Головна
>
Література
>

Понад 25 тисяч людей і 800 тисяч гривень на ЗСУ: KyivBookFest підбив підсумки

Понад 25 тисяч людей і 800 тисяч гривень на ЗСУ: KyivBookFest підбив підсумки

8-10 вересня у Києві проходив книжковий фестиваль KyivBookFest. Фестиваль проводився у двох форматах: книжкової виставки та галузевого форуму з подіями від книговидавців, митців і музикантів. Захід був благодійним — на фестивалі вдалося зібрати 810 034 гривні, які спрямують на друк статутів і посібників для Збройних Сил. На сторінці у фейсбуці вони розповіли про результати KyivBookFest.

Фото: KyivBookFest (Іван Данів, Наталія Коваль)

Загалом фестиваль відвідали понад 25 000 людей. З них майже 5 500 людей відвідували галузевий форум, вхід на який був за донатом. Під час подій відбувалися аукціони, де текож збиоали кошти на благодійність:

«Найбільший благодійний внесок у розмірі 7000 гривень зробила відвідувачка на аукціоні під час виступу гурту Фіолет за книгу Андрія Кокотюхи Довга комендантська година” з автографом Кирила Буданова», — розповідають організатори.

Найбільше відвідувачі ходили на зустрічі з Максом Кідруком, Юрієм Гудименком, Данилом Яневським, Володимиром В’ятровичем та Сергієм Руденком, братами Капрановими, Марією Матіос, Василем ШкляремВіктором Морозовим та Іваном Малковичем. 

Фото: KyivBookFest (Анна Солі, Валентин Кузан)

Організатори додають — професійна частина фестивалю зібрала усіх дотичних до книжкової сфери представників: видавців, книгарень, бібліотекарів тощо. Також гості відвідували концерти Олександра Положинського й гуртів Фіолет та Ot Vinta, які кожного дня закривали програму фестивалю. 

За словами організаторів, вони провели опитування серед 60% видавців, які взяли участь у події. 98% опитаних відповіли, що задоволені участю та вважають фестиваль успішним. Майже 50% повідомили, що кількість відвідувачів перевищила їхні очікування. Також, за інформацією 90% видавців торгівля компенсувала їхні витрати на фестиваль.

Деякі з видавців поділилися своїми результатами продажів на KyivBookFest. Наприклад, видавництво Vivat у своєму телеграм-каналі рлзповіло, що найбільше відвідувачі купували книжки «Я перетворююсь…Щоденник окупації» Володимира Вакуленка, «Невеличка драма» Валер‘яна Підмогильного, «Рівновага» Володимира Винниченка, «Архіви КГБ. Невигадані історії» Едуарда Андрющенка, «Кафе на краю світу» Джона Стрелекі, «Усі в моїй родині — вбивці» Бенджаміна Стівенсона та «Цирцея» Медлін Міллер.

Видавництво «Фабула» оприлюднило свій рейтинг. До нього увійшли книжки «Бій за Київ» Сергія Руденка, «Довга комендантська година» Андрія Кокотюхи, «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну» Володимира Вʼятровича, «Війна чорної діри» Леонарда Сасскінда та «Ніхто не скаже “Прощавай!“» Василя Добрянського.

Оновлено від 12 вересня, 22:30

У KyivBookFest взяли участь 83 видавництва. Видання Forbes Україна розповіло, скільки витратили та вторгували на фестивалі видавці-учасники. Для участі кожне видавництво мусило сплатити оргвнесок відповідно до орендованої площі. Наприклад, Vivat на забудову двох локацій та оренду витратив 150 000 гривень, а видавництво #книголав сплатило 15 000 за стенд. Загалом було внесків на 1,2 мільйони гривень, тоді як витрати на організацію фестивалю склали 2 мільйони гривень.

Щодо заробітку, то «Клуб сімейного дозвілля» вторгував понад 800 тисяч гривень, Vivat — більше 600 тисяч гривень, а «Ранок» — 500 тисяч. «Наш Формат» продав книжок на 900 тисяч гривень, а «Фоліо» та «Фабула» «вийшли в плюс».

Нагадаємо, що під час фестивалю в секції «Осінні скарби» відбулося нагородження переможців літературного конкурсу «Коронація слова 2022» у номінації «Романи».


Читайте також: Читаємо уривок з книжки «Бій за Київ» Сергія Руденка

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024