Головна
>
Література
>

Зайчики, котики та козаки Костя Лавра: культурні портрети

Зайчики, котики та козаки Костя Лавра: культурні портрети

LiRoom LiRoom
25 Жовтня, 2023

«Діти — найвимогливіша аудиторія і одразу ж помічають (а краще сказати, просто перегорнуть сторінку або відкладуть книжку убік), коли той же заєць намальований нашвидкуруч і недбало. Тому шлях будь-якого звіра з голови до кінчика пензля лежить через серце», — казав ілюстратор Кость Лавро про своїх звіряток у розмові з газетою «Хрещатик» ще у 2002 році.


Цим текстом ми продовжуємо серію текстів культурних портретів — історій про українських митців та мисткинь про яких ви могли чути або ще матимете нагоду почути.

Спеціально для Лірум авторка профілю «мамине сонечко» у твіттері й інстаграм-блогу Old books from Ukraine розповідає про головного ілюстратора «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ» Костя Лавра, якого також називають легендою української книжкової ілюстрації.


Кость Лавро народився 11 березня 1961 року. Щодо цього ми можемо бути впевнені. А от дані місця народження на сайтах різняться. Річ у тому, що через жарт Івана Малковича під час промоції ілюстрованої Лавром Гоголевої «Ночі перед Різдвом», на багатьох ресурсах досі пише, що той народився на хуторі біля Диканьки. Навіть на сайті видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» записана ця версія. Хоча насправді він народився в Новоукраїнці Кіровоградської області. Навчався Лавро в Республіканській Художній школі імені Тараса Шевченка, пізніше — на факультеті художнього оформлення книги Української академії друкарства (тоді в Українському поліграфічному інституті у Львові). У своїх роботах Кость Лавро поєднує елементи українського авангарду 1920-х років з мотивами українського народного малярства. 

Ілюстратор є головним художником «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-Ги», водночас він встиг поспівпрацювати з багатьма видавництвами, такими як «Веселка», «Розумна дитина», «Свенас», «Марка України» «Марка України», «Довіра», «Криниця», «Маяк», «Махаон», «Фоліо», «Знання», «Навчальна книга — Богдан» та інші. У іноземних видавництвах, таких як Calligram, Épigons, Knopf, Bayard-Presse теж виходили книжки з його ілюстраціями. Серед численних нагород митця є Національна премія імені Тараса Шевченка в номінації «Образотворче мистецтво» (2010 рік) у за ілюстрації до творів класиків вітчизняної літератури та монументальні розписи на тему українських народних казок у Державному академічному театрі ляльок у Києві.

Фойє біля музею ляльок. Фото з сайту Київського академічного театру ляльок

Абетка, що починається з Ангела

Костя Лавра називають легендою української книжкової ілюстрації, а його роботи обличчям видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Справді, стосунки ілюстратора з цим видавництвом довгі та плідні. У розмові з «Барабукою» той розповідає, що вони разом з Іваном Малковичем працювали над дитячим журналом «Соняшник», і саме тоді в Малковича з’явилася ідея створити видавництво. Він запросив Лавра бути головним художником видавництва, як є і до сьогодні.

Однією з робіт, яка стала культовою для українських дітей та їхніх батьків є Абетка Костя Лавра. Надрукована на цупкому картоні, з барвистими ілюстраціями й гарними віршами вона стала одним із лонгселерів видавництва. Першу версію Абетки намалював Володимир Харченко. У 2020 році світ побачила англомовна версія Абетки з Лавровими ілюстраціями.

Але першою книжкою з ілюстраціями Лавра, що побачила світ у цьому видавництві стала «Дитяча Євангелія» з оповідями про Ісуса. Зараз її у продажу немає. У 2009 році вийшла оновлена версія цього видання з більшою кількістю ілюстрацій і іншим дизайном обкладинки.

Також його ілюстрації прикрашають в три томи «Улюблених віршів», які видаються з 1994 року та три томи видання «100 казок».

«Улюблені вірші-2», видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2002 рік (старе видання)

У цьому видавництві вийшло чимало робіт Костя Лавра.

«Фарбований Лис» з ілюстраціями Костя Лавра у 2017 році увійшов до міжнародного каталогу «Білі круки».

