Головна
>
Новини
>

Криворізький Центр Сучасної Культури проведе лекції з деколонізації та нових культурних наративів

Криворізький Центр Сучасної Культури проведе лекції з деколонізації та нових культурних наративів

10 — 16 червня у Кривому Розі (провулок Металургів, 40) Криворізький Центр Сучасної Культури (KRCC) організує освітню програму в межах резиденції «Кривий Ріг: Культурна спадщина». Освітня програма складається з тематичних лекцій з деколонізації та нових культурних наративів.

Програма лекцій

«Регенерація виробничих просторів міст: європейський досвід для України»

Лекторка: Вікторія Пацюк — експертка з індустріального туризму, кандидат географічних наук, доцент кафедри туризму та економіки КДПУ, докторантка Київського національного університету. 

Час: 10 червня, 18:30 — 20:30

Лекція охоплює сутність поняття індустріальної спадщини та аналіз напрямів її регенерації враховуючи провідний європейський досвід регенерації індустріальної спадщини, що накочений як капіталістичними країнами, так і країнами колишнього соціалістичного табору. А також тенденції регенерації виробничої спадщини в Україні, найбільш вдалі кейси як еталони для Кривого Рогу. Перспективи регенерації індустріальної спадщини як в Україні, так і в Кривому Розі.

«Об’єкти культурної спадщини Кривого Рогу ХІХ — початку XX століття: проблеми збереження та ревіталізації»

Лектор: Едуард Дворчук — краєзнавець, гід, організатор активного туризму, засновник і провідний адміністратор інформаційної платформи «Криворізька старовина» у фейсбуці.

Час: 10 червня, 18:30 — 20:30

Під час лекції ви проаналізуєте сучасний стан найбільш визначних та перспективних об’єктів культурної спадщини Кривого Рогу кінця ХІХ — початку XX століття. Досвід їхнього дослідження для подальшого відновлення. А також розглянете чинні проблеми збереження та їхнього використання.

«Ревіталізація індустріальних об’єктів Кривого Рогу та їх адаптація до міського простору»

Лектор: Володимир Казаков — експерт з індустріального туризму, завідувач кафедри туризму та економіки КДПУ, кандидат географічних наук, доцент, найкращий гід України 2021 року за версією Ukraine Tourism Awards.

Час: 12 червня, 18:30 — 20:30

На лекції будуть висвітлені питання форм і напрямів ревіталізації індустріальних об’єктів Кривого Рогу та їхньої адаптації до міського простору на прикладі законсервованих шахт, промислових споруд заводів і фабрик, промислових пустищ, зон відчуження (провальних зон шахт) міста. Розглянуті можливості проєктів регенерації виробничих просторів Кривого Рогу у повоєнний час.

«Відвали й кар’єри Кривого Рогу у новому урбаністичному обличчі міста»

Лекторка: Ірина Остапчук — експертка з екологічного туризму, членкиня Всеукраїнської асоціації гідів (ВАГ), кандидатка географічних наук, доцентка кафедри туризму та економіки КДПУ.

Час: 13 червня, 18:30 — 20:30

Лекція присвячена огляду сучасного стану використання кар’єрів та відвалів міста: у промислових цілях та як об’єктів стихійної рекреації як туристичних об’єктів; та огляду можливих подальших їхніх перспектив у новому Кривому Розі.

«Архітектурні стилі у цивільній і промисловій забудові Кривого Рогу»

Лекторка: Ганна Літвінчук — гідеса, краєзнавиця, начальниця відділу розвитку туризму КП Інститут розвитку міста Кривого Рогу.

Час: 14 червня, 18:30 — 20:30

Забудова Кривого Рогу з рисами архітектурних стилів розпочалася наприкінці ХІХ століття. Кожна історична епоха в місті породжувала панування певного архітектурного стилю. Типи архітектури, які були розроблені, характеризувалися впливом навколишнього середовища, культури та технологій, і оскільки вони виникали в різних куточках світу, то демонструють регіональні адаптації та варіації. Під час лекції розглянемо архітектурні стилі у цивільній і промисловій забудові Кривого Рогу, їхні характерні риси та історичне значення.

«Камінь і пам’ять. Практики освоєння архітектурної спадщини доби модернізму»

Лектор: Кирило Ліпатов — історик і дослідник, колишній голова наукового відділу Одеського Національного художнього музею. Нині один із фокусів його дослідницької уваги – деколонізація місць пам’яті та переосмислення локальної ідентичності міст, передовсім його рідної Одеси.

Час: 16 червня, 12:00 — 14:00

Сто років тому авангард дав сучасникам уявлення майбутнє про в різних його проявах. За виразом Річарда Сеннета, соціолога міста, «Архітектурні ідеї старіють повільніше ніж ідеологія яка фундує їх і люди які їх сповідують». Як сприймається нашими сучасниками образ міста майбутнього що ми отримали від двох хвиль модернізму минулого сторіччя? Стратегії апропріації, забуття, музеєфікації, які використовуються міськими стейкхолдерами створюють різні режими сприйняття архітектури авангарду сторічної давнини.

Зареєструватися на подію можна за посиланням.

Проєкт «Кривий Ріг: Культурна спадщина реалізується ГО «Інститут Розвитку Кривого Рогу», та співфінансується програмою ZMINA: Rebuilding, створеною за підтримки Європейського Союзу в рамках спеціального конкурсу заявок на підтримку українських переселенців та українського культурного і креативного секторів, за підтримки МБФ «ІЗОЛЯЦІЯ», Trans Europe Halles та Malý Berlín.


Ця публікація була підготовлена за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України». Зміст цієї публікації/статті є виключною відповідальністю Лірум і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Читайте також: Підготовка до великої війни, виставки закордоном та диджиталізація. Як Харківський ЛітМузей працює під час вторгнення?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024