Головна
>
Кіно
>

Київський тиждень критики оголосив програму міжнародної ретроспективи

Київський тиждень критики оголосив програму міжнародної ретроспективи

З 12 до 18 жовтня у кінотеатрі «Жовтень» в межах сьомого Київського тижня критики буде показана програма ретроспективи світової класики. Секція називається «Людина з кіноапаратом». До неї увійде шість фільмів, які розповідають про творців і глядачів кіно.

Лірум є інформаційним партнером події.

Програма ретроспективної секції Київського тижня критики

«Бульвар Сансет», 1950 рік. Режисер: Біллі Вайдер

Це похмура й водночас іронічна рефлексія на Голлівуд 50-х років, де розповідається про вади тогочасної кіноіндустрії. У стрічці перетинаються долі амбітного, однак неуспішного молодого сценариста й акторки, яка була зіркою в епоху німого кіно, але пізніше стала забутою та ізольованою від гламурного життя.

«Крізь шпарину», 1960 рік. Режисер: Майкл Пауелл

Драматичний трилер про серійного вбивцю, який використовує для своїх злочинів кінокамеру. Він знімає передсмертний вираз жаху на обличчях жертв. Нині фільм вважається однією з найкращих британських робіт усіх часів, однак сучасники режисера сприйняли його вкрай негативно. Майкл Пауелл більше не зняв на батьківщині жодної стрічки.

«Ед Вуд», 1994 рік. Режисер: Тім Бертон

Ця комедія розповідає реальну історію життя і творчості людини, яка здобула славу «найгіршого режисера всіх часів». Ед Вуд мав запал до творчості й не припинив знімати, навіть коли оточення намагалося спинити його. Так він став відомим кінематографістом, хоч і відзначився не майстерністю.

«Ірма Веп», 1996 рік. Режисер: Олів’є Ассаяс

У центрі сюжету цієї драматичної комедії опиняється гонконзька кінозірка Меґґі Чун, яка грає саму себе. Вона погоджується прибути у Францію для зйомок у рімейку класичного фільму, але її подорож перетворюється на комедію помилок і культурних зіткнень.

«Ночі в стилі буґі», 1997 рік. Режисер: Пол Томас Андерсон.

Драма розповідає про іншу сторону кіноіндустрії — фільми для дорослих. У стрічці зображений злам часу, де порноіндустрія перейшла від порнокінотеатрів до доступніших відеокамер та домашнього відео. У центрі сюжету — злет і падіння хлопця на ім’я Едді, який раптово отримує шанс стати великою порнозіркою.

Організатори фестивалю також представили постер програми, героєм якого став кіномеханік із драматичної комедії «Прощавай, Dragon Inn» 2003 року. Це стрічка тайванського режисера Цая Мінляна, який свого часу був представлений у програмі 4-го Київського тижня критики зі стрічкою «Дні». Фільм розповідає про останній сеанс старого кінотеатру, який зачиняється назавжди. За словами кураторки фестивалю Дарії Бадьйор, фільм «видається дуже актуальним для Києва 2023 року; міста, що перетравлює небагатозальні кінотеатри та суспільні простори на догоду комерційній доцільності та напрочуд погано окресленій муніципальній культурній політиці».

На фестиваль можна купити абонементи. Повний коштує 850 гривень, денний 550 гривень і студентський — 450 гривень. Придбати їх можна за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про програму української ретроспективи «Жіноча роль», що присвячена легендарним акторкам різних епох.


Київський тиждень критики — міжнародний фестиваль арткіно, кураторами якого виступають українські кінокритики й кінокритикині: співзасновниця Спілки кінокритиків України, критикиня, редакторка Дарія Бадьйор, кінознавець і режисер, керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру Станіслав Битюцький, колумніст і автор видань LB.ua й DTF Magazine СергійКсаверов і кінокритикиня, лекторка курсу про кіно в «Культурному Проекті», кураторка кінозалу в онлайн-кінотеатрі Sweet.Tv Анна Дацюк. У 2023 році фестиваль відбудеться всьоме.


Читайте також: У Києві пройде кінофестиваль «Нова генерація». Серед учасників: Надія Парфан, Катерина Горностай, Антоніо Лукіч та інші

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024