліки, і прикольно було б, аби ми могли відкрито ділитися досвідом із колегами по цеху задля покращення середньої температури по кімнаті. Тому, запрошуємо всіх колег, артистів, журналістів провзаємодіяти на нашій таємній вечірці!

Придбати квитки можна за посиланням.

Матеріал опублікований на умовах партнерства.

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024