Іван Франко «Фарбований лис», видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», з 2014 року

А за свого відомого Миколая Кость Лавро судився з «Мегамаркетом», коли той для акцій на свята використав ілюстрацію без дозволу. 

Абабагаламагівське міні-диво

Серія «Міні-диво» була несподіваним та успішним проєктом видавництва А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА. Під гаслом акції «Аніж нарікати на темряву, краще засвіти свою свічку, і темряви стане менше» у видавництві надрукували 14 мініверсій своїх книжок. П’ять книжок серії проілюстрував і Кость Лавро. І в мініверсії «Улюблених віршів» також були його ілюстрації. 

За словами видавництва, друком вийшло 1 600 000 примірників, кожен з яких коштував одну гривню (станом на грудень 2001 курс гривні до долара США 1 долар=5 грн 28 к. за даними ligazakon). Книжечки розповсюджували через Укрпошту, а сама акція тривала п’ять місяців. Той, хто надіслав на адресу видавництва 5 корінців серії, отримав шанс виграти комп’ютер. Про рівень книжкової акції, яка популяризувала читання, українську книжку та тих, хто був причетний до її створення свідчить той факт, що призи 1 червня 2002 року розіграли в ефірі каналу УТ-1. Історію цієї акції можна прочитати на сайті видавництва.

Дивіться, як малювати вже культового зайчика можна у відео порталу «Афіша-Бровари».

«Соняшник», «Веселка» та інші видавництва

Як художник, Кость Лавро перед «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-Гою» працював у кількох видавництвах, наприклад, Наприклад, у «Дніпрі» був художнім редактором, адже знання додрукарських процесів, увага до деталей та розуміння, як робиться книжка, дозволяло як покращити видавничі процеси, так і створювати максимально влучні ілюстрації. Та і під час роботи з Абабою книжки Лавра виходять і в інших видавництвах.

Астрід Ліндгрен «Сонячна галявина», видавництво «Махаон-Україна», 2010 рік (сторінки із сайту «Кашалот»)/Юрій Винничук «Історія одного поросятка», видавництво «Фоліо», 2015-2022 рік (сторінки зі сайту Наш формат)

Окрім бойових котиків та скромних песиків, зайчиків та інших звірять, ілюстратор любить малювати й козацькі мотиви. Такі роботи теж дуже виразні та стають улюбленими у маленьких та дорослих читачів.

Олесь Ільченко «Козак, король, крук : іронічні казки», видавництво «Грані-T» (перше видання), видавництво «Навчальна книга — Богдан»

Поштові марки та неофіційні талісмани на Євро-2012

Персонажі Костя Лавра оселилися і на поштових марках. Упродовж кількох років у нього виходили марки у серії «Українські народні казки». Також світ побачили два маркові аркуші «Українське подвір’я».

«Українські народні казки» 2004 рік

Котики-футболісти Кіт та Кот Костя Лавра могли стати неофіційними талісманами Євро-2012 (яке приймали Україна та Польща), але неофіційний талісман для того Євро так і не обрали.

Закордонні видання та номінації

У 2022 році він разом з письменницею Галиною Малик був номінантом від України на Премію Андерсена та пройшов у довгі списки. В інформації про нього в документі на сайті премії пишуть, що Кость Лавро — завзятий автомобіліст і іноді створює нові моделі автомобілів. Хтозна, якби автомобілебудівна галузь в Україні була б іншою, то у нас могло б не бути вже культового дитячого ілюстратора.

У 2017 році українці художник Кость Лавро та письменниця Зірка Мензатюк були першими українцями, які увійшли до списку номінантів на престижну премію в галузі дитячої літератури Міжнародну премію пам’яті Астрід Ліндгрен. 

Кость Лавро співпрацює з іноземними видавництвами. Права на його книжки придбали знамениті світові видавництва з США, Швейцарії, Франції та ін. Також Кость Лавро працює французьким дитячим журналом «Pomme d’Api». Образи, які він створює, цікаві дітям та дорослим не тільки в Україні.

Le grand méchant livre du loup (Contes et comptines), видавництво «BAYARD JEUNESSE», 2003 рік (сторінки із сайту «Amazon»)

Читайте також: Засновник видавництва Komubook Павло Швед запускає онлайн-платформу для продажу арту

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